не сум воопшто суеверна и ептен ме нервираат некои веруванја спротивни на здрав разум и современие,ама и јас сум за почитуванје на тие 40 дена бебуш дома.се сложувам да се подизвади на сонце и воздух 5-6 мин во двор или на тераса ама да се шета по маркети или во гужви не се сложувам.не се бабини деветини,ама толку мало е нежно како пена ,нема имунитет никаков и греотка е да се изожува непотребно на ризик од настинки и инфекции.а за посети од најблиската фамилија сум за .кај мене и за првото најблиските доагаа.
прашав бидејќи ја сум мажена во село, и сеа 40 дена да доаѓаат само моите да го дледаат без да го однесам во грам бебушот некако ми е шо знам , и башка ако чекаме нова година со моите ... а курето уште нема 40 дена ... ама секој различно кажува ...
Сега ја слушнав најпростата бабина деветина што може некој да слушне. Едвај чекав да залади малце за да се прошетаме со маж ми и слушам негов коментар, му кажале дека не требало да одам по ветер, поради лоши ветришта. ilent: ilent: ilent: Абе невидена работа се овие селскиве глупости. И сега не му правам муабет. Ќе дремам дома заради некоја баба што ја мрзело да излезе надвор кога дувало ветер и измислила вакво нешто. Леле колку се нервирам.
ххахах значи кога дува ветер не смееме и на работа да одиме така ли ??? цццц абе шо ли нема да слушнеш нека им текне малку на тие бабиве дека сите трудници бараат ветер да се прошетаат малку на свежина а не дома да се тулат на загушливо
Има и нешто поглупаво,замисли додека си бремена не требало да се бањаш кога заоѓа сонцето зашто и детето ќе заоѓало во плачење. Или не требало да преминуваш преку црево(она за вадење цвеќиња) зошто бебето ке се замотало со папочната врвца. Ај ако ми текне уште некоја ваква глупост(бабина деветина) ке пишам да си знаете
ве читам постојано ајде и јас да се умешам малку имам слушнато дека кога заога сонцето не смееш да стоиш на праг и да пиеш вода бидејќи ќе се заогало детто кога плаче не смееш да прерипнеш црево бидејки бебето ке се замотало со папочната врвца до годинка бебто да не го покажуваш во огледало до годинка да не му се дава на бебто цвеќе во рака гаволот ке го лажел
Toa so ogledaloto i jas go imam cueno...demek ako se ogleduva bebeto/deteto v ogledalo pokasno i potesko ke progovori
Од кај ви се адетиве , јас внука ми постојано ја играм пред огледало нема годинка , и се смее детево интересно и е , една маана само прсти остава на огледалото , а и голем љубител на цвеќиња е и си игра со нив постојано , ах пуста јас што направив
jas pak imam slusnato deka gavoli gledale haha kako i da e mojata kerka e pred ogledalo non stop i se smee dusata taa si guka sama na sebe koj znae sto si misli koe e toa bebce
и за ова имам слушнато дека кога плакале во сонот и ја секле градата на мајката немало од што да цицат и затоа плакале а кога се смееле во сон на таткото му ги секле та*а*ите и затоа се смееле
хахахахахахахаха моево значи ќе се кези и плаче истовремено хахаха колку се малтретира со мене ко не можам да спијам во една положба, и со татко му што му свири на стомакот секоаш хахахахахаха ме насмеааааааа