Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Обичаи и адети за време на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 29 август 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.530
    За мене не постојат адети и обичаи, терам цело време по свое, без разлика дали сум бремена или не.

Свекрва ми не замара, никогаш за ништо не ми спомнала како ,,чини" или да се обидува да наметнува. Знае да каже како таа гледала деца и како било во нејзино време, но дека сега е друго време и поинаку е, а и знае и дека не се замараме со мм за такви работи и не ни пробува.

Ни мајка ми не ме замара, и таа знае дека не е нејзина работа кога ќе перам или пеглам кај мене дома.
    Уште многу одамна, кога бев помлада, како бунтовник против стереотипи, наметнувања и следење ,,правила" им зборував како да не прават адети, но ми рекоа кога ќе си имаш свои деца, ќе си ги воспитуваш и ќе тераш на свој начин. И, сега, кога дојде време за тоа, си стојат на страна и не замараат.

Секогаш се нудат да помогнат, но почитуваат тоа што ќе им кажам и не се прават паметни. Кажуваат мислење, но им објаснувам зошто не мислам како нив и толку со тоа.
    Е, сега, ако и' дадам алишта од бебе на некоја од нив, не им се мешам кога ќе перат, кога ќе пеглаат, тоа не ме интересира. Ако рече дека не може да дојде на празник да помогне со чистење, го почитувам тоа и ќе темпираме кога ќе и' одговара.

Како ќе си наредиш, така ќе тераш со мајки и свекрви, стринки и тетки. Ако дадат некоја фина идеја, би ја прифатила и би пробала, но глупости како белези за крадење, да не речеш чао поради млекото, да не преминувам праг, метли во креветче, што со водата од бањато дете, кратење коса и такви глупости не проаѓаат кај мене и среќа не ми ги труби никој.

Ама морам да признам дека ми се презабавни сите тие обичаи што нашиот народот ги смислил за секоја ситуација, интересно ми е какви сè адети постојат низ разни краишта.

На cresa-jagoda, Bebence29, princess5 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Здраво девојки ве молам помогнете ми се мидлам цело време, дали ако оџинр во маркет и си купиме овошје а притоа се допреме некаде ке се познава белег на бебето. Ве молам одговорете ми што побрзу.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Нема врска тоа, кој ти ја наполнил главата со глупости?
    Оди и слободно пазарувај, нема да има бебето никакви белези.

4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Најубаво да не купуваш ако размидлуваш вака. Една бајачка дома вдоми си ја за секој случај да ти се најде.

5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.619
    Не не, тоа ти е ако КРАДЕШ овошје, па после ако се фатиш.

Еве ја иам до дундата, мајка ми демек кајсии или цреши крадела, не се сеќавам, па се фатила доле.

Ако си платиш се уредно, со фискална, и ако ја чуваш додека не се породиш, немаш гајле. Чиста сметка, долга љубов. Проект на Владата на Република Македонија.

На MikaV, DragonA420, Ouravanture и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Zdravo zeni me interesira dali e glupost, denes sakav da si kupam neshto za bebeto kako kada da se pripremam ama svekrvata mi rece demek ne se kupuvalo ne bilo ubavo i red drugi raboti i neznam sto da pravam sega.

7. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    1.944
    Како мислиш не се купувало ?:^)

8. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Ако сакаш да му купиш када или алишта нешто, демек не било убаво и не се купувало пред време.

9. Easter

Easter Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2023
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    1.944
    Аха , а она ќе ти изнакупи и среди све за 2 дена дур си во болница ?

Ајде бре таму доста со вакви размислувања и не слушај никого . Да си купиш се што сакаш , да си испереш и средиш ти , и да си чекаш бебе . :)
    Со лесно и уживкај 8)

На Anyshka, 1209, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.367
    Допаѓања:
    22.218
    Глупост и простоќа е тоа, и мојата така викаше ама лом ја направив и отидов си купив тоа шо сакам. Кога ќе се роди бебето нема да можеш да мрднеш а не да одиш да купуваш. Остај старите шо викат, прај си тебе како ти одговара.

На Anyshka, oblace1, MinnieM и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Ama stvarno nekogash mi e merak neshto da si kupam za bebeto a taa ne kupuvaj ne bilo ubavo kako nedaj boze sho ke se desi nesakam ni da pomisluvam i mi padna mnogu tesko.

12. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.922
    Да глупост е. Оди се да си изнакупиш и на неа ќе и кажеш не треба да купувате, јас си купив.

На Anyshka, 1209, oblace1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.939
    Допаѓања:
    179.506
    Толку многу работи се потребни за бебе, што ако не почнеш да купуваш со време, пред да се роди, не знам кога би се постигнало. Еве, не знам, во болница во лист зелка ли ќе го завиткаш за да го донесеш дома? :^) Свекрвата шо вика?

