Како да се дружам кога штотуку сум дојдена во градот. (тазе мажена) Страшни времиња се ова за се ти треба пријател. Почнав и надвор од Македонија да аплицирам можда повеќе среќа ќе имам.
Зависи што бараш, ама сепак распрашувај се по роднини, пријатели, да не бараат работници таму каде што тие работат. Јас remote си барам, доаѓам до интервју, ама додека те примат, состанокот со менаџерот, па со директорот уште со градоначалникот што немав.
Imav i jas intervju, 950€ plata mi ponudija ama se otkazav posto mnogu red flags ima, kako razlicni mejlovi, na sajtot im stoi samo vo kuvajt deka se registrirani, doduse adresa samo, fb profilot nov od januari( koga kje otvoris na google maps, adresata e na raskrnica so oblakoderi, ko da stavam ja isto pred limak ili dzevahir), insta ne go otvara, linkedin isto... mnogu mnogu red flags. Spored Grok ( AI app isto kako chat gpt ) 99% vika scam intervju kako kradenje na identitet, itn... se otkazav, im pisav sve sto mislev, ne se ispozamara taa indonezijkata jenny ako taka i pravilno se vika i me blokna duri. Smrdi nesto mnogu tamu, se osekja od daleku. Pritoa se konsultirav so cyber criminal odelot od MVR i mi pobaraa screenshotovi, zatoa sto i oni rekoa lici na prevara nekoja na podolgi stazi. A normalno ako e profesionalno, nema da ima razlicni mejlovi, sto na sajt, sto za intervju, razlicni iminja, profi staff, profi limited, nesto cont... profi, izbrisav i bloknav sve, ne pamtam i najbitnoto, ne bi zborele na whatsapp ako e profi firma. Rabotele vo Srbija a neznaese deka vo Srbija Nepalci vozat vo GSP ( kako nas JSP ) ili Glovo... svasta... pazete se, moj sovet.
Да, некако многу чудно беше целото интервју, да не речам не ни личеше на интервју. Шо прајш, како си го поминуваш денот денеска бла бла, и јас направив research, ама фирма шо ја нема на LinkedIn одма се знае дека нешто смрди, а и од старт кога ми кажа дека целта е надворешна работна сила да носиме, сменив фаца, ама ајде ја ислушав од култура. Нашиве ги средивме вработивме, па уште тие ни фалат ...
Да незнае човек од што да се пази веќе такви фирми нефирми не треба ни да ги објавуваат на вработување, не се наоѓа асална работа кој лажат кој се рекламира по огласине, катастрофа време за работа дојде.
А јас пола ден се спремам за интервјуто, хахха, оно за грев, а јавувања нели треба да остваруваш на англиски, шо да нудиш на македонски фирми?
Да, ситуацијата е како пред 15 години кофа барав работа. Огласи само Кирби и Младинска книга имаше во Струмица
Треба да наоѓаш фирми во Македонија кој ќе вработат од Африка, Азија. Интервјуто е како и сите останати ама работата е жива глупост.
Немам никакво искуство со ова. Целата шема е наши луѓе се поврзани со агенции за вработување од Индија, Непал, Бангладеш. Ако успеат да ги вработат тука во Македонија, Србија, Црна Гора или било каде земаат процент од нивните агенции таму. Колку е тоа легално - не знам, но со оглед дека се повеќе и повеќе Филипинци, Индијци, Непалци среќавам низ Македонија вероватно одат преку таа шема. Е, сега, долгорочно ова е трчи-лажи работа. И шансите да е некоја криминална шема за врбување нелегални имигранти е голема.
Јас се пријавив во Скопска пивара имам искуство со оператор за грижа на корисници, но искрено се прашувам за што им е тоа на скопска пивара. Имаш искуство или познаник што работел тоа?
Немам познаник, но ајде од некоја логика да тргнеме. Работа ти е да се грижиш за клиентот. Може да се случи да купи клиент флаширано пиво со пукнато стакло, изветреано пиво итн. И ќе ти се јави и ќе се пожали и ќе треба да напишеш ваљда жалбата и да ја пратиш во соодветен сектор.
Здраво,дали некој знае како се движат платите низ Скопје по фирми за правник со положен правосуден испит и неколку години работно искуство?
Поарно сама да тргнеш, неголи да работиш кај некој. Зависи како ќе се договориш, зависи што знаеш. Зашто има многу правници и со по 10 години искуство и правосуден, ама зимаат малку оти не знаат ни една тужба да напишат.
Овие стварно не се нормални. Другарка аплицираше за позиција онлајн нарачки да прави во нивниот магацин, ја викаат на интервју она оди. Овие почнуваат да и зборат за продавниците, што да очекува, па кога правеле пописи се останувало до 2-3 саат сабајле. Она ги прашала дали се однесува за онлајн нарачки правење, они се зачудиле и ја прашуваат "Зар не аплицираше за продавачка?". Тие го затвориле огласот пред 1 недела, ја викнале колку ради реда. Човек да се измалтретира да им дојде, време да му трошат за позиција која не ни аплицирал. Така знаеш дека ни они неможат да си ги задржат вработените.
Здраво на сите, дали некој од вас има информации во однос на Пивара, штотуку аплицирав за Пракса во сектор Луѓе и трговија, дали некој од вас има некакво искуство таму па да ми каже отприлика што како се случува и дали вреди, да не си губам време однапред. Исто така дали некој има аплицирано досега во СОС Детско село, дали некој има искуство таму ?