И син ми исто од нокшир бега,уплав има од него,ни облечен не седнува, а се знае. Ке почекаме за одвикнување изгледа. Само што наполни 2.
Синко е 2 год и 8 мес,го оставам без пелена,ама ми го бутка нокширот не сака да седне или ќе седне облечен,или ќе се искака во гаќи и не кажува,треба подолго време вајда и нерви или не е спремен,не знам што да правам
Еве да се јавам со резултати. Супер е, напредува. Мочка и во нокшир и во шоја. За какањето малку се стиска, ако кога ќе примети дека неможе веќе да издржи одма седнува на нокшир или трча да го носам на шоја. Дома веќе три дена не му се случи да згреши а и надвор ми кажува и мочкаме кај ќе стигнеме. Имаме проблем уште бидејќи го носам еден ден да го чува една жена и кај неа кажува дака му се мочка а одбива да седне на нокшир. Ама мислам дека сме на добар пат па и тоа ќе си дојде со време. Инаку син ми уште не зборува ама нели ние си се разбираме, покажува точно дали сака да мочка или да кака.
Ставаме на спиење и кога оди кај таа женаата што го чува, или пак кога го носам со мене во трговски на прошетка. Ама на спиење повеќе пати е сува ама ка ставам за сигурност. И гледам дека не го буни тоа дека има пелена, кога сум јас до него кажува дека му се мочка и покрај тоа што носи пелена.
Денес е 9ти ден откако ја извадивме пелената. Освен наутро кога го седнувам на нокшир (без да каже), во текот на денот се моча в гаќи. Устата пења му фати од зборување и пак исто. Ова недела не сме во градинка дека е настинат инаку кога оди од сабајле до 16:30 дома се враќа сув и не преслечен, значи или се стиска или на спиење молка во пелена или па на нокшир... незнам дека татко му го зема и враќа. Науро станува со чиста пелена, значи не мочка веќе навечер. Инаку е 2г, не планирав уште сега, но од градинка не форсираат морало да биде одвикнат за да оди во друга група, уште е во јасли. Незнам што да оравам веќе живци искинат по 7/8 пати го пресоблекувам, а бремена сум пак 6ти месец
Кажи им во градинка дека ти сакаш твоето дете до 3г да носи пелени Каква глупост, ќе одел во група па требало да е одвикнат. Врска нема муабетот, моето ќе прави 2г за неполн месец, сега тргна во друга градинка во група и ниту во старата,ниту во новата не ни рекле ништо за пелените. Тоа вие како родители ќе си одлучите кога ќе го одвикнете. За нив не треба да претставува проблем. Ова е исто како муабетот што го кажуваат во некои градинки ако бебето цица веднаш да се одбие Мојот е свесен за мочкање,какање,прдење му менувам пелена ми вика сега газето ќе прдне и ми прднува. Но кога е какан а треба да сменам пелена бега ,си игра. Така да уште не сум купила ни нокшир,а не па да пробувам одвикнување.
Здраво, ве молам за мислење. Мојот е 19 месеци, се збори, и уште одамна викаше мала кака (пред да се искака). Најавуваше. Ама одмор, ова она, дури сега стигнувам нешто да направам. Нокшир купивме, го ставам не сака да седи, чудно му е. Не верувам дека ќе сака да мочка таму седејќи, мислам дека би сакал стоејќи. Имаме и адаптер на шолја, исто чудно му е да седи, ама позаинтересиран е. И сега што, преку ден да не му ставам памперс и да го носам редовно таму, додека да успее? Инаку, не ни дава да му ставам памперс, вели "само панталони".
Треба да пробаш и да бидеш упорна. Ќе се мочка сигурно во гаќи, тоа е неизбежно, но треба да видиш дали со тек на време ќе покаже интерес. Моето брзо покажа интерес, но тоа зависи од детето, не е секое исто. Мислам дека ќе се навикне брзо бидејќи е свесно дека без памперс му е подобро.
Definitivno direkno na solja so adapter, sinko bese visok, pa si sedna i se navikna. Mockase nekolku pati nadvor, normalno, ama probaj postepeno. Mene mi bese mn od pomos vospituvackata vo gradinka pa mi pomogna za vo gradinka, a doma si bese naucen da odi so adapter vo soljata. Posle samo mu objasnuvas deka e golem i mu go trgas adapterot. Oti mestoto e isto se naviknuva.
Мислам дека синко сам ги фрли пелените. Денес цел ден ни еднаш не се измочка во памперс. Цел ден вадам памперс и мочка во када. До сега само пред бањање му велевме ајде мочкај и таму бара. Во нокшир не сака. Ке треба да работиме на ова ама не е лошо за почеток. Во еден момент бевме зазборени и сам почна да се соблекува. Го однесов и мочкаше. 2 г и 3 м е. Никогаш немам пробано да го одвикнувам. Купив гаќи и ке видиме од утре како ке е.
Облекувај му само гаќи чим бара, кај мојот кликот беше да се сложи гаќи да носи, чим ги облече успеавме Никако не сватив оти машки деца се учат да мочкаат седејќи Купи писоар од Лотус или кај и да го најдеш, некои 190ден е, се лепи за плочки, а мене дека нерамни плочките, па стоеше на канта Права свар е за машки деца и нивното мочкање Друга опција купи столче за качување, па нека си мочка во школката. Со нокшири јас не сакав да го учам, така да нема потреба и од него, адаптер ми е подобра опција. @MilaSs12 еве и за вас. И чим сам пројавил интерес е одлично, стави гаќи и не враќај, биди упорна. И не го збунувај со облакање пампи за спиење..
Јас сакам да го учам да стои и мочка а јас да држам нокшир. Така мочкаше до сега во када ама треба цел да го соблекувам, не сака облечен. За спиење неколку дена не мочка ич а денес и преку ден ни капка во памперс. Одма ке го порачам тоа, фала ти.
Ден прв од одвикнување пелени можам да кажам дека е успешен. Ниту еднаш не се измочка во гаќи. Го прашував на еден час и го носев да мочка и кочкаше. Кажува кога ке заврши дека нема. Какаше во гаќи, тогаш и се измочка ама мислам од напор. Има запек и не сака на адаптер на шоља, нокшир не. Јас имам еден како столче ама не ми изгледа практичен за какање. Синко нема шанси да кака во таа положба. Имам и обичен и подобро изгледа. Ама ке видиме деновиве.
Заради природната положба за какање мислам дека ваков тип како количкава е добар...ајде па сподели искуство. Среќно
Не е добар заради положбата на нозите би биле многу оддалечени. Мојата има како шољата слична и за какање не и е згодна ,само во најобичен нокшир.
Синко освен клекнат поинаку не сака да кака. Да нема запек можеби ке е полесно. Вака и клекнат се мести како кокошка лево десно додека се олесни. Ни обичен нокшир нема идеална положба. Овие џиџани уште понепрактични ми изгледаат. Ние возрасните многу неприродно одиме по голем нужда, со цел да ни е полесно за чистење и поубаво за око, со ортопед за ова зборевме. Затоа имаат луѓето хемороиди запек итн.