Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Обичаи, адети, верувања

Дискусија во 'Свадба' започната од Snezna-Kralica, 13 декември 2009.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    ^дефинитивно и на моја свадба утре кетеринг ќе има.Јас да се измачувам и луѓето околу мене мама баби сестри,тетки стринки....ЈОК. Има и они дента да уживаат како дами,да бидат одморени и да не му ја мислат дали на некого му е празна чашата или дали да игра со мене.

п.с. елана.мак од каде ти е кетерингот?

2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Александар Палас, ама има илјада и еден, ќе ти пишам во инбокс броеви од сите што ми се испробани кога ќе бидам во можност. Точно поради таа причина, да не малтретира, се женско во фамилија сакам да си дојде некој, и се да си среди, и да си однесе, ние само убаво да си поминеме. И така се освен тоа правам сама, баш ми е гајле. ;)

3. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    ^другарка моја имаше преубав кетеринг и за веридбата и за свадбата. Од два златника беше ако не се лажам.И навистина храната беше и на лик и на вкус преубава.
    п.с. ќе чекам бројчиња...кога ќе можеш

4. babybelle

babybelle Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    70
    Чекам и јас бројчиња за кетеринг ;) уште тоа и фотограф ми остана да побарам и готова сум со главните подготовки :rock:

Инаку, адети како адети, ништо не поштувам! леле каков дифтар сум, значи :rofl: се мислам и дали да ги китам гостине на врата, и тоа не сакам, ама па си викам после да не зборат сватовине "ние на свадба дојдовме или на што?!?" не дека им се замарам ама ете ај да не давам повод. Кај мене на врата буткање нема да има, ниту пари фрлање за влез кај невестата, пари во кондури нема да има, не сакам ни да ми ги играат надвор кондурите (кај мене да си бидат, а деверот пак нека ми ги облече во соба) ќе има деверуша што ќе му врзува машна на деверот и толку. Ништо повеќе! ах да, и една погача нека кршат татко ми и свекор ми и ТОЛКУ!

5. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    На деверот ни тоа задоволство нема да му го направам, само лента на рака, ни кондури ни бутури. Врати буткање, плаќање невести, да не видам. Китењето ми се допаѓа само и само заради симболиката, погача, запна свекрва ми па ај нека и ја да не јаде вафли после, и друго НЕ ПРИФАЌАМ! Бројчиња од кетеринг ќе добиете веднаш! ;)

На babybelle и irenna им се допаѓа ова.
  6. babybelle

babybelle Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    70
    Па ако успеам да го избегнам моментот со облакање кондури, одлично! ама на деверов ептен мерак му е, па нека има и он некоја задача кога веќе нема бакни рака па да оди со невестата да ги собира парите во ташна :rofl: :rofl: :rofl: леле, каков ужас беше тоа :rofl: :rofl: :rofl:

Ај нека му врзат една машна, нема везе до толку :lol:

Што симболика има тоа китењето на сватови на врата? па и на младоженец, кум...?

7. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Баба ми како што ми кажувала, китенките означуваат од една страна обележување на сватовите кои што доаѓаат да ја земаат невестата, да се знаело на времето која куќа зема, а од друга страна порано се правеле нели со гранче од борче, и значело издржливост. Најдобрите китенки што сум ги видела во животот се тие на баба ми! Иако се веќе исушени и безбојни, чува 3, неможам да ви објаснам какви се убави. Во местото од каде што е она тоа се правело одсекогаш, само што ги китела невестата.

На babybelle му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
  9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    Како е настаната традицијата за фрлање на бидермаерот и подвезицата... :f:
    Со векови наназад невестите носеле со себе ароматичен бел лук,билки и жита,за да ги отерале лоши духовии и воедно тоа симболизирало и просперитет. Со текот на годините,како поминувало времето,овие житарици биле заменети со цвеќе-симбол на среќа,плодност и вечна љубов. Во меѓувреме настанала една нова традиција која до тогаш не била популарна меѓу младите, новиот адет бил земање на дел/парче од младоженецот/невестата како симбол на среќа и маја за немажените/неженетите.Буквално се случувало да и го земат накитот,да и скинат парче од венчаницата....и слично,пред младенците да ја напуштат прославата.За да се спасат младите,дошле до алтернативата,фрлање на букетот и подвезицата кои невестата ги носи во црква додека се венчава и го прима благословот. Девојката која ќе го фатела букетот, и ергенот кој ќе ја фател подвезицата се сметале дека ја добивале среќата,бериќетот и благословот од црквата. А и се верувало дека тие ќе биле следни кои ќе застанеле на лудиот камен.
    Така настанал обичајот со фрлањето бидермаер и подвезица. :)

10. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    Фрлање ориз над главите на младоженците

Изгледа малку непријателски, но обичајот настанал со најдобри намери. Суеверието потекнува од хебрејската култура, а го применувале и Асирците и Египќаните. Оризот се сметал како симбол на плодноста и среќата, а Кинезите верувале дека тој љубовните парови ги штити од зли духови.

11. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    Ајде идни невести кажете си што мислите за овој адет, земање на невестата од дома, дали ви се допаѓа или не, дали би го правеле, а и тие што веќе го поминале ова нека споделат некое искуство :)

12. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    555
    ^Јас би го правела, бидејќи ми е интересно :)

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    sonce10, дефинитивно ДА! ДА! ДА!
    Не сум правела свадба, но мислам дека нема ништо поубаво, а и твоите сигурно тоа многу би ги радувало.

На sonce10 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Кај нас секоја невеста од дома ја зимаат :) освен бегалките :?:

15. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    кај нас кога идеа да ме зимат мене кога бев невеста, татко ми на кровот од куќата стави јаболко и го тераше мм додека не го погоди нема да влезе дома, на третиот пат го погоди :) потоа кога влева дома сестра ми пред вратата на собата кај што сум јас стое и неа и дава пари додека не му каже таа е сега може да влезиш кај невестата, потоа мајка ми носи кокошка печена ама нозете и се врзани со дебел конец а мм требаше со рацете да го скини па да ми даде да си каснам од кокошката и потоа па јас него, па мене ме изнесуваа моите први братучеди од дома и надвор игравме оро па потоа мајка ми и татко ми застануваат на орото до мене и вртиме така некој круг па мм и деверот се факаат до мене и всушноста така си ја земаат невестата, и сите пари што сум ги собрала додека сум била дома ги ставаме во едно шамивче и јас на одување и ги фрлам на мајка ми во рацете, така сум се ослободувала од моминските маки и домашните кавги. Друго од обичаи памтам дека треба младоженецот да ја внеси невестата на раце преку праг првата вечер.
    За време на свадбата невестата треба да крени 3 мали деца, е тоа не ми кажаа зошто требаше да го направам изгледа за да имаме деца во бракот :D

исто така обичај е кај нас ден пред свадба да се меси погача и кај невестата и кај младоженецот, е тука оваа вечер за овој ритуал има толку адети за терање тоа е просто невероватно тој што ги мислел кој знае колку време му требало :D
    невестата/ младоженецот не треба да гледаат како се меси погачата, за време на месењето треба да се замешаат некој мали дечиња, па од страната на машкото носат од погачата кај невестата и од таму земаат дел па враќаат од таа погача на невестата кај момчето, во погачите има паричка и се кршат на пола и се гледа во која половина е паричката едната е на невестата другата е на момчето половина (на мојата свадба од мојата и од маж ми страната паричката падна во мене ), потоа кога се оди кај невестата оваа вечер младоженецот и свекорот и свекрвата мораат да си седат дома тие не одат кај невестата по погача, туку кумот и деверот.
    уфф се изморив ако ми текнат други обичаи за свадби ке ви пишам.

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    Oвој обичај го имам гледано кај роднините во србија :) Искрено јас да сум во куќа радо би му ставила јаболко на моето војниче :D

17. sonce10

sonce10 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    116
    аааа многу адети овде, како целодневно шоу :) се надевам убаво си поминала и имаш убави спомени од тој ден :*

18. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    спомени да и 200 евра за слики :D :D тие од студиото што сликаа секоа минута ја сликувале :D

а ти сноу да му ставиш јаболко на војникот обавезно, мислам дека од прва ке го погоди :P

На Snow-Queen и sonce10 им се допаѓа ова.
  19. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    е уште ова го немав слушнато, ориз :rofl: , знам на мојата свадба мајка ми и свекрва ми фрлаа шеќер

20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Ќе сакаш ли да ни кажеш во кој крај на земјава се присутни овие обичаи. Интересно е што мала земја сме, а секое место си има различни адети. Дел од овие што ги опишуваш јас прв пат ги слушам, затоа и те прашав во кој регион се присутни.
    Сестра ми ја земаа од дома, па имаше тоа со вратата, па со чевли и пари ставање, па и кокошка.
    Мене вакви работи ми се интересни. Јас не правам свадба, па последователно и ќе ги немам, но сум присуствувала на многу свадби, и кога одиш сакаш, не сакаш си дел од нив. Еве еден пример:
    Јас сум многу срамежлива по природа, абе во животов не сум играла прва на оро. И ми се случи прв батучед прави свадба и требаше да одиме да ја земаме невестата. А неветата вика вие треба да ми го донесете фустанот, за да го видат комшиите дека е нов. И ми вика ти ќе ми го донесеш и пред куќа кај мене треба да играш со него прва на орото, па после ќе го внесете. Ја пусти срам, а од друга страна незгодно неможам снашка да ја одбијам, се мислев. И срам не срам, ајде, фустанот во рака и си го истерав орото. После си викам оооо па ова и не било така страшно :)

На AloneM му/ѝ се допаѓа ова.