1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Објективизација на жените на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од RosettaStone, 25 јануари 2020.

1. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Ќе се изостри фокусот има време8-|
    Ама мене ми падна во очи она дебела стујардеса ќе ја болат нозете, како бе така? А дебели што стојат на нозе по цел ден цела смена? Ај стујардесите и поседуваат по малку:lol:
    Сум видела и јас покрупнички стујардеси во европскиве авио компании, ама оние од блискиот исток и тие натаму што тераат јок:shake:
    Иако претходно веќе објавив не смее да се дискриминираат во овој бизнис според килажа и возраст и да тоа им е професија пред се, извор на средства за живот независно дали работат во авион, маркет или бар.

На SummerGirl и tina2018 им се допаѓа ова.
  2. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Претежно работат млади, пошто млади само и земаат у обзир работодавците, најчесто и пожелната возраст се наведува у огласот за дадената работа.

А дека старите ценат комодитет, не се слагам. Да си во средовечно доба, без струка, без финансиска стабилност, и не ти е толку гајле за комодитет и викенд како викенд.
    Најкризната возраст можеби е ова во државава, за невработените.

На tina2018, Цвет88, Alisa22 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.397
    Допаѓања:
    22.643
    Лелее дебела била ќе ја болеле нозе.
    Абе со 46 кила едвај достојував 5 мин. Какви жени има, кои гордо ја носат својата тежина и се физички поспособни од мене.
    Значи изгледот нема да каже колку си способен да завршиш одредена работа.
    Освен да си прљав и смрдлив, испокинат, не гледам како другачие не би привлекол муштерии.
    Леб мора да се купи. Ако не јас, некој друг ќе е.
    Може не е до продавачката, може е до цената.
    Апсолутно секој има право да биде вработен.

На Frosty!, SummerGirl, RosettaStone и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.192
    Допаѓања:
    3.959
    На RosettaStone му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Како човечко битие нормално дека ќе отсуствуваш по потреба на себе или на твоето дете. Тоа дете има и татко. Зошто жените да се вработуваат само врз основа на тоа дали имаат дете или немаат. Дали тие што имаат послабо здравје, а мозокот им работи ко луд не заслужуваат работа? Кои позиции не трпат отсуство, оние работни позиции за 5 души што ги работи еден? Ова најчесто кај нас се прашува за во други земји немам слушнато лично јас. Во некои земји дури и има како фирми не ме фаќај точно на збор кои праќаат работници на тие позиции каде што е потребно за да не се осети отсуство, него кај нас ќе им се разболи работникот па нема кој др да им работи па малтретирај ги луѓето. Тука уште има некои приватни фирми кај што ти викаат прифати да работиш ќе добиеш и летен одмор, као они гратис да ти го даваат не дека со закон те следува. Ма ич не ми ни треба да ме вработат на место кај што прашуваат тоа. Ако можат холивудски фаци концерти да откаживаат можам и јас да земам отсуство. :D

Последна измена: 29 јануари 2020
    На MeowMeow, Mantub, RosettaStone и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Ама не сфаќаш, ако они побараат од тебе и ќе умреш за бизнисот ако треба, само и само да се почувствуваат малку убаво за себе, ако зад грб сите им се потсмеваат :D

На RosettaStone и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.
  7. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Хахаха па тоа и го бараат они нека се пунат со пари и ќе шетаат секој втор викенд надвор, детето им кивнало дома се, а ние ќе сме им се притресувале ни фамилија да не можеме да створиме, како не. Да немаат работници како што им направија во угостителството и приватен превоз ќе плаќаат и ќе даваат големи плати. Ќе видиме тогаш дали прашуваат ради службени патувања, па едни патувања фирмиве шо имаат до Софија хахха. Сегде во светот е дека работодавачот зависи од тебе само тука обратно. Многу к**чење на западњачки сонови, а со средствата и условите сме далеку од нив. Ама ние сме си криви.

На RosettaStone и tina2018 им се допаѓа ова.
  8. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.383
    Допаѓања:
    142.773
    И јас мислев вака, се додека еден ден детето мораше да лежи во болница и таму ми кажаа дека мора жена да остане со него како како придружба, не може маж. Ова беше во Козле, пред 10-тина години. Не знам дали е нешто сменето од тогаш, ама знам дека во тој момент бев во шок. Толку за дискриминација, да не ја утнам темата, иако се тесно поврзани.

За објективизација, за жал, многу голема улога има во нашето општество. И за вработување, и за напредување.

Во сериозни фирми можеби и не толку, ама во помали фирми за жал се случува да е пресудно за вработивање.

Во поголеми фирми од друга страна, и а милион примери дека било пресудно за напредување. Затоа што од толку луѓе, секогаш ќе има повеќе кандидати за некое убаво место, и сите со квалитети. Ама често ќе го добие баш згодната колешка, за којашто се зборува дека има нешто со директорот.

Се прашувам дали се ова е вистина, ама кога има толку многу примери, како да не верува човек. И одма, раководни функции, управни одбори... Периодов за многу вакви случаи имам слушнато. Третина да се вистина, пак не е добро.

И имаме ли и ние самите удел за објективизацијата на работното место?

На Annath, tina2018 и Lilit им се допаѓа ова.
  9. Seli20

Seli20 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    467
    Во претежно женска професија имаме едно машко во фирма. Дечкото апсолутно катастрофално си ја работи работата ама тоа како само 2,3 да го приметуваме. Другите, помини замини потапши го по рамото, пола леле какви плави очи има, и така си тера он нема гајле!!!! Многу ме нервира ова затоа што само некој друг од нас да направи некоја грешка ќе има превртување очи, па разговори па ова па она а за него тоа не важи, сме имале машко па хехенца за тоа на сите страни. 21 век :envy::envy::@

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    188.113
    Дали вие тоа имате објектификација на мажи во фирма?8-|

На Seli20 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Seli20

Seli20 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    467
    Невероватно али вистинито. Дечкото изглеа ко некој манекен, за некои е доволно да ги погледне, па не се ни бунат само го зјапаат. Што и да згреши е во ред бидејќи е млад и се учи. Сите сме млади скоро и сите учиме ама за нас не важи. На секој 20мин де цигара па јадење па кафе па ова она. А и странец е плус ама живее во мк веќе 5год и најнормално си зборува едвај се познава акцент ама и тоа се зема за олеснителна околност. Во главно има милион џокери за грешка.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.