Vo LPP grupacijata da vlezes mozes dobri se so platite ama se ke rabotis na kasa,gardaroba,odrzuvanje na reon,vadenje na roba,,imat edno sto vadat dopuna na brojevi celo vreme zatvaranje na kasa vtora smena bukvalno se raboti vo lpp
Фала ти многу на одговорот.Барам работа доста време така да веќе не ни гледам каде аплицирам.Последно ми беше апликацијата за Sinsay на оглас што заврши почеток на месецов а повик за интервју или да ме одбијат сеуште немам добиено.
Луѓе дали само мене ова ми се случува? Година и повеќе одам на разни интервјуа и сеуште не најдов работа. Од толку многу интервјуа многу ретко да добијам feedback. Добро, дали овие што работат HR имаат малку емпатија како се чувствува другата страна? И што е толку тешко да известиш, да го држиш во неизвесност кандидатот? Дали се најдени веќе луѓе за позицииве или целово ова лудило е маркетинг?
Мене ни на интервјуа не ме викаат. Буквално цело време истото се прашувам, што се случува, не е можно никаде да не одговарам, барем за интервју, така да не си сама. Нели недостиг на работна сила, нема луѓе, овде читам дека ни по маркети, ниту продавници за облека не им се јавуваат, каде нон стоп трубат дека фалат луѓе и пак луѓево не се ни викнати на интервју???? Не ми е јасно навистина.
Па вајда мислеше членката, дека конкурсот е само проформа објавен а фирмите секако имаат веќе луѓе во план да се вработат. А мораат законски да објават конкурс па потоа да се вработи кадар. Патем собираат апликации од сите напатени души кои аплицираат со надеж дека конкурсот е реален. И после ќе викаат "еве имаше кандидати ама ние го одбравме најсоодветниот".
Во повеќето фирми е така. Оглас мора да пуштат. А за во моловите бараат млади. Ако си постар треба да имаш врски.
Сакаат млади пошо мислат дека младите ќе можат да ги маткаат, или дека "ај овие се глупи/неискусни па ќе работат и прекувремено". А нема такви млади. И не треба ни да има (Зборам општо, не само за молови)
Pa taka, mislam deka e jasno. Covekot e odbran, a tie pravat intervju kolku da si imaat rabota ni go gubat vremeto. Nie im pravime guzvi tamu radi reda, plus ne pravat budali so ona "kje vi se javime do vecer, utre, za edna nedela bla bla " Nie si cekame i na kraj gledame istiot oglas pak na stranicite.
@cinderella7 пребираат за во база, кога ќе им згусне да имаат на готово. Често се пуштаат ,,интерни" огласи, па луѓето веќе ги имаат.
Ако веќе ги имаат луѓето, зошто воопшто не викаат на интервју? Трошиме време, пари, нерви.. Какво е ова изживување навистина не ми е јасно. Сето ова е многу комплицирано. Неколку кругови на интервјуа додека да влезеш во една фирма. Чиста глупост. Очигледно е дека не им треба кадар, само си го пополнуваат работното време овие што работат HR.
Има и пострашно од ова.Одиш на тестирање поминуваш топ.Прв си на листа.Имаш прво интервју па второ па трето па усно ти соопшуваат дека ти си тој ама писмено ќе те известат и на крај поминува време и време и нив никаде ги нема....
Јас едно не сфаќам. Од една страна слушаме дека нема млади во државава се иселувале, а од друга страна нема работа за нас што сме тука,треба да се вработиш преку познаници, врски и слично.
Па затоа што така (не)функционира системот. Јбг, шта чеш. Сите што останаа се познаваат меѓусебе, и си прават услуги само на познаници
Најинтересното е што ќе примат некој кој е неспособен. Ехееее.... Колку ги има на функции а немаат факултет. А ти си учела и ги исполнуваш сите услови. Ама не си во роднинска или швалерска врска со некој од шефовите.
Абе во една фирма за минималец не успеав да влезам, а ги усполнував условите хаха. Тогаш ми требаше нешто поблиску, ми рекоа дека ќе почнам со обука и потоа не се јавија да договориме ден
Таков однос кон граѓаните е дамнешен, и сега се опфатени скоро 80% од претпријатија во МК. Податоците за таа состојба ја добив пред десетина години од високо професионалните особи за граѓанско право (поточно, работни односи) и појаснето ми е за Позадина на сето тоа. На кратко, Пакуј куфери !