Лаличиќ беше судија што ја разрешија, не знам колку би се пронашол и реализирал да работиш за некој таков ..
Мене ми се случи една нова ситуација и мислам дека сум на сред никаде .. Кај една од фирмите стигнав до последно интервју и мислам дека ќе ме одберат со сигурност поради предност со претходно работно искуство во истата област долгогодишно. Во меѓувреме дознав дека сум во период на рана бременост и е најуавата вест на светот после толку време Нооо сега работите со работодавачот незнам колку би ми оделе во прилог. Доколку понуди договор на неопределено време тогаш сум во супер позиција и неможе да не ми продолжи договор а немам обврска да го известам за моменталната состојба (со оглед на тоа што е премногу рано), но од друга страна доколку понуди договор на определно време и се изјаснам за ситуацијава може да не ми продолжи договор и да останам без право на породилно .. Има ли некој искуство со ваква ситуација .. Знам дека кај нас во државава овие работи и не се баш регулирани, а знам и примери каде жени биле дискриминирани од процесот на селекција при вработување токму од овие причини како и избркани од работа поради бременост и родителство .. Искуства ве молам, би ми биде од голема помош
https://www.karyeraplus.top/?fbclid...xo_kYFf6VUjh4AN5jQ_aem_KRbVFitb1Ga2keLuiVC1lQ Ми се појави оглас на Кариера.мк за оваа фирма. Не е истата финта? https://kariera.mk/job/Z9fvATQS9U2OHYgj8TFg_A/sales-representative
Сигурно се истите истото го пишува како и претходниот пат и по самата страна што им е на крај со .top се познава дека е фејк
Jas mnogu docna so odgovor. Ako si bremena i ako zamines na porodilno od kaj toj rabotodavac, ne moze da ne ti go prodolzi dogovorot. I dodeka si na porodilno ne smee da ti dade otkaz. Osven ako dogovorot za vrabotuvanje ti istece pred da zamines na porodilno. Ama mozes i tuka da se snajdis da otvoris boleduvanje...
Јас би ставила услов да да ми дадат договор на неопределено. Ако одбијат, ќе си останеш кај што си, ако прифатат не ти можат ништо за бременоста. Сите имаме различни приоритети, ама повеќето жени во мојата околина зажалиле ако во било кој момент ја ставиле работата пред бременоста. Затоа мое мислење е дека треба да направиш како најдобро и најсмирено ќе ја поминеш бременоста.
Се согласувам. Тоа е еден убав период кој треба да се помине мирно без тензии и притисоци и е најбитен од се. Мене прашањето погоре ми беше дали има правна заштита во вакви случаи. @dorota стравот ми е да не не го продолжи пред да заминам на боледување. Неможам којзнае колку долгоо време да ги држам во неизвесност баш сум во незавидна ситуација ама ајде, си викам така требало да биде, ете тоа работно место не било за мене, можеби ми следува и ме чека некое многу подобро во иднина Ваљда не сум единствена во ваква ситуација
Ако е на определено, може да не и продолжи договор. Ако си на неопределено си заштитена. Ако си со договор, без разлика што си бремена, може да не ти го продолжи договорот.
Како што пиша Дорота така е. Ама и без да и го продолжат договорот ќе има платено породилно ако работи 6 месеци. Како ја советувате за нејзино добро така треба да сте свесни дека не е добро за нејзе да крие и да си ствара стресови. Гледам дека околу барате како да ги изигра и да крие од нив а од друга страна се жалите на тоа што во државава наводно не биле регулирани работиве. И до нас е не е само до работодавачите.
Подалеку од овие, едно на оглас плата друго у живо. Јас со 10 години искуство во печатници ми понудија минималец.
Тоа е за филијала. Работат од 9 до 19ч и секоја втора сабота. Имам комшика раб таму и другар. Платите им се ок. Ама смените ми се крш.
Неколку пати ме викнаа за оваа работна позиција, ама ги одбив. А и во главното што им е, исто работат до смени. Е може една недела во месец да се погоди да си до 19. Ама мене и тоа не ми одговара.