Обичаи, адети, верувања

Дискусија во 'Свадба' започната од Snezna-Kralica, 13 декември 2009.

1. EnnaN

EnnaN Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    96
    Здраво, може ли некој да каже како е обичајот со погачите, колку треба и кој треба да ги носи/прави, дали и двете страни треба да имаат погачи, кога се кршат? За Скопје прашувам.

2. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.482
    Допаѓања:
    37.267
    Кога закажувавме не ни побараа, туку на денот на венчавка, и мм и јас си носевме, и кумот, старосватот и деверот.
    Плус ова во помал град и свекрва ми и свекор ми се знаеа со попот, истиот мм што го крстил.
    Знам памтам свекрва ми ме праша на кого ги дадов крштениците, попот ги барал, и золва ми даде од внукот, тој ни беше девер.
    Не сакам да ја именувам црквата.
    Не знам, можеби помладите попови не бараат, овој беше постар и имаше уште 3 попови.
    Затоа кажав, секоја црква различно.

На anuska_dzuli му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubiška

Bubiška Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2021
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    723
    Здраво ,да прашам тие што сте правеле свадба во скоро време кои адети ги правевте.Знам дека доста од адетите се изоставаат, но сигурно нешто е останато ,кој како сака така и прави но сакам да слушнам и други мислења

4. Wolfie Girl

Wolfie Girl Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    396
    Ниту правам ниту сакам да правам обичаи и адети ,оти свадбата си ја правам за себе не за народот и роднините.Што ќе пише Бог тоа ќе биде не адетите и обичаите.На сопствената свадба наместо да уживам јас да се потам и малтретирам по цел ден за да се направеле сите адети и обичаи мало сутра.Ќе си појдам во хотел како госпоѓа без давачки и земачки и без обичаи и адети.И секако без напалени свекрва,тетки,стрини и вујни,сватови и законици за тоа како морало се по адет да биде па да кажат тие како сакат и мислат да биде,па како машката страна е побитна,како женеле син па сакале свадба со адети тоа мене ич не ме интересира. Ако мажот не сака да биде како што пишав тогаш и не треба да ми стане маж бидејќи со самото тоа што не му е гајле за моите желбите и што мислам во врска со свадбата значи дека не ме цени и почитува.Од овде почнуваат сите кавги т.е од правењето свадба и мешање од страна на родителите на мажот најчесто, оти се однесуваат како тие да ја прават свадбата и се мешаат, тоа е така оти најчесто им дозволува мажот со тоа што им ќути а тоа значи дека се согласува со нив додека желбите и замислата од жената не се битни.Никако не можам да ги разберам со ова давање и земање што ако едниот е од Струга другиот од К.Паланка на пример и цел ден ќе се возат по патишта само да биде се по адет и обичај,тоа за мене не е нормално посебно не во 21 век, оти сум била на ваква свадба поканета кај многу блиски роднини,умревме во кола 3 саати за одење и три саати за враќање ајде што беше жешко и клима да вклучиш сепак не е тоа тоа на 40 степени да те пече сонце седнат свиткан во кола.Вечерта кога бевме во хотелот се молев само на маса да не заспијам од што бев уморна.

Последна измена: 8 септември 2024
  5. Dr. Happy

Dr. Happy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    5
    Здраво, според обичаите, кој ја плаќа музиката за свадбата, машката страна или се делат трошоците?

6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.599
    Допаѓања:
    17.532
    Нема обичај има договор.Ние си ја плативме по пола.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.482
    Допаѓања:
    37.267
    Се е со договор, ама трошоците се делат, или младите сами си ја плаќаат.

8. Martina27 cverce

Martina27 cverce Нов член

Се зачлени на:
    1 октомври 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Zdravo da ve prasam
    Si imam veteno pogaca za vo crkva i zejtin kade treba da ja ostavam pogacata? Fala vi