Некој што работи во кроација или еуролинк осигурување како е до плати и општо како сте задоволни од се?
Јас веќе незнам кој сака да работи во образование. за мизерни плати . еве сестра ми ја молат фали кадар, не е член на партија ја викаа и сдс сега и вмро . младите не се нафаќаат за тие пари . работеше во образование и никогаш повеќе веќе тој муабет од партии дека се вработуваат само во образование, паѓа во вода , беше порано, но сега немаат кадар молат и они. син ми цела година немаа физичко лани и сега првите два месеца зошто никој не се јавувал на оглас.
Во мојот град од каде што потекнувам нема приватен сектор. Па кога веќе останале таму, боље ишта него ништа. И да, кога има повеќе кандидати во штабот одлучуваат, кога нема тогаш нема што да одлучуваат, мора да е тој еден што е. А за мизерно...не се само платите мизерни, општо цела состојба е мизерна во училиштата.
Мислам дека почетна плата на наставник е 36.000 денари, а ако тој истиот се вработи во приватен сектор како почетник во некоја фирма, голема е веројатноста да добие само минимална плата, а и генерално за почетници не знам кој приватник би дал повеќе од минимална плата, па затоа за жал државниот сектор пак е подобра опција.
Ок, може не е соодветен примерот, ама еве личен пример. Роднина сега вработена на шалтер во државна институција, 36.000 плата, оглас за шалтер во банка 28.000 денари почетна плата. Се дури е вака...
Сомнително ми е за шалтер во банка почетна да е 28.000 денари, ама за жал, банките се најскржави во плати, особено па почетни. Затоа сите сега ги сметаат како отскочни даски за нешто подобро, за разлика од порано кога било престиж да кажеш дека работиш во банка.
Која институција? Државно 36000 зимаат повисоките звања како советници кои се со одговорност и потписи на издадени акти. Вработените на шалтер се со најниски звања и без никакви одговорности за потпис. Со сигурност кажувам, сум работела и тие зимаат сега со сите покачувања пак најниски плати, околу 25000. Мене ми нудеа 28000 пред неколку години од Стопанска, сега се сите и почетници над 32-33000.
zdravo dali nekoj raboti ili dali rabotel vo promedika medikal kako med.sestra da kaze iskustvo.Bi aplicirala za rabota
i od koja privatna ustava ste zadovolni za rabota kako med.sestra, predlozete ako nekade baraat niz skopje.
Околу 30 илјади се. Работно време 3-4 ч и плус нешто дома. Имам роднина што работи во образование. Овде во Прилеп, за во Кам маркет треба луѓе да имаш за да работиш.
Здраво, дали некој има искуство со интервју во Цементарница Усје? Какви им се тие тестови со сценарија за решавање? Поздрав
Ако сте пратиле ЦВ за во ВЕНДОРА'С , нудат 23.000 3 месеци па после тоа 30.000. Чисто за инфо да си знаете.
А дали некоја членка во темава има искуство со пишување статии за македонски сајтови? До сега не сум сретнала оглас а би работела тоа како дополнително. Веќе имам искуство за статии на англиски, па зошто да не и мајчин јазик. Ако има некој информација да сподели би била благодарна.
Јас искрено не можам да се изначудам на плативе, луѓе во образование да земаат олку ниски плати, да не можат со години да земат решение, а образованието е едно од најбитните темели во едно општество. Порано и јас не сум сфаќала сериозно, и ќе речам, демек што, наставничка од прво до четврто или од петто до осмо, ама основите се најтешки, ај оди ти научи цел клас 30 души од толкицки, и тоа секакви карактери, да читаат, пишуваат, собираат, одземаат... Најтешкиот товар е баш на наставничките од прво до осмо (деветто по ново, како беше), а земаат најмали плати, и седат без решенија. Ептен благородна и тешка професија. После општи лекари со 35 000 плата, со непроспиени ноќи над илјадници страници материјал. Да завршиш Економски факултет за да работиш на шалтер за 25 000? Жално е. Па денес најобичен customer support со англиски земаат основна плата од 40 000 - 50 000, ако имаат ноќни смени и со празници, стигаат и над 60к. Ама не е поентата да работиме customer support, а и до кога, поентата е да сме ценети во сопствената држава да можеме да работиме нормални професии за пристојни плати. А не сите ги интересира дигитален маркетинг, content writing или програмирање или QA па сите да се преусмерат кон тоа, веќе и таму пазарот почна да станува презаситен. Уф, се исфрустрирав, и морав да се искажам.