Никој не кажува однапред колку интервјуа ќе имаш, а и колку несоодветно и некултурно ќе звучи. 3 интервјуа имате? Ај чао. Одкако поминуваш на првото и те викаат за 2ро интервју секако дека надежта ти се зголемува бидејки те викаат и по втор пат. На 3то си викаш тоа е тоа,примен сум и на крај ти викааt-пу пу не важи (е тука сваќаш дека се заникаде) ама неможеш да не одиш кога ќе те повикаат тоа им дава впечаток за несериозен кандидат за работа ..Мое мислење
Не е само во државава, ваква пракса е насекаде во светот. Па, посебно во странство има и повеќе интервјуа. Јас сум минел цел процес од 5 интервјуа + технички проект кој ми одзема 10 часа да го направам, за на крај да ме одбијат. Огромна конкуренција е, и на фирмите буквално им се може.
Јас барав работа пред некој месец и стварно беше лошо. Ако до пред 4 години кога менував фирми требаше да одам на две интервјуа, сега требаше да одам на четири макс. Едни ме примија, ми вртат после два дена да ми кажат дека си нашле нов човек. Крајно непрофесионално. Други ми викаат дека ќе треба да имам 4 интервјуа. Првото демек запознавање, па case study да ми дадат, па тоа го поминам да отидам во канцеларија да ги запознам потенцијалните колегите и да видам дали вајбам со нив, последните две со менаџери и со директорот да се запознам беа. Имам исто и со Волт 3 интервјуа по ред. Првите две беа со регрутер и менаџерите, третото требаше да биде case study, го спремав една недела. Кога дојде моментот да го презентирам ми дадоа сосема други инструкции и почнаа да критикуваат како не било добро направено според нивни критериуми. Јас им посочив дека е направено според правилникот што ми беше даден. На крај ми рекоа ќе ти дадеме одговор за неколку дена. Добив маил дека имале интерни промени и дека ќе добијам одговор за 2 недели, во меѓувреме видов дека го обновиле огласот. После 2 месеца добив одговор дека сум одбиена.
Е, така само со име да се кажуваат фирмите. Да знаеме со кој си фаќаме работа. Шо бе тие кејс стади? Колку пари даваат 1000 евра? Пиши ги тие другите фирми освен Волт.
Ги заборавив имињата. Бев толку трауматизирана од самото барање на работа избришав сè. И мали фирми беа, ретко пуштаат огласи. Мене со Волт многу ми падна смешно зошто позицијата што ја бараа беше многу специфична. Беше за onboarding associate, демек да ги местиш мениата на самата аплилација, да им објаснеш на рестораните како да го користат таблетот итн. Case study беше како презентација на неколку различни моменти и проблеми, сакаа да видат како ти размислуваш. Требаше да уредам мени што веќе ми беше дадено и требаше да го досредиш и треба да објасниш зошто пијалоците треба по тој редослед да бидат, зошто јадењата се наместени по тој редослед. Па имаше различни случки што ако е расипан таблетот, што ако ресторанот е незадовочен од услугата што му ја нудиме. Задачите беа банални и нејасни. Кога презентирав ми рекоа дека некој со искуство би му било полесно, јас им реков тогаш џабе си губиме време. Јас лично немам работено на шанк, ни келнерка и ако бараа некој со такво искуство подобро да си нагласеа неголи да си губам нерви и време со глуп проект. Иначе плата 40000 и нешто беше.
Како и да е. Фала за исцрпната инфо. Го гледав огласот и арно што не пратив, некако комплициран ми се гледаше. Ми треба мене лабаво сега нешто.... Нз како ќе најдиме работа.... А, не дека не сме нешто неписмени. Кај што работев претходно, сето беше собрано и со средно и со факултет..... И сите земавме по 40 000. И најспособни испаднаа најспособните. А ние добивавме ниски оценки, за разлика од лижачите.
Плата околу 30000, се работи и празници. Работно време 11-7 од канцеларија. Канцелариите им се до Американ Колиџ, многу непотизам има и редовно си заминуваат луѓе.
Право да ти кажам и хигиеничаркиве почнаа да се умислуваат, а има места каде ептен, ептен се добро платени (башка се меѓу културни луѓе кои не им вршат никаков мобинг). Па забушаваат, не работат. Буквално мислат дека се инжинери. А и они до некни се молеа за работа насекаде, исто ко фризерките де што беа на времето и шетаа, па стрижеа баби за 50 денари. И до тука ќе застанам оти не вреди па и за нив многу да се зборува.
На работново место моментално работи жена, па можеби некоја членка ќе биде заинтересирана, или може да е заинтересиран некој сопруг. Фирмата е во Кисела Вода.
Не знам да ти кажам скоро ништо. Нешто што го имам слушнато е дека при кражба на производ од твојот дел кај што продаваш ке си го платиш ти
Za komercijalna ne znam ama ednas otidov pred 2/3g. na edno intervju vo stopanska za nekoe bezveze mesto nesto kako tehnicka poddrska telefonski povici itn. znaci isprasuvanje pa vaka pa taka pa na angliski i na kraj vikam plata? vika pa ti sto mislis i jas vikam ne mozam da mislam neznam vo ovaa bransa kako se dvizat platite prv pat doagam na intervju, me izvrtea vaka taka i si zaminav, normalno sigurno platata bila 22/23.000minimalec uzas a se ponasaat ko bozem u americka ambasada da ke vleguvas za rabota..
Здраво дали има некој да сподели искуство со работа во Sinsay, како се смените колку се движат со плати
3 ipol meseci kako sum bez rabota, navistina e strasno veke, oglasi ima povici nema...ne znam sto da pravam
Хотел Аристократ има потреба од рецепционер/ка за втора смена, сите заинтересирани да се јават на тел 071/291-662 да остават податоци.