Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Овошје

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Gordana10, 22 март 2010.

1. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Кои витамини ги има во Цитрон це го има ?

2. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    За да ги искористи организмот сите витамини од внесеното овошје, конзумирајте го науто и преку ден, никако навечер. Дури се препорачува пред појадокот да се изеде некое овошје. ;)

3. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Спринги зошто не навечер ? Ме збуни, што може да штети ако го јадеш на вечер?

4. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Не не штети, никако не штети. Зборот ми беше наутро и во текот на денот организмот ги искористува сите оние витамини од овошјето па затоа се препорачува да се конзумира во тој период од денот, поможност наутро. Ова го прочитав некаде само не ми текнува кај а и мајка ми која е фрик по здрава храна пред некој ден го спомна.
    А тоа дека штети, не во таа смисла :) :*

На Lux му/ѝ се допаѓа ова.
  5. macysh

macysh Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2010
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    851
    Обожавам овошјее!! :inlove: :inlove: Не поминува ден да не јадам некакво овошје.Инаку јадам речиси се:јаболка (најмногу зелени :inlove:),круши,праски,кајсии,сливи,цреши,вишни,јагоди,малини,рибизли,грозје,банани,портокали,
    мандарини,киви - можам цел ден да јадам,лимони,лубеница...а најмногу сакам ДИЊА! :lol: 8) Многу кажавте дека ја мразите,и јас порано не можев да ја мириснам ама ова лето мислам дека се удавив во дињите :$ :lol:

6. zvezdakoska

zvezdakoska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    60
    Не дека штети само изедено овошје навечер така речи ќе се преработи како храна без никаков витамин бидејќи навечер телото не абсорбира никакви витамини. Турунџиева чинам дека беше таа која што спомна пред некое време дека ништо не сме направиле ако изедеме овошје навечер па ако сакаме да има некој ефект овошјето се јади во првата половина на денот некаде најкасно до 2 часот попладне бидејќи тогаш е најкорисно за телото. Инаку јадам овошје и тоа премногу јаболка, круши, портокали, сливи, цитрони, грозје и се така по ред да не ги набројувам сите :inlove:

7. LitttleRNBPrincess

LitttleRNBPrincess Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    950
    сакам.. цреши, јагоди, јаболко :)

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.582
    Допаѓања:
    201.800

Се препорачува овошјето да се јаде на празен стомак, заради негова полесна обработка и варење, а со тоа и максималното искористување на витамините и минералите што ги има во него. А зошто на гладно? Затоа што побрзо се вари од било која друга храна, па ако се јаде после појадок, ручек или вечера, буквално скапува во желудникот и не се обработува како што треба. Ова го прочитав во книгата на Дајмондови за правилна исхрана, и појасни ми станаа некои работи. Има логика, во секој случај.

На lylaby и Lux им се допаѓа ова.
  9. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Уф, јадам овошје а највеќе

јагоди
    цитрони
    манго
    ананас
    јапонски јаболка
    банани
    црешки

ОВИЕ МИ СЕ ОМИЛЕНИ

10. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522

да да, тоа ми беше поентата. И мислењето на zvezdakoska, оние кои јадат овошје навечер да го заменат со некоја друга здрава ужинка а истото да на изедат наутро :)

11. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    236
    Јадам многу овошје и јадам скоро се. Најмногу јадам:киви, мандарини, портокали, лимони, лубеница, диња, праски, цреши, крушки, кајсии, сливи, грозје, јаболка, јагоди, малини, банани и многу други. Обожавам овошје. :P

12. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.453
    Допаѓања:
    499
    Зимскиов период сум само на банани, портокали и мандарини. Ми недостасуваат јагодите, лубеницата и кајсиите, ама ќе си почекам... :?:

13. meredith

meredith Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    78
    Јас обожавам да јадам овошје и го конзумирам редовно секој ден....Најомилено овошје ми е портокали , мандарини, праски , ананас и диња. :P :P :P :P

14. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
    Се.. од овошјето подобро нема :)

15. lovergirl19

lovergirl19 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2011
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    24
    обожавамм овошјееее!!...портокали јагоди банани ананас манго киви..... :rofl: :rofl: :rofl:

16. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Знаев дека овошјето е полно со витамини ама се изненадив пред некој ден кога читав дека тоа е тооолку многу.
    Киви, лимони, мандарини... премногу добри за човековиот организам. Па, портокали, јаболка, банани, јагоди... Единствено не ми се убави некои јужни: грејпфрут, ананас и таквите.

17. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Во последно време јадам црвени цитрони и се разбира портокалеви портокали :D

18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    Love it, посебно

[​IMG] [​IMG]

19. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Јадам се освен киви :puke:

20. kostic

kostic Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    15
    Леле обожавам овошје и сум зависник од него.Секојдневно го конзумирам и најчесто јадам наутро и преку денот нагладно и прег главното јадење.Јаболкото и лимонот ми е најповеќе присутен во секојдневие а најповеќе сакам цреши и лубеница :)