Рамстор Веро имаат. Плус во секоја пластикарија би требало да најдеш. Класичен земи, како оние ние што сме ги користеле. Тие новите како столчиња к шољи не се згодни.
Имате среќа сите што живеете во Ск. Во охрид градинките од 2 години до 3 примаат само без пелени. Нема група со пелени, освем ако воспитачката и негователката ти се блиски па ќе прифатат да му ја сменат. Незнам како да им објаснам дека не е така лесно со пелениве мора да е спремен. Ги купив сите нокшири што постојат потрошив над 50 евра . Џабе. Ќе му се мочка или кака и или ќе се скрие или ми го носи нокширот и ќе рече кака пиш пиш ама веќе го направил тоа. Најчесто гледам да го