Јас да ти објаснам. Во Кам не зимаш постојано 20 000. Второ...треба да ги работиш сите празници и сите викенди за да стигнеш до таа сума. И нека каже некој дека не е така. Наместо да кревам во маркет, поарно ќе чистам во некој фирма. И не сум 'будала' да работам за викенди и за празници.
Ниту јас. Како да те контактираме Женски, дали некоја имала искуство со сендвичара Дедо медо три, сендвичара кај Мр. Бриколаж, бара итно работнички. Дали се ок?
Дали има на форумот некој новинар во радио, телевизија или печатени медиуми што работи или познава некој што работи таму? Ако има да ми пишееее.
Кој дава 20000 жити се. Работам од 18 години, не сум разгалена, завршив факултет и колку и да сум се борела и трудела, работа за повеќе од 16000 не сум имала. Не тропајте само нешто колку контра да кажете, сите сакаме работа што е 20000 платена, ама тешко без пријатели ќе ја добиеш, а за во помалите градови да не збориме, научна фантастика е 20000 плата. Асалните места си ги имаат фатено врскаџии, ние смртниците со капацитет за работа напикани по бутици и маркето треба да сме.
Ne ste vo pravo,ne treba vrski sekogas. I davaat i poveke od 20000.7god sum vo taa bransa,ne vi zboram na pamet,zborime za Skopje. Ostanatite gradovi se znae deka se poslabi nema tuka sporedba. Ne moze da se pocne direktno od sef,menadzer ,direktor,treba trud,treba da se dokazis i trudis. Znam licnosti sto se i 20 god na rabota pa ne ja znaat rabotata a samo laat deka ne se plateni. Sekakvi ne ima... Nekoj mora da prepoznae kvalitet,iskustvo,oset za bilo koja rabota...ne e bas taka ednostavno.Prodazbata e najobemen i najgolem sektor vo sekoja zemja,ne e prosto i ednostavno.
А зошто да глумиме жртви? Ако можеш да најдеш подобро зошто да не се обидеш? За мене не е се до парите. Сум работела и за 6 000. Барем да го ценат трудот. Кога ќе направам споредба....подобро да чистам отколку да сум во продажба.
И да допреш до 20.000 еве да речеме. Тоа е плата со празници, викенди и втори смени. И 20.000 зимаат менаџерите? Бидејќи поназад спомна дека ако се докажеш ќе зимаш иста плата како и менаџерите.
Не сакам да бидам шеф, менаџер, директор, сакам работа... Значи кажи ми колку макс ќе ми дадеш плата за обичен работник во маркет, значи најосновно. За шефови и менаџери сите знаеме фала богу, писмени сме. Колку треба да се трудиш како обичен работник за солидна плата, и која е според тебе таа. Пак ќе нагласам, викенди, празници ограничување одмор.... Едина фирма општо што знам до сега што го дава цел одмор е кај маж ми... сите други пријатели каде и да работат смеат да земат најмногу 12 дена одеднаш. Аман те веќе, збориме за работнички права, кои кај нас работникот ги нема. Не зборам сега само за маркети... Секаде е баш исто. Ама да, дур можам да бирам, ќе бирам.
Toa e glavniot moment mozes da biras!!! Ne bi mozela da ti dadam tuka nikakov podatok,mozes da prasas vo firmite.
Abe ajde od Skopje sum mazhena vo drug grad,znam kako e tamu kako tuka - ISTO. Imam drugarki Skopje obichna najprosta rabota baraat, a so fakultet se ni na intervju ednata vika ne me imaat viknato, prosek 9ka imashe. Ne se ceni ovde rabotnikot pa shto sakate kazhete. Od noemvri baram rabota,povekjeto oglasi spored fakultet. Pogodi shto ? Na niedno intervju ne sum bila seushte od togash, a 10tina cv-a imam pushteno. Ako nishto drugo barem na intervju da vikaat lugje,da machkaat ochi kolku tollu deka ne se mesteni oglasite. Ne e mozhno do tolku. I rekov deka se retki tie vrabotuvanja bez vrski, a ne deka ne postojat. Kazhi mi vo butik nekoj kako ke napreduvash ako nad tebe e samo gazdaricata? Ili vo semejni biznisi kako marketi lokalni kade cela uprava od direktor do smetkovoditel se familija na gazdata? Gazot izvini na izraz mi se potel i po 13 saati na rabota, a 10 dena odmor godishno ne davaat,a za boleduvanje ne daj bozhe pred umiranje da si treba da odish na rabota. Sve od iskustvo zboram. Sekoja chest na iskluchoci
Зошто е толкава тајна колку е платен работникот? Ене во другана тема, прашав, аи кажаа плата... Ете за тоа зборам, цело време.
Uslovite na pazarot na trud se sekade razlicni a dali ke zemas 20 30 ili ke imas kazni sekoj mesec zavisi od tebe. Ne e sekoj stvoren za rab posebno ne za rabota kade treba da opsluzuvas pottosuvaci koi sekoj den idat vo razlicen mood...da rabotata e specificna,no dava mn znaenje i e super otskocna daska za bilo koja druga rabota. Dzabe se dokazuvame koga ne ste doorele dno za da isplivate sami i da go cenite sekoj eden denar! Sami kazavte deka dodeka imate moznost da birate ke birate.toa e toa. Sekoj za sebe nema sto da te ubeduvam samo ne e ok da se kontrame so nesto sto realno nw go znaeme. Ne e tajna. Individua si i platata zavisi od mn faktori koga se primaat vraboteni,barem jas taka rabotam.
Како тоа? Стартната работна позиција мора да има почетна плата. Не може да земат различно, двајца нови вработени кои се уште немале време да се покажат. Како ќе ти прифатам работа, ако ми кажеш не знам колку плата ќе земеш. Мора да има од до...
Ima da od koga ke imas intervju ti se kazuvaat uslovite. Nemoze pocetnik so 18god od klupa da ima ista plata so nekoj sto raboten 5 6 10god. Prosto ne moze.
Hahaha abe ne e vo red tvoeto shto go kazhuvash zoshto nemozhesh da znaesh koj shto doprel. Me razbirash? Chim rabotam od18 godini a zavrshiv i fakultet paralelno so rabota imalo prichina toa. Nemozhesh da kazhuvash za drug koga neznaesh i megju redovi da ni kazhuvash deka ne sme sakale da se machime sme.sakale odma menadzheri direktori da sme. Sum rabotela i vo market i znam kako e. Ochigledno ti neznaesh kako mu e na chovek da mu e preku glava od najneblagodarni profesii. Jas si znam kako mi bilo koga site si bile doma so svoite na praznik, jas sum bila na rabota, site terale odmori morinja jas kako crnec sum rabotela zoshto gazdata smetal deka ne ni treba nas odmor i zakon nego ne go fakja. Jas si znam na veligden,na badnik kako mi bilo na rabota, a site moi doma. Site na morinja,ezera jas na rabota zoshto na gazdata mu se mozhe da ne ni dade odmori koga treba tuku 6-7 dena vo noemvri. Epa izvini ke rabotam chistahka ili ke baram rabota po fakultet, moe pravo si e, ama koga imam svoe dete nesakam tie momenti da gi propushtam pak,dosta mi bilo. Ako sakash fi odi vo market
Ама не се нафаќа секој да работи за 15000. Храна и превоз да платиш, што ќе ти остане? Само за сметки. Од искуство кажувам.