Не те прашав тоа. Врска нема Остај, гледаш дека не знае да ми одговори, јас едно прашувам, она ми вика не било исто со вработен 5,6,7 години.... Вероватно според изглед ги плаќаат, ако делуваш малце глупавичко(со длабоко извинување) ќе го искористат тоа и ќе те платат што помалку. Да те видат првин они. Цена, имбокс!!! Ај да не одиме офф да не не стаат офф. Се извинувам за офтопици.
Почетна плата скоро секаде е 15000. А за остатокот се знае....работа за викенди, празници, прекувремени саати....Бел ден нема да видиш.
Ne ve ubeduvam,razgovarame za nesto sto e sekojdnevie. I jas na praznik sum na rabota i sabota sum na rabota. I deca nemalo koj da mi cuva,nemam babi dedovci,pa ne rZmisluvam taka. Zavisam od taa plata i jas i moeto semejstvo ako na nekoj mu znacat ke raboti i ke bara dr alternativa koga ke svati deka se prezasitil. I jas sum rabotela i ucela i dete aum cuvala i kuka sum drzela..i ne aporeduvame zivotno iskustvo tuku rabotno. Platata ne e 15000.8pat vi pisuvam. Pocetnata plata za ednata firma e 16500 za pocetnik od klupa bez nikakvo poznavanje. A za iskusni vraboteni zavisi od iskustvoto od samiot covek,od toa kako ke se snajde,kako ke go prifatat. Moze i najpameten da e, ako timot ne go prifati ako e samobendisan i" se znae" nikade nema da uspee ne vo market,ne za cistac..nikade. Rabotata bara mn rabota na sam sebe...toa se steknuva so iskustvoto i posle se vrednuva so plata koga ke znaes da go upotrebis. Za dr firma e mn pogolema 19 ili 20 neznam tocno skoro gi menuvaa. Slobodno mpzite da si prasate sekade uskusen vraboten ke vi kaze. Ne vi zboruvam da ve ubedam deka e najdobra rabota,samo deka rabota ima no ne sekoj se nafaka da ja raboti.taka i pocna temata.
Знам, исто како и се останато... И јас сум работела... 1ви мај, живо пиле не прелетува, битно се работи, за плата нема оти се плаќало индустриска струја, трошоци имал чоекот. Милион примери има.
И после сакаат некој да им работи за тие пари? Ма јок. Уште нешто што сум приметила. На огласите пишува една плата, а кога ќе отидеш на интервју ти кажуваат сосема друго. На пример....плата 20000, а всушност тоа ти е бруто плата.
Врвот е кога ќе ти кажат, кажи ни слободно колку плата би сакала. 1000 000 сакам.. Уште една тактика да се вработи оној кој ќе побара најмалце. Нема ли закон да мора во огласот да стои плата, мислам дека едно време имаше такво нешто.
Единствена што лета тука си ти. И ако толку беа платени во кам и стокомак сите ќе си дадевме отказ од работите и тука ќе работевме, а не истиве маркети нон стоп да бараат работнички.
Да ми дава некој 20000 плата без работа за викенди и празници....и без да ми требаат врски.. Одма би се пријавила. Ама тоа мало сутра. Не се будали да ја пишат платата. Никој нема да им се јави на огласот. И нормално.. Ќе треба да одиш одреден период на проба...прашање е дали ќе ти ја плати.
Реалноста е дека во Македонија веќе има дефицит на работници, а допрва ќе има уште повеќе. Газдите или ќе покачат плати или ќе стаат катанец на врата. А ако некој лета тоа си ти со твоите приказни за перспективата и можноста за напредок во маркет.
Јас работев тешка физичка работа, поточно во рударство. Имавме слична личност (шефица ни беше) и тераше ист муабет како и оваа вам што Ви прави. Јас земав 20.000, стигнав и до 22.500, ама и сабота се работеше, фатив два празници и 6 дена (значи цела недела) трета смена.
Тоа и јас сакав да го кажам. Зошто кријат како да најдеме таква работа? Очигледно има нешто. А дека во маркет ќе напредуваш, тешка работа. Пред некое врем бев на интервју во Кам. Не дека сакав да работам. Ме интересираше колку плата ќе ми понудат. И таа типката ми вика - Зависи. Ако ги работиш викендите и ако фатиш еден празник, ќе стигнеш до 18000. Тука спаѓаат и прекувремените саати. Логички е дека ти нема да ги фатиш сите празници и некогаш ќе се погодиш слободна за викенд. Стокомак ти е иста приказна. Шефицата на еден од тие маркети ми кажа дека за поголема плата се останува прекувремено.
Цела вечер ве следам уште и докажувате на ѓоспоџата дека маркет е најмизерна работа што може да постои и тоа у секој поглед и физички и психички те утепува.... 10000 души истото и го велат ама нееее таа знае, ништо јас и посакувам да поработи малку т. е малку повеќе у некој голем маркет КАРМА ЈЕ КУЧКА П. С Има тема за работа по маркети.
Јас сум дипломиран рударски инженер, а бев пријавен со средно(економско ) и во смисла демек на почетокот да биди така, дури да се научам како се работи итн, да соберам искуство па со тек на времето да напредувам и секако добивам поголема плата. Работев шест месеци, и пред да ми заврши договорот почнаа наоколу да ме испрашува што планирам како и дојдовме до муабет " Абе кај че одиш, седи си тука мадро, таман ти е платата"... И нормално си заминав. Потоа се префрлив на месец дена да работам во продажба т.е во месарница. Таму отворено му кажав колку планирам да работам, и се договоривме за сумата. Да биде 15 илјади, а се работеше и во сабота. Во ред... се случи да работам и за 11ти октомври, и често да останувам и по 12 часови. Бев настинат 3 дена, и знаеш колку ми пушти плата? Ебани 10 илјади, со причина колку сум сакал и очекувал плата кога сум бил отсутен 3 дена.. Мизерија, ама знаеш за кого? За обичниот работник,
Јас сум била на 3 интервјуа, искрено црно и бело е разликата со платата која што ја пишале во огласот, на оглас 18.000 , таму ти вика 14.500 ...не ми е јасно што им е филмот со ова?! Ќе ''излажат'' некој или што? . + многу ме интересира зашто е толку тешко да се најде работа во туристичка агенција? Скроз сите ли се приватни?
Ве читам за маркети што пишувате, Стокомак и Зур знам дека имаат почетна од 16 500. Ова не е лага. Плус имате 500 ден. месечно како бонус (според заслуга). Со 1 слободен ден во неделата.
И пак се малку тие пари за таа работа. И плус тоа...треба да се два слободни дена. Затоа што пријавен/а си на 40 саати, а не на 48.
Ne mi dokazuvaat , neli sme za iskustva tuka jas kazyvam moe .ona kazuva nejzino I pak se vrtime vo kug Gospozaaa