Озбилно да. Јас не спомнав дека сум го одучила од пелени, ниту крајот им се гледа на пелените и сега. Ама мака си имаше детето и полесно му беше да кака кога е свиткано. Не сум го ставала на нокшир да седи, прочитај убаво. Го издржував, во раце го држев над нокширчето. И какаше секој пат, секој ден, цели 6 месеци по ред. Не знаел тој каде се кака, туку телото му ја препознава положбата и полесно му било да се искака. 6 месеци не сум видела какана пелена, и на детето му беше поубаво чисто да си е цело време. Ни исип сме виделе ни црвенило. Тоа и јас зборувам дека детето не еспремно да се откаже од пелените, контролата ја нема. Не е битно колку труд ќе се вложи и колку пати на нокшир ќе се стави. Додека тоа не си е свесно за потребата, и не може да ја контролира се е џабе.
Како бре на дете кога не е физиолошки спремно да му кажам дека нема избор?! Ќе ме разбере ли тоа на годинка? Како може да му поставам ултиматум за нешто такво на дете - нешто кое не зависи од него секогаш. Башка што не разбира. Браво за братучетка ти, штом успеала на таков начин да ги одвикне децата. Не познавам мајка што на тој начин, да не речам со сила, го одвикнала детето од пелени. И да, потребен е разговор, посебно затоа што некогаш на дете треба да му објасниш дека такви нешта како што се каките излегуваат од неговото тело - зошто и како и дали постојано ќе излегува тоа? Дете како дете, не знае, не видело во пелените што има, подруго е кога ќе ги види во нокшир или во шолја. Па љубопитно е и прашува, некогаш и се плаши, стиска и не пушта, па после запек и триста чуда се случуваат. Син ми и ден денес, без пелени како еднаш на три дена, поради сите проблеми кои ги имаше со запекот и обидите за одвикнување од пелени. Се трудам да го опуштам, ама тешко ми оди. Најверојатно ќе консултирам и психолог за ова, бидејќи навистина се одолговлечува, а не сакам да си има проблеми понатаму. Секое дете е различно, тоа сигурно. И јас читав многу пред да родам, мислев дека сум спремна, ама реалноста е друга. Секое дете е приказна за себе и не доаѓа со упатство за употреба. Сите тие силни книги те подготвуваат за тоа што те очекува, ама справувањето со проблемите и воспитувањето се индивидуални, според самото дете. И да, држи вода она - не си мајка, не знаеш. Затоа што кога самата, лично ќе поминеш низ нешто, тогаш навистина ќе знаеш како е. Искуствата прикажани од мајки, тетки, стрини, братучетки никогаш нема да бидат исти како твоето искуство за конкретно нешто. Не си му во кожа на другиот за да знаеш како му е. Во глобала се сложувам со тебе за многу работи, ама за ова не.
Ама не што сум читала туку и имам искуство на МОИ деца, ама секое си е различно. Едното се одучи т.е. го ОДУЧИЈА во градинка...дали го оставаа какано па му беше шубе или го плескаа по газето -незнам, ама се одучи на 1,5 година т.е. на 18 месеци. Второто малце подолго од првото а третото еве како гледам абер нема од јадење со лажица а не да го седнам да кака. Значи немојте да ме убедувате дека дете од 6 месеци кака на нокшир кога тоа прашање е тоа дете дали самостојно седи.... Алал да и е на таа мајка што на 6 месеци го научила да КАЖУВА и да СЕДИ на нокшир Моето т.е. моите ете не се напредни деца Јас во еден друг пост имам напишано... Ке го стават детето на нокшир, ќе го сликаат и чекаат лајкови. Голема работа !!!...виде аудиториумот дека сереме во нокшир !!!...утре на факултет ќе го запишеме !! Остајте ги децата нека си кажат сами. Не сум за какање во пелена до недоглед ама и сум против критики од девоки.
Ова на 6 месеци не е ништо. Една ме убедуваше на друг форум дека нејзиното од 4 месеци престанало да моча во памперс.Му викала чишшшш и почнувало мочањето.До тогаш не Мајке ми не ве лажам.На родители и деца форумот оваа ја имаше.
Ееејјј на 4 месеци или 6 не се свесни за зборот кака а не па одвикнување од пелени. Ај детево што имало мака со какањето па свиткано какало разбирам ама дека е свесно што прави и што треба во иднина да прави нема шанси. Некако многу им се брза на сите, предвреме да ги порастеме. Баш денес една на работа вика , следно на што ќе се фокусирам е да ги фрлиме пелените а бебето е 9 месеци. Ја прашувам е како ќе правиш и вика и така по цел ден седи на едно место, мирна е па ќе ја ставам во нокшир и ќе и зборувам. Си мислам да, напрај си муабет, може и че те разбере. И син ми прв пат во нокшир се искака на 18 месеци ама до 2.3 месеци не го тргнавме памперсот.
