Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Обичаи и адети за време на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 29 август 2012.

1. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Темава е незнам дали да плачам или да се смеам. Зар во денешно време некој верува во било што од напишаново?
    Јас со синко излегов од болница и право во продавница бидејќи ни требаа некои работи и после дома отидовме. Утредента бевме на свадба и вечерта си спиеше без проблем, ни плачеше ни па уроци го фатија. Се роди во најголемите горештини, дома не се дишеше, нормално дека го шетав надвор постојано. Цела бременост се што ќе ми кажеа јас обратно правев и супер поминав.

На Meckicja, CurlyBlossomGirl, Luna91 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.979
    Допаѓања:
    133.571
    Не нејзе, на бебето. Бебеееееее, мене вчера ми дојдеееее. И замисли бебево вика - кој ти дојдееееееее?

На Meckicja, FreeMind, Dennings и 10 други им се допаѓа ова.
  3. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.370
    Не да е смешно за плачење е работава ама јас кажувам адети и обичаи што се применуваат овде кај мене...и толку

На didisi, zalosna, Pcelka94 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. CocaColla

CocaColla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    841
    Јас и онака не применувам адети не би применувала ни тогаш. Измислици не ми требаат, она што треба да се случи ке се случи. На денешнава медицина јас да верувам во деветини на неписмени баби - не фала.
    Јатрва ми веруваше у се што ке слушне, буквално. Инсекти не тепаше детето да немало белези, комарците лом ја правеа она не мрдаше со прст. Па од коа се родите детето па не даваше ништо навечер да не и секнело млекото. Па и секна, па се сети дека само шо се замрачило на маж и му ги подала клучевите од колата. (facepalm) Тргна по баби, да и баат, да и ги тријат градите и шо ли уште не ама не идеше. Почна и болки да осека, па се свести дека и лекари постојат. Излезе дека има циста на едната страна ... ама маж и е крив шо ги забораил клучевите (facepalm)

На Meckicja, didisi, LUCERKA и 3 други им се допаѓа ова.
  5. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.330
    Допаѓања:
    28.218
    Se izvinuvam za latinicava nemam mak podrska.
    Lele so ovie adeti-obicai ili kako da gi narecam nezz.
    So carski porodena odam na 10-ti den od carskiot da mi go izvadat konecot,se vrakjam doma da go zemam sinko imase edno kako malecko pernice,bebsko kaj krevetceto a toj legnat od drugata strana,go fakjam perniceto dole luk,noz i del od metla.Skrseno od metlata onie kako slama ili sto ne nezz.Ja prasuvam svekrva mi sto e ova mi objasnuva,da ne go fakjale uroci,da ne bilo samo....drn,drn.Gi fativ i ja zamoliv viste takvi gluposti da ne pravi i da ne stava takvi rab bidejki ne veruvam vo toa.Se bese ok posle nekoe vreme menuvav postelnina vaka najdole kaj duseceto istite raboti,da ne se raspravam so nea go zamoliv mm da reagira i reagirase.Gi isfrli niz terasa i i rece na svekrva mi ako najde uste ednas takvo nesto kaj sin mu ke letne i taa da gi pobara prvite kade sto gi frlil.:rofl::rofl::rofl:
    Inace koga sinko imase 3 nedeli zaminav kaj moite na posedok i toa na vecer,sedev 2 nedeli bidejki sum mazena vo dr grad,mi dojdoa i drugarki da go vidat i familijata,i navecer imav gosti.Nekoj sigurno imase dobieno ama nisto ne se sluci.Bidejki bese zima i mn ladno ne go vagjav mn nadvor ama ke go oblecev,zavitkav vo kebence i obavezno sedevme 5-10 min na terasa.I davav i podavav i sve,i razbrav ne se vikalo cao ili prijatno ama jas vikav i nisto ne se sluci.Eve imame 1god i 2 meseci se e super i seuste cicame ni mleko mi se zapre ni nisto.