На bertold, Anyshka, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Bebence29

Bebence29 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    912
    и дома кога ќе си дојдеш до леб и шеќер ќе те пречека?ќе дојди во болница да го облекува свекрвата демек од нејзе требало алиштата,па да молчете по пат да биде мирно бебето? ГЛУПОСТИ
    Купи си што ти треба нема да знаеш главата кај ти е дома те чека нешто новоо сте станале родители неспиење,плачки,па спиело многу време,навикнување на новиот член треба со алишта,количка,кадичка се да ти е спремноо пред порагај

На Anyshka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  15. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Pa i jas znam deka si se treba naednash ke se strupa mnogu ama aj odi objasni i na nea vo se se mesa

16. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.367
    Допаѓања:
    22.218
    А зошто неа ја прашуваш? Она ли треба да ги плате работите шо треба да се купат?? Ако се твои пари нема потреба да се замараш со неа шо вика.

На joy1, Anyshka, Fenix05 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    8.409
    А што се па ти замараш со нејзиното мислење? Што сака нека мисли и зборува. Иди купи си што ти е кеф и ич нема што да и објаснуваш или да кја упатуваш воопшто во твоите планови, дали си купила и што планираш да купиш. Иди купи си и кога ке ја начне таа темата тогаш само кратко и јасно ке и кажеш дека си си купила и готово.
    Секако дека за бебето треба се д се купи пред породување. Првин зошто треба се спремно да го чека дома, а друго треба да си купиш тоа што ти е на тебе мерак, а не друг да бира за бебето додека си во болница. Ако го дозволиш тоа ке се изедеш жива еден ден.

Кога ке се породиш, а посебно па ако си со царски ке си преморена, нема да имаш воља за јадење и поење не па по продавници веднаш да идеш и да пазариш. Затоа иди купи си се што сакаш и не се замарај со глупости, а најмалку со свекрвата.

На Anyshka, 1209, Malesia и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.939
    Допаѓања:
    179.506
    Ништо, ако е таков адет, ние што сме без свекрви, зелки да си спремиме ко така:D

Ах, купување ствари за бебе- најубавиот период од бременоста:inlove:. Аман, не дозволувајте да ви го расипат со бабини деветини.

На bertold, Bebence29, Anyshka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.457
    Допаѓања:
    42.479
    Извини вака ти глупа си па да не знаеш да се спротиставиш? Немаш уста да кажеш да не си прави филмови? Таа ќе ти дава пари за купување? Со неа си во брак, нејзино е детето? Што ќе направи ако купиш, страв ти е да не ти се кара? Толку години си напунила, мајка ќе бидеш утре, дозволуваш свекрва да ти ремети бременост и планови, па уште и на форум прашуваш дали може или не, ќе се меша ако и дозволиш да се меша, ако уште сега и покажеш дека НЕ СМЕЕ да се меша, ќе научи дека не смее. Дозволи и за оваа најпроста работа да се меша па ќе видиш утре што ќе биде кога детето ќе го донесеш дома, охоо крај ќе и нема.
    Мене вака да ми се осуди свекрва ми да ми каже да види кај ќе ја стааам.
    Прво бебешките работи треба да бидат испрени и стерилизирани за бебе, треба да имаш се исперено, испеглани, здиплено, спремно, кој ќе го први тоа ако не ти, кога ќе пазаруваш?
    Пожелно е не само што ќе купиш него и торба за во болница да ти е спремна во 36та недела.
    Ај они што се стари и тресат глупости едно, ама вие бе млади сте, зар им се плашите што ќе кажат? Не разбирам.
    А и на крај крајот што има да ја прашаш бе, облачам патики, земам новчаник и идам и пазарам што треба, товарам у кола/такси и носам дома, што ќе направи, ќе ти се скара? Треба да се правдаш, очекува маж ти да се правдаш пред неа за нешто што го правиш или не го правиш? Зошто и се правадаш ти, зошто ја прашуваш што треба, што не?Што ти е битно што ќе каже па ја прашуваш?

Последна измена: 4 октомври 2023
    На joy1, Anyshka, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас да сум на твое место нема да се расправам. Фино лепо ќе отидам ќе си купам креветче, па душек, облека, релаксатор абе што ми душа сака и она нека вика не треба да купуваш ти само викај и аха добро и терај си твој ќејф. И НЕМОЈ ДА СИ ДОЗВОЛИЛА ОНА ДА ТИ КАЖУВА СО КОЈА ОБЛЕКА ДА ИЗЛАГА БЕБЕ ОД БОЛНИЦА И ДЕКА МОРА! Ова со големиве букви обавезно да го запамтиш твое бебе е и како сакаш така облечи си го а она нека се посере од нервоза ако сака.

На Anyshka, 1209, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.