Имате од време на време огласи во Американска амбасада, во ЕУ претставништво. Јас имам конкурирано неколку пати, ме викнаа на интервјуа, ама се тоа беше на определено време. Пред некое време ме викнаа на интервју во Телеком, ама и тоа шуш-буш не чинеше. Пазете ги тие огласи, платите се феноменални
Samo statistika na nevraboteni e avrm, vo bt nudat vrabotuvanje samo za vo krombert, a tamu najlosiot neprijatel ne sakas da raboti. Za pomalku od 200 evra, rabotis na noga cel den, nema odenje vo wc koga sakas, tri smeni. Ete samo kolku da te izbrisat od evidencuja barem nekoe vreme.
Jас преку аплицирање на огласите на страната на АВРМ најдов работа. (без врски) Работодавците ги добиваат ЦВ-јата секако на меил што се пратени и ги чуваат во нивна архива. Може не се јавуваат одма ама ми се случувало да ми се јават да ме викнат на интервју после неколку месеци на местата кај што сум аплицирала. Дури и кога почнав со сегашнава работа, немаше ни еден месец ми се јавија од друга фирма кај што сум аплицира да ме прашаат дали сум заинтересирана да работам таму. Негде мора да се аплцира, со седење со скрстени раце работа од небо нема да падне. Едини местени огласи се знае кои се, тие во државни фирми, за во приватна фирма ако аплцирате некој пат сигурно ќе ви упали колку и да е за неверување.
Од кој град си што толку те бараат на огласи од АВРМ? Од Скопје? Ако си одтаму ич вие немате гајле. Тука луѓето се тепаат да работаат во кромберт и ќутат. Бидејки кај помалите приватници е лошо, не ги плакаат каснат со плати, не плаќаат придонеси и сл. Затоа трпат, немаат каде. И јас работев 4 месеци таму. Ја изгубив постпородилната тежина и никогаш тие 12 кг не ги вратив. Не ни можам толку да вратам. Јас сум сега на место кое е супер, ама не сакаат решение да ми дадат за постојано вработување, ама терам. До кога не знам. И ова е суперската аврм?? Каде се тие да ми помогнат? Или на еден куп млади кои си заминаа странство и од бт поточно во австралија? Заминаа таму од мн што има работа тука. Ако си од Скопје - поинаква е ситуацијата. 80% од македонската економија е таму.
не се согласувам за Аврм. Кај нас во фирмата се вработија еден куп луѓе на тој начин. Штета е што наместените огласи и реалните се на исто место, и по неколку корпи, луѓето немаат храброст/желба да аплицираат и на реалните огласи.
Од мое искуство, најголем број од огласите на Аврм се огласи за веќе најден човек за работата, а се пушта огласот заради законската обврска. Во последно време се јавувам на бројот што е оставен (ако и има број објавено воопшто) и секогаш истиот одговор, дека дечкото/девојката биле неколку месеци на пракса па да го осигураат… Верувам дека не секој оглсс е таков, уште пратам огласи и таму ама до сега такво искуство имам.
Да од Скопје и тоа не значи дека ако си од Скопје добро платена работа имаме сите и мака немаме видено додека сме барале работа. И ја во Скопје имам идено на пракси и сум работела за мизерни пари и сум работела за без пари додека да најдам работа. Не е дека само во внатрешноста се напатени и без работа и ние тука си знаеме како ни било кога со години сме седеле без работа, секое утро ни почнувало со палење пц и праќање цв-ја по огласи за работа без разлика дали тие огласи биле на АВРМ или вработување.ком. Барем ја на овие 2 страни сум пратела работни места и сум праќала цв-ја таму кај што сум сметала дека треба да пратам. И денес не работам по професија зошто ако работам по професија ќе треба да ми е плата 10 000 денари макс 15 000 ако сум од посреќните а имам и дипломирано и магистрирано на Правен. Не работам во државна фирма ами во приватна каде регуларно работно време ми е 9 саати а не 8 а најчесто и повеќе, каде не се знае кој празник ти е слободен кој го работиш, каде немам одмор и боледување како во државна фирма ами идам со температура и ги седам сите 9 саати во канцеларија. Амам имам работа и пари во џеб додека да најдам нешто подобро во ова. А работава не ја најдов со седење со скрстени раце ами со праќање цв-ја кај стигнам без да ја глеам веб страната која ги објавила. Во мојот случај ми се погоди конкретниот оглас да е на таа страна и затоа посочив дека и преку нејзе може да се најде работа иако како што кажа членката погоре повеќето се ради реда стаени за да се запази процедурата. Ама меѓу сите има и стварно што бараат работник. Другарка ми пушти оглас на АВРМ дека бара работници за во фирмата која ја отвори не наместен оглас ами реална потреба да најде луѓе. Ми се јавувале и сум била на преку 50 интервјуа та веќе коа ке ми кажеа -Сте пратиле ЦВ сакате ли утре да дојдете на интервји само ми се темнеше зошто секое од тие интервјуа завршувало безнадежно и после истото никад веќе не ми се јавиле. Во фирмата кај што работа сега прв пат исто на оглас ме викнаа на интервју пред 3 години и не ме прими дректорката тогаш за после 3 години пак да ми се јават и да ме примат сега. Како очекувате најдте работа која ќе биде без врски ако не праќате цв-ја по огласи? Сами ке дојдат да ви тропнат работодавците дома и да ве прашаат дали ви се рабои кај нив? Едно време не само што праќав цв-ја туку идев по адвоткатски и нотарски канцеларии и прашував дали им треба некој за волонтирање за без пари само за да не седам дома па ни за без пари нејкеле да ме земат. Ама нели нас во Скопје ружи ни цветаат и работа имаме само што ке искочиме низ врата.
Проблемот не е во АВРМ туку во фирмите кои пуштаат огласи. На самиот оглас има опција да изберат дали и како сакаат да се објави огласот, т.е. да не се објавува никаде. Е кога е оглас за да се продолжи некое вработување (на определено време), или е вработување за однапред познат кандидат, практикант нема потреба да штиклираат што не треба и да содаваат грешна слика.
Vo 99% od slucaite koga ke pratev cv na nekoj od oglasite objaveni na avrm ne sum dobivala nikakov povraten odgovor,a ne pak da me svikaat za intervju. Ama jas sepak isprakam cv so nadez deka ednas i jas ke imam sreka.
Некој има работено како анкетар/ка за ИНСАЈДЕР ИД дооел?? ако има нека сподели искуство http://clubeconomy.com.mk/detali.aspx?id=9651&n=INSIDER_ID
Јас на мејл му пишав да ми го објаснат принципот на работа, ми пишаа да му доставам CV за да ме внеселе во базата на анкетари,сигурно теренска работа е
Не знам овој оглас дали сте го виделе: http://skopje24.mk/otvoren-oglas-za-125-rabotni-mesta-vo-noviot-objekt-na-neuromedika/. Се бараат голем број на работници. Иако јас лично немам убаво искуство cо оваа установа, не мора тоа да е генерално за сите.
Кога ќе видам вакви огласи многу ми е смешно и провидно е. Не мора да станува збор за Неуромедика има и многу други вакви огласи. (Сега брзо гледав оглас за на патарина, бараа дури 50 лица, пред не знам колку време гледав оглас за во пошта исто така голем број на лица бараа и да не набројувам други огласи). Од авион се гледа дека огласот е да им се продолжи договорот на тие што работат. Зарем сите вработени си дадоа отказ и тоа во исто време па ќе бараме нов персонал.
Конкретно за Неуромедика покрај веќе постоечките амбуланти во Влае и Центар, отвораат сега прва болница на Јордан Мијалков, така што верувам дека навистина им е потребен персонал. За работна атмосфера и паричен надоместок не сакам да коментирам.
Стaнувa збoр зa SFI. Имa и видеa и пo фoруми зa рaбoтaвa, дoкoлку сaкaте, пoвелете, кoнтaктирaјте ме. Секaкo и oвa е oглaс зa рaбoтa. Нo oд дoмa. Пишете ми ЛП зaинтересирaните.