Ние мајκиве(збоρувам во глобала) κаκо на натпρеваρ да сме. На κомшиκата(ρоднината,κолешκата)детето аκо пρави нешто,моρа и моето,па и понапρедно да е тρеба. Пρимеρи безбρој,да не набρојувам. И јас не сум за фиρсиρање,абе цел живот ќе сеρат(да ми пρостите) на шолји,ќе мочаат κај саκаат,ќе јадат што саκаат,ќе одат итн.па зошто да му го оптеρетувам мозочето уште од сега.
Е така де,од девојки почнавме да учиме како сме ние мрзливи мајки и како треба од 6 месеци да им ги тргнеме со сила пелените на децата.Многу лесно изгледа од страна растење на дете ама не е баш се така лесно. Ама еве јас не сум учела од книги за воспитување и одгледување на деца па не ме бива како мајка,еве незнам...
Ќерка ми има година и седум месеци. Штом види нокшир/адаптер, бега ко од црн ѓавол! Тоа е плачење, тресење, трауми левел 100. И ајде сега што треба јас да правам? Зборувам, покажувам, молам, колам, па дури и пред телевизор нокшир ставам што ич не сакав никогаш, и пак е за џабе! Башка не зборува ништо, ни мама ни бутур, само тато вика понекогаш. Се разбира, ама ништо не зборува! Каснам? Не форсирам? Форсирам? Педијатар вели - се во свое време! Јас на нејзина возраст уште не одев, еве компарација. Имав дисплазија, проодев по две години. Сум кажувала за мочање и какање, затоа што сум зборела ко воденица. Татко и мочал во пелени и не зборел до 3 и пол години, и се било џабе. До ден денес е мирен и ќутлив. Кога ќе сака да каже, ќе каже. До тогаш, моја обврска е да зборувам и покажувам.
Што згреши кутро дете газето со коприва да му го горат... Лелеее... Ако нешто ме растажува , тоа се вакви работи кога ќе чујам
Не ме чуди овашто го κажа @joy1,моја паκ познаничκа цеееело вρеме го оставаше детето без пампеρс,и κога детето ќе се исκаκаше и мочκаше не го миеше и пρесоблеκуваше(читај детето се нафρлаше на газето)побρзо ќе се научел да κажува. Детето немаќе полни 2год ама на мајκата и беше сκапо да κупува пампеρси и со сила и дополнителни дρ пρиблеми го научи детето да κажува. П.С до ден денес ноќе не му носи ноκшиρ,не зашто тоа не саκа,туκу детенцето миже и лази до κупатило и мочκа на шолја,зашто таа таκа саκа.
Ova koga go citam strasno se iritiram ,A KOJ OD NAS NOSI PELENI ? Znaci se vo svoe vreme i se zavisi od deteto od slobodnoto vreme na lugeto koj go opkruzuvaat od posvetenosta. Ne deka tie deca koj so napolneto 2 god. Ne kakaat vo noksirce imaat nesovesni roditeli tuku deteto treba da se priprema da se raboti so nego. Konkretno sekogas pisuvam za mene ete jas prva smena sum do 17 dodeka dojdam 18 sveki ne se zamara sama kazuva jas gomna ne cistam koga da go odviknam? Koha sum vtora i da go ucam popladne pak ke mu stavat pelena i ? Znaci se vo svoe vreme a sigurno nema do 10 dog da e so peleni
luge, aj i jas da se priklucam. Deteto mi e 3 godinki ama uste so trening ne sum pocnala zdravo. Probav nekolku pati ama si igrase so noksirceto i aj rekov da pocekam. Sega konecno se vrativ bo Mk i planiram poleka da go ucam na solja da sedi, so adapter. Kaj nas problemot e sto zboryvame dva jazika i deteto uste ne zboryva tecno tuku tuk tamu po nekoj zbor. Pa se nadevam sega kiga sme doma ke pocne da uci i kazyva poveke. Mi smeta koga mi vikaat zosto uste vo peleni....zosto uste ne zboryva... kako da im objasne covek deka za se si postoi faza na razvoj a jas nikogas ne sum go prisiluvala cda pravi so sila raboti zosto znam deka se postignuva kontraefekt. Jas si cekam koga deteto ke mi e spremno...gledam poleka uci zborcinja...i gazeto mu go brisam stoecki pa sakam sega da pokusam poleka na solja. Eve moevo nejke da se banja zosto i kadicksta ne mu e poznata pa aj kupiv bazence gumeno i ke go ostavsm da se slapka. Nekako lufevo ne svakaat kako oboj cel proces na selenje i patyvanje vlijae vrz dete od e godinki koi svakai uvi i gleda i reagira na sekoja promena no ne razbira zosto seto toa se slucyva. Zolva mi najveke me nervura....se zapnala zosto ne zboryvalo uste.....a moevo broi do 10 bex problem na angliski...tuku aj... ako imate sovet ve molam spodelete go. konecno sme doma pa moze da pracam raboti poslobodno