На Meckicja, CurlyBlossomGirl, Girl159 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    20.886
    Ее за трудни жени и тазе породени триста финти има од бабиве.
    1. Не јади риба да не биде немо детето
    2.Не јади зајачко месо да нема зајачка уста
    3.До 40 дена не се вика чао и пријатно и леунката не смее да излезе по зајдисонце....ова аналогно со да не му каже чао на млекото и да не и зајде млекото а може и да не зајде бебето од плачење!!!!!!
    Ами ако е бебето на ад?Шо ќе зајде? :)
    4.Алиштата на бебето да не се оставаат надвор да се сушат по зајдисонце....немам објаснување за ова...можеби ноќните вештици ќе ги наросат со црна магија???!!!
    5.Алиштата да не се редат на плетот за сушење наопачки за да не одрастело бебето....
    Доволно е?
    :)

На Meckicja и LUCERKA им се допаѓа ова.
  7. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Objasnuvanje na tocka 4:
    Navecer ako gi sobiras alistata mozno e i nekoja bubacka na niv da soberes i da ja zdiplis vo pelenite. Posto peglanje na takvi raboti nemalo nema ni da ja primetis i bi go povila deteto. Od bubackata vo najmala raka moze osip da dobie.
    Jas ja znam ovaa teorija.
    Za prvite dve tocki malku se cudam. Da ne se jalo riba?(lalala) Da ne se jalo zajacko?(lalala)
    Izgleda bile siromasni pa nemozele da si kupat pa si naslle kapace, necini:rofl:
    Zboram opsto, za vo staro vreme.

На Meckicja, zalosna, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Џиџи91

Џиџи91 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    143
    Тоа за белегот ако земеш нешто ме стави во мисла :?:Јас од кај мојте бев земала моливче за очи што си беа лично мои и после си ги ставив во џеб...после некое време ми текна и кажав на мајка ми дека сум ги земала би требало да нема ништо бебчето некој белег сепак си беше мое...и незнам разни муабети слушам....црево кабел да сум нагазнала па да поминам за да не се мотала папочната врвца....нешто кога ти кажуват во мисла да те стават:?:

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.981
    Допаѓања:
    59.650
    Не бе не:rofl:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Најдобро, да не им обрнуваш внимание на такви муабети.

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.762
    Допаѓања:
    23.377
    Најново што слушнав не се стрижела коса во бременост :lol: Секако дека не верувам во тоа.

На mssuniquee, Meckicja, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Џиџи91

Џиџи91 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    143
    Eeeeј а јас баш пред еден месец ја скратив (facepalm)оффф бе...и сега

На Meckicja, fana и Lola89 им се допаѓа ова.
  13. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.217
    Допаѓања:
    25.781
    Сега со втората бременост не,ама во првата и стрижев и фарбав коса па никому ништо бебе се во ред нормално.
    Сето ти е бабини десетини, нашиов народ демек ептен религиозен а само во глупости верува (facepalm)

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.762
    Допаѓања:
    23.377
    И јас сум и фарбана 2 пати е стрижена еднаш :) неверувам во ништо јас.

На Meckicja и ane.bella им се допаѓа ова.
  15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.384
    И јас го слушнав ова од моја другарка и таа навистина не се кратеше дур бебе не направи 6 недели. Јас досега се немам кратено, ама вејќе косава ми е катастрофа и морам. Дури и страм ми е да појдам на фризер колку ми е оштетена и да и речам дека не се кратев оти носело несреќа во бременост. Ќе почека ако одиме на одмор и потоа ќе одам и ќе се правдам дека од сонцето и солената вода ми се оштетила.

На Meckicja и lavica82 им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Ја сецнав , се исфенирав се средив пред царски. :makeup:
    Убава мама бебуш да ме види за прв пат.
    А во тек на бременост уште два пати ја кратев. Растеше и паѓаше како луда.

На WildMk, lackygirl, tincemajmunce и 4 други им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.255
    Допаѓања:
    112.350
    Море нокти фарби депилации фризери кратења пеглања шминкање секој ден за на работа све ко дотогаш. Само од 4ти месец пак почнав да ставам обична фарба,а пред тоа без амоњак :makeup:(hollest)

На lavica82 и duffi им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Во 10 вечерта се вратив од фризер, во 2 по полноќ ми пукна водењакот.

На Meckicja и duffi им се допаѓа ова.
  19. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    4.346
    Јас не сум суеверна. Уште во 3 месец си ја скратив косата, немав ни слушнато за вакво нешто. Сега исто планирам пред пораѓај да ја скратам пак.

20. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    557
    Кај нас сѐ уште некои веруваат дека во бременОст не треба да се шатира коса зашто бебето ќе било шарено :x(facepalm):rofl: