Чекај, беше на интервју, примаат луѓе ? Јас цело време мислам дека огласите се само ради реда и дека се се веќе наместени однапред.
Сите вработуваат „специјалисти“ со над 5 години работно искуство. Останатите што бараат работа како јуниор/почетници како да најдат работа? За тие пак што менуваат кариера не ни сакам да помислам колку е тешко... Имате сретнато огласи кои не се исклучиво за „специјалисти“ или сениорски позиции?
Без гајле. Јас сум една од оние еднорози кои имаат стекнато еден куп вештини. И кога ќе дојде време за интервју е навистина забавно. Едни мислат дека лажам, и дека "не е можно еден човек толку да знае" (а истото им е наведено на НИВНИ оглас), други, откога ќе им кажам цена, "ами дообро, ќе Ве контактираме", и после е, продолживме со други кандидати (читај, поефтини), и, за едно место дознав дека во ЧР ме одбиле со објаснение преквалификувана. Почнав да ги правам CV-јата tailor-made и да кријам работи. Можеби ќе се смени нешто. Не баш. Така да...overqualified or underqualified, исто ти се фаќа, проблемот е сосем друг.
Истото ми се случува... На едно интервју муабетот беше преквалификувана сум, многу повеќе сум знаела од колку што барале и баш такви им требало и по 5 мин ми викаат ама сигурно голема плата ке сум барала а ке сум оставела кога ке сум нашла подобра прилика. И нормално, таа работа никој не би ја работел за минималец како што нудеа
Дали има некој искуство со работа во фирма која што работи со Амазон? Работната позиција е поврзана со правење темплејти и комуникација со клиенти. Ако знае некој нешто повеќе да објасни. Фала
Хахаха, мене тоа постојано ми се случува, откако ќе воочат силно CV, веќе не се јавуваат. Мое мислење е дека се "двоумат" ако си преквалификуван, имаш големо знаење, имаат чувство дека на некој начин ќе ги издаваш, пријавуваш, ќе си бараш права кои ти следуваат, а не се склони кон тоа и намерно не сакаат да те земат, им треба некој мирен, тивок, што ќе си ќути и ќе си работи, ќе си го "цедат", и сл.
Одбиваат од страв. А платата сите реално горе-долу знаеме како се движи за квалификуваниот кадар и не е толку проблем платата (како што многу мислат). Него се плашат од (позитивни) промени т.е ако некој квалификуван дојде и работи како што треба, тоа по дифолт значи ставање ред и сите ќе се под будно око. Оти се ремети тој никаквиот ред, благо речено хаос во кој сите уживаат оти баш е клати врата-земи плата.
Слична ситуација. Последно ми понудија речиси минимална плата... На сето тоа искуство и образование кое го имам не очекував толку да ми понудат... Ама не е ниту до квалификации ниту до ништо, како ќе им текне си прават...