Нема и не знам шо ќе се прави. Не дека барам кој знае шо.. И кафе куварка ќе бидам, само да те третираат нормално а не ко ѓубре. Да не ми каже 12000 плата а да не дава ко во една кладилница што работев. Да те осигура а не да ти вика аха утре, ќе видам бла бла.
Не не, кладилницата брзо пропадна, оти поише знаев јас за спорт од газдата. Му беше битно само колку пари ќе лапне и секој ден проверуваше колку уплата има, колку ќе има за исплата, кога ќе му кажеш плата, викаше нема, ко ја да не знам колкава уплата имам. Оглас во друга кладилница, која исто така пропадна, само што пратив маил се јавија и отидов на разговор. Месец септември, и дечкото ми вика, само да знаете, плата нема од мај. И ова го кажа сва среќа, пошо виде дека веќе сум искусна,му спомнав 2-3 битни работи од тој свет, па се ослободи да каже. Мизерии сме... Посебно кладилниците каде има толкав влез на пари, а плати минимални.
Не би, со дете до 12 навечер смена... Саботи, недели, празници... кој ќе чува дете? Башка што од искуство знам кој притисок го имаш. Не смееш ова да уплатиш, не смееш она, има еден куп финти. Тие се работи кои лесно човек ќе ги најде. Маркет, бутик и кладилница...
Види по маркети, гледам некои и парт тајм нудат веќе. Се нема вработени - очајот ќе го направи своето и ќе се подобрат условите насекаде.
Комшика моја работеше таму и за брзо време напушти. Малку и плаќаа. За жал, скоро секаде е така. Прво кажуваат едно, а излегува сосема друго. Најмногу ме нервира што ти кажуваат да одиш на обука (неплатена). И прашање е дали ќе те задржат после тоа. Свашта. Прекувремени саати не плаќаат, ниту работа за празници/викенди. Ужас. И после немало работници. Е па ќе нема. Сите бегаат од газди идиоти.
Не знам, еден нормален оглас не видов. Тоа е, само со врски.. Еве пример ф-ка карпош мислам беше, бараат портир пожарникар со лиценца за обезбедување... Уште не гонразбирам огласот. Ова ќе испадне најдоброне да си чистачка у некоја фирма.
Па така е. Подобро чистачка да работиш отколку во некој маркет. Скоро секаде во услужна дејност платата е 14 500- 15 000. Ретко кој се нафаќа да работи за тие пари.
Сингл до одредена сума, Јавена утакмица, демек била местена. Вртени игри...итн итн... Не знам шо е битно само.
Moze li da ne se ogranicuvate? Eve na primer market,sto e tolku loso da.se raboti vo market. Pr. Stokomak i Kam imaat ist nacin na rabota dvata se hard diakont,no nudat razlicni uslovi i tezinata na odgovornosta i na rabotata e razlicna. Ne e tocno deka davaat tolku niski plati platata zavisi od tebe samiot. Sefot ,menadzerot odreduvaat kolku plata ke.zemes,t.e.individualno zema sekoj zavisi kolku saka da nauci. Ima vraboteni sto zemaat plata kolku menagerite.sekako spored zasluga. Zosto vednas se kontrate i se e co negativna konotacija,dokolku ti treba rabota i navistina ti trebaaaaa plata,nema da birate tolku mnogu sto i kako bi rabotele,posebno rabotata vo market ,ve citam site isto komentirate. Platata zavisi od vas kolku ke ucite i napreduvate,a ne e 15000.tuka ste vo zabluda. Slobodno obratetese vo dvata matketa ke vi objasnat ubavo.
Ne e tolku strashno ama mozhe ne i odgovara rabotno vreme do 10. Bashka shto vo deneshno vreme retko se vrabotuvaat lugje onaka otishle na intervju i se vrabotile, tuku za segde ti trebaat vrski, makar i za chistachka. Samo pogledni na avrm kolku oglasi ima shto se pushtaat radi reda po 3 dena oglas trae, koga vekje vrabotile nekoj na toa mesto, zoshto mora po zakon da go pushtat oglasot, a pogledni na drugite strani kade se objavuvaat oglasi za rabota kolku malku gi ima. Sakam da kazham deka oglasi nema, lugje se vrabotuvaat preku vrski i se objavuvaat oglasi na avrm koga vekje nekoj se vrabotil na toa mesto.
Зошто може не смееме са креваме тешко, не е само работното време. Не е само плата. Мада ако толку си информирана во маркетите повеќе ти кратат него ли што ти даваат, плус плаќаат само за попис кој се прави ноќе. 2 другарки имав кои работеа во 2 различни маркети, едната 2 маркета смени... да е така убаво зошто би бегале. Платата основна за обичен работник е минималец. Од таква работа сум половина инвалид што би се рекло, едвај достојувам кафе да сварам, добивам толкави болки што повраќам. Јас работам од 18 години... и игротеки, и чување деца, и пицерија и кладилница ко што спомнав погоре, на саем 12 сати на нога, и во фирма за средување документација и маркетинг... Ако не барам она што ми одговара нема да го најдам. Во маркет или бутик можам да работам и кога ќе порасне детето, кога нема веќе да му е битно дали мама е дома или не. Сега мајката е потребна. Целта на вработувањето мене ми е да се вработам и да останам на работа, а не да мењам на неколку месеци... Искрено, многу ги почитувам вработените во маркет, баш зошто знам дека претешка им е работата. Ги гледам секој ден и толку ми се блиски од касиер до шеф, што сами ми кажуваат како им е.
Оглас за пишувачи. Content writers. Потребни се луѓе кои сакаат и знаат да пишуваат на Англиски. Темите се различни, од повеќе области. Потребно е добро познавање на англиски јазик. Искуство во пребарување на информации. Има канцеларии во Струмица и Скопје. Може и од дома. Доколку има некој заинтерсиран, може слободно да ми пише во порака или да прати емаил jelena@megantic.net.au
Баш дека во Кам плаќаат добро...затоа им бегаат вработени. Да им останувам по цели денови на работа за 20 000? Мало сутра. а тие пари може да се најде подобра работа.
Da informirana suum zasto sum direktno involvirana. I ne ne im kratat na site marketi, i vo kam i vo stokomak ne kratat,200%garantiram. A zelbata za rabota e edno a kapacitetot i toa sto izleguva na videlina kaj lugeto e dr. A zasyo cel den da ostanuvas na rabota. Ostanuvas ako mozes i sakas nikoj ne moze so sila da te natera. Toa e problemot vo MK,sekoj bara rabota da ne ja najde,nie sme premnogu strucni za da rabotime i pocneme od 0. Toa se vika razgalenost...i ne ste ostanale doma so 100 denari pa da ne znaete za sto poprvo da gi potrosite, magistar pocnuva od 5 6000 i raboti i se trudi i postignuva sto zacrtal. So ovaa maldina sto misli deka malky mu se 20000,nikogas nema da odime nikade. Pa luge familii gledaat so 15000. Stvarno ne razbiram...eve ne mi e jasno.