nekoi komentari stvarno nemozam da gi citam,mi se place da tepas dete so kopriva,da ne go odarzavas deteto higienski ma neznam... na temava nie sme smeski malava neznae uste za mockajne vo noskir ama jas znam nekad da ja stavam za da pocni da se navinkuva na toa. eve prviot pat ja staviv i bese uspesno ama ne prodolzivme so toa tempo sega ne go saka bas tolku,vcera samo sto ja trgnav i istaviv pampers i ete ja si zavrsi rabota ke si dojde i toa koga ke bide podgotvena
Ич да не му се секираш кој што мисли, нека си кажуваат, игнорирај, не земај при срце. Факт е дека децата кои од мали слушаат два различни јазика покасно ќе прозборат, ама течно и јасно. Но затоа двата јазици ќе ги знаат перфектно. Друго, ако мислиш дека детето е спремно, облечи му гаќички и ти седнувај го на секои час-два на шолја, нека се мочка. Колку-толку, чисто да стане свесно дека може да го контролира нагонот за мочкање. Кај син ми вака правев, воопшто не згреши. Си мочкаше само кога го носев јас во wc, макар само по една капка, и веќе вториот ден почна да кажува. Ако е спремно детето, веднаш ќе почне да соработува.
Da se pofalam veke edna nedela ucime mockanje i kakanje vo noksirce. Zadovolna sum kako seto toa se odviva. Imavme noksirce kupeno od porano no nekako ne go sakase. Predhodniot vikend setavme vidovme noksirce kako stolce dozvolivme maloto da si izbere boja sedna go proba bese vozbiden premnogu cel pat go vlecese sam negov bil. Ete ni pricina da pocneme. Prvite den dva kako kucence da imas po doma mocka kade ke stigne a za kaknje samo koga mu stavav pelena. Ke mu stavev pred spienje i toj ke se iskaka sekoe negovo prvo mockanje bese raduvanje jeeee bravo se setase noksirot po sote domasni i site vikaa bravo. Deteto svati deka pravi dobro. Sekoe sabajle od krevet na noksir. Denes eve posle 5 dena vika mama noksir ili ide sam sednuva. Jas bar onie saati sto sum so nego sum zadovolna kako sorabotuva i sum sreka. Pa ke pisam kako ide napredokot
Jas pocnav od godina ipol.Kolku pati ke se izmocase vo gaki no nikogas ne go kaznuvav tuku mu kazuvav deka e toa ne ubavo.Za brzo si se nauci deka noksirceto e za toa i ne mi se pomocal ili pokakal vo gaki.Pelena si nosevme navecer samo do 2god i 6 meseci, no dali ednas vo nedelata ako se izmockase vo nea.Me ubeduvaa da mu ja izvadam uste na 2 god,da ne nosi navecer no ne sakav,bese zimo,ladno i iako sin mi retko mockase navecer ne sakav da se izmocka pa da nastine od ladnoto.Na leto mu ja izvadivme i eve veke 2 meseci ne nose nikako.
Јас син ми не го форсирав никако.После 2риот роденден една вечер незнам ни јас како останавме без пелени,а претходно имавме купено нокширче и тој си играше со него бидејки беше во форма на столче.Таа вечер му реков мамичка сега не ставаме пелена ке се мочкаме во нокширчето.Се измочка и легна.Сабајлето беше сув немаше направено беља.Во текот на една недела само за спиње му ставав пелена, а во текот на денот беше по гајќиња.Имаше неколку грешки кои поминаа без викање туку со објаснување што и како се прави.Фала богу толку беше,се плашев ама мн лесно поминавме
Ajde eden sovet mi treba od mamickite koj odviknuvaat ili odviknale deca od peleni. Vo faza sme kazuva noksirce dodrzuva i go sednuvam da mockam isto i za kaknje retko ama mn. retko pravi belji ona sto me maci e slednovo sekogas koga ideme nadvor od doma po gosti ili vo park setanje i tn... mu stavam peleni. Znam deka ne postapuvam pravilno ama ete kakvo e vaseto iskustvo nadvor od domot dvorot vo procesot na odviknuvanje. Imam idea da go setam niz naselba i ako mu se primocka da go soblecam no sto ako bara noksirce... ajde kazete mi kako go pominavte toj period...