Ограничувања од страна на родителите

Дискусија во 'Дете' започната од Aurora05, 17 јули 2015.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.889
    Допаѓања:
    34.069
    Оуверпротектив жално:(.Јас сум иста иако се трудам да не сум.Ама не и е нов дечкото на девојчето,еве го знаат.Ако се против нека и кажат јасно што им смета.Вака само односите со ќерка им си ги влошуваат.

Сакав да пишам дека моите стари родители беа ама ништо не ми забранија во животов.Ама кога реков ќе одам Де не беа воодушевени,дури се и противеа .Ама јас си терав по мое , па сега по 10год ми велат арно што иде ,овде не се живее.
    Значи да сум ги послушала ќе сме направиле грешка.

На minne992, Tilio, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.840
    Допаѓања:
    41.032
    Не мора со кавга, кажи им смирено дека многу сакаш да одиш и патувањето ти значи, а нивните стравови за напуштање на факултетот се бесмислени. Ако продолжат да се лутат и да избувнуваат, тоа си е нивно и веќе нема што да направиш, повлечи се и води си се по твое.

На Lady D ❤️ и WildMk им се допаѓа ова.
  3. Secret Lady

Secret Lady Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    11
    Точно, како да те поседуваат.. Во ред е да кажат свое мислење, да објаснат од што стравуваат... Ама дрска Забрана, и не отстапуваат од тоа. Ме ставија во ситуација каде што не знам како да постапам

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.301
    Еве вака...
    Еден живот имаш и ќе треба да го живееш ти.
    Нема да го живее мајка ти за тебе, нема татко ти, нема никој.

Прашањето е што ти сакаш и што тебе ти е битно, во тој твој живот?

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Secret Lady

Secret Lady Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    11
    Од неразделни 2 години, таа една недела за мене значи многу. Кога јас имам можност, зошто да не одам? А и да кажеме нема да одам, летово пак истиот проблем.

На Angie1432 и WildMk им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.301
    Епа?
    Го знаеш и сама одговорот. :hug:

7. Secret Lady

Secret Lady Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    11
    Знам, се надевам ќе успеам и на нив ова да им го објаснам

8. Secret Lady

Secret Lady Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    11
    Ви благодарам на сите, за секој совет и поддршка. Прв пат се соочувам со ваква ситуација каде не знам како да постапам. Секое ваше мислење и совет ми се од голема помош. Прекрасни сте :l:

9. Vraloma

Vraloma Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    845
    И моите стари родители ама па затоа на се се тресеа. Најкриво ми е дека имав шанса за студии во странство и ми пресекоа крила на таа тема со изговор мала, млада си за надвор да студираш. Тие студии само во странство можеа да се завршат и се заинатив им реков ок не се запишувам таа година на студирање ќе работам па следната ќе видиме што како.
    Е следната немаше веќе стипендии за тие студии и ок, барем си имав мои пари и си избрав друго и мудро без тие да ми се мешаат.
    Фала им, голема поддршка ми биле низ студиите, ама за странство тогаш пререкоа, ама па животот други врати по тие теми ми отвара:D

@Secret Lady се прочитав што си пишала и главниот проблем е дека стравуваат дека нема да учиш, ќе баталиш факултет.
    Ева вака ќе изиграш. Сега ќе имаш колоквиуми, полагај си ги и кога ќе поминат ќе си ги седнеш и ќе им покажеш положив се што планирав и ми следи и редно ми е да се одморам и прошетам недела дена.
    За летото исто полагај испити во јунска седни ги и пак вака ќе направиш.
    Значи ти вложуваш во нешто даваш + и бараш и тие да вложат во нешто за твоја корист, да отстапат од нивните барања и тие да дадат допринос, некој + и решен проблем.

Бегање без најава, се пакуваш и одиш никако.

На Ava.84 и Secret Lady им се допаѓа ова.
  10. Secret Lady

Secret Lady Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    11
    Понекогаш заради нивните стравувања не ограничуваат и ни ги ускратуват можностите. Сепак се родители и се согласувам со тебе така и ќе постапам, смирено со разговор, но нема да отстапам од тоа дека ќе одам. Ти благодарам за советот, исто така и јас размислив и така ќе постапам.

На Vraloma му/ѝ се допаѓа ова.
  11. cookie18

cookie18 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    26
    Имам проблем со мајка ми, постојано ми бара пари, пред неколку дена ми рече ај да одиме да ми купиш електричен шпорет, и кажав дека немам пари, ми рече да сум и земела на рати, давале на вработени на рати, и таман да видела уште нешто што има да сме земеле повеќе ствари на рати па да сум плаќала.. Немам нешто многу висока плата, ок, над минималец е, ама не до толку да се луксузарам а и има шпорет, ама сакала на тач, само она имала таков шпорет старовремски уште.. Постојано ми бара нешто да и купам, постојано ми бара пари, и ако не и дадам драми прави, као она мене ме израснала, како она мене ме исчувала, а сега неќам да им дадам ни 500 денари.. А не е точно, неделно одам да пазарам и по 2500 денари трошам за пазарење, сметката за интернет и тв јас ја плаќам, кога земам плата им давам по неколку илјади, и ништо не им викам што купувам стек, сувомеснато, се и сешто, а кога ќе дојдам се изеле, за мене само пире некое, ориз има да јадам, често ни тоа, сама треба да си направам нешто.. Денес ми кажа дека со татко ми ќе оделе за некој долг што е даден на извршител да го направат на рати, и ми вика да сум и дадела полномошно да можела долгот врз мене да го префрли, да си го плаќам јас од плата секој месец, а долгот е огромен, со се камати, можеби 5 илјади евра, не и кажав ништо, бидејќи што и да и кажам почнува да плаче и да вика какво неблагодарно дете родив, сите им помагаат на родителите, моето неблагодарно, моето вакво, моето такво.. А татко ми ќути, не и вика ништо, не се меша.

12. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.568
    Допаѓања:
    5.653
    Ќе ги седнеш и двајцата и ќе им кажеш дека не си неблагодарна туку тие се без осет. Помагаш колку можеш и според тоа што го напиша не е воопшто малку. Кажи им дека не може да работиш и цела плата да ја трошиш на нив, млада си имаш свои потреби и планови. Работат твоите? Зошто ти да им го плаќаш долгот на извршител? И купување нов шпорет, притоа имајќи дома функционален, е луксуз. Ако сака таа да се луксузира, слободно, но не со туѓи пари. Покажи им заби малку и не паѓај на манипулации. Ќе плаче и ќе престане. Како мало дете да е (facepalm)

На cookie18, 1209, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.206
    Допаѓања:
    91.759
    Работи мајка ти нешто? Имаш брат сестра како се издржувате инаку?
    Читам и не ми се верува какви родители постојат :| мора да се спротиставиш и да им дадеш до знаење дека не треба да го користат тоа што си посветена на домот,да те остават да уживаш и да си работиш со мерак.Да се среќни што заработуваш сама за себе и не бараш од нив.

На cookie18, WildMk, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.936
    Допаѓања:
    8.515
    @cookie18 Извини, но премногу се безобразни. Јас би ти рекла, доколу имаш можност, да се отселиш и само така ќе се спасиш. Ова не е нормално, ниту па родителско. Жал ми е што имаш вакви родители :hug:

На cookie18, WildMk, Mnik и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Жално...
    Бегај некако спаси се од таму.
    Мажи и во очи и пред татко ти дека претерува, тоа што работиш не значи дека имаш пари и за на мирирници за дома и за шпорети и не знам што не. Притоа и ти треба од нешто да работиш и нешто да си купиш.
    Изивни ама ужас жив е ова

На cookie18, WildMk, Mnik и 2 други им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    @Secret Lady дали има нешто друго заради кое не те пуштаат со дечкото да се видиш. Ако е само факултетот тогаш со добри резултати од колоквиуми ќе докажеш дека можеш и да студираш и да тераш врска на далечина. Ако има нешто плус расчисти го тоа прво. Ако претходно сте оделе заедно на одмори а сега имаш изрично не има некој проблем.

@cookie18 немаш потреба да издржуваш возрасни луѓе.

На cookie18, Secret Lady и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.826
    Татко ми беше ваков случај. До пред да умре беше волку себичен. Само за него и неговите потреби си гледаше, ја изеде жива мајка ми и нас покрај нејзе. Заради него тешко детство имав. И мајка ми не дека беше сјаен родител, често знаеше да ме удира без некоја јака причина, аама денес гледам дека беше таква зошто со него имаше несреќен живот. Со такви луѓе само строго.
    Еве ти пример: Јас првата кола што си ја купив, ми се расипа и братучет ми ми рече стави др акумулатор, види дали е до него. Му реков на татко ми да ги смениме само за да видиме, он ми рече не смеам да го извадам, ќе ми се расипе компјутерот на колата (значи оправдание никакво, колку само да не го извади). Бидна тоа, си купив нов, излезе колата да ја продавам, на неговата почна да му зеза акумулаторот и ми вика, барем извади го тој, повеќе вреди од колата, дај ми го мене, ќе ги смениме. И ја знаеш што му одговорив? Ааа не бе тато, ќе се расипе компјутерот на твојата. И он ми вика демек, е како ќе се расипе, ништо нема да и е. Не му го дадов и крај, така ја продадов, лут беше 2 недели. Стално беше ваков, за се. Прво за себе, па за другите ако остане. Ама ова контрање и не преќутување не ми дојде преку ноќ. Ми требаше многу сила, зошто беше многу лев човек.
    Не попуштај пред вакви родители. Ќе те цеди до последно. Ти си млада, ти требаат пари и за да проживееш и за да си заштедиш за иднината. Јас заради ваквиот родител денар немав на страна, од месец за месец живеев. Јас со мајка ми одржував куќа и плаќав сметки. Он беше гостин. Цел живот шајка дома не закова. Не попуштај чим и татко ти ќути, тоа е испланирано од двајцата. Барем едниот родител да ти застане во одбрана. Ти најдобро си знаеш како ти е дома, ама можам, да замислам кој стресови ги имаш.

На cookie18 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.301
    She is guilt tripping you into submission.
    It's abusive.

Кажи им дека нема повеќе да ги финансираш нејзините каприци и не попуштај.
    Нека плачи колку сака.

На cookie18 и Mnik им се допаѓа ова.
  19. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    16.254
    Ооф истово го трпевме до скоро од мајката на маж ми. И ги плаќавме сите долгови и во банки и во евн и секаде и пари и дававме постојано и сметки и плаќавме и сеуште и плаќаме. Само сега сме подалеку од неа па не мораме да го трпиме психичкото малтертирање. Само подалеку од вакви луѓе, колку и да се родители. Оти цел живот ќе трпиш психичко малтертирање, они секогаш ќе бидат жртви, неблагодарни се!

На cookie18 и Mnik им се допаѓа ова.