Овошје

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Gordana10, Mar 22, 2010.

1. Lux

Lux Форумски идол

Кои витамини ги има во Цитрон це го има ?

2. Springy

Springy Истакнат член

За да ги искористи организмот сите витамини од внесеното овошје, конзумирајте го науто и преку ден, никако навечер. Дури се препорачува пред појадокот да се изеде некое овошје. ;)

3. Lux

Lux Форумски идол

Спринги зошто не навечер ? Ме збуни, што може да штети ако го јадеш на вечер?

4. Springy

Springy Истакнат член

Не не штети, никако не штети. Зборот ми беше наутро и во текот на денот организмот ги искористува сите оние витамини од овошјето па затоа се препорачува да се конзумира во тој период од денот, поможност наутро. Ова го прочитав некаде само не ми текнува кај а и мајка ми која е фрик по здрава храна пред некој ден го спомна.
    А тоа дека штети, не во таа смисла :) :*

Lux likes this.
  5. macysh

macysh Популарен член

Обожавам овошјее!! :inlove: :inlove: Не поминува ден да не јадам некакво овошје.Инаку јадам речиси се:јаболка (најмногу зелени :inlove:),круши,праски,кајсии,сливи,цреши,вишни,јагоди,малини,рибизли,грозје,банани,портокали,
    мандарини,киви - можам цел ден да јадам,лимони,лубеница...а најмногу сакам ДИЊА! :lol: 8) Многу кажавте дека ја мразите,и јас порано не можев да ја мириснам ама ова лето мислам дека се удавив во дињите :$ :lol:

6. zvezdakoska

zvezdakoska Истакнат член

Не дека штети само изедено овошје навечер така речи ќе се преработи како храна без никаков витамин бидејќи навечер телото не абсорбира никакви витамини. Турунџиева чинам дека беше таа која што спомна пред некое време дека ништо не сме направиле ако изедеме овошје навечер па ако сакаме да има некој ефект овошјето се јади во првата половина на денот некаде најкасно до 2 часот попладне бидејќи тогаш е најкорисно за телото. Инаку јадам овошје и тоа премногу јаболка, круши, портокали, сливи, цитрони, грозје и се така по ред да не ги набројувам сите :inlove:

7. LitttleRNBPrincess

LitttleRNBPrincess Истакнат член

сакам.. цреши, јагоди, јаболко :)

8. Annath

Annath Форумски идол

Се препорачува овошјето да се јаде на празен стомак, заради негова полесна обработка и варење, а со тоа и максималното искористување на витамините и минералите што ги има во него. А зошто на гладно? Затоа што побрзо се вари од било која друга храна, па ако се јаде после појадок, ручек или вечера, буквално скапува во желудникот и не се обработува како што треба. Ова го прочитав во книгата на Дајмондови за правилна исхрана, и појасни ми станаа некои работи. Има логика, во секој случај.

lylaby and Lux like this.
  9. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Уф, јадам овошје а највеќе

јагоди
    цитрони
    манго
    ананас
    јапонски јаболка
    банани
    црешки

ОВИЕ МИ СЕ ОМИЛЕНИ

10. Springy

Springy Истакнат член

да да, тоа ми беше поентата. И мислењето на zvezdakoska, оние кои јадат овошје навечер да го заменат со некоја друга здрава ужинка а истото да на изедат наутро :)

11. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Јадам многу овошје и јадам скоро се. Најмногу јадам:киви, мандарини, портокали, лимони, лубеница, диња, праски, цреши, крушки, кајсии, сливи, грозје, јаболка, јагоди, малини, банани и многу други. Обожавам овошје. :P

12. OrdinaryGirl

OrdinaryGirl Истакнат член

Зимскиов период сум само на банани, портокали и мандарини. Ми недостасуваат јагодите, лубеницата и кајсиите, ама ќе си почекам... :?:

13. meredith

meredith Истакнат член

Јас обожавам да јадам овошје и го конзумирам редовно секој ден....Најомилено овошје ми е портокали , мандарини, праски , ананас и диња. :P :P :P :P

14. esperanca

esperanca Популарен член

Се.. од овошјето подобро нема :)

15. lovergirl19

lovergirl19 Истакнат член

обожавамм овошјееее!!...портокали јагоди банани ананас манго киви..... :rofl: :rofl: :rofl:

16. k.i.m

k.i.m Популарен член

Знаев дека овошјето е полно со витамини ама се изненадив пред некој ден кога читав дека тоа е тооолку многу.
    Киви, лимони, мандарини... премногу добри за човековиот организам. Па, портокали, јаболка, банани, јагоди... Единствено не ми се убави некои јужни: грејпфрут, ананас и таквите.

17. Bright

Bright Популарен член

Во последно време јадам црвени цитрони и се разбира портокалеви портокали :D

18. tessie

tessie Форумски идол

Love it, посебно

[​IMG] [​IMG]

19. Nevermore

Nevermore Популарен член

Јадам се освен киви :puke:

20. kostic

kostic Истакнат член

Леле обожавам овошје и сум зависник од него.Секојдневно го конзумирам и најчесто јадам наутро и преку денот нагладно и прег главното јадење.Јаболкото и лимонот ми е најповеќе присутен во секојдневие а најповеќе сакам цреши и лубеница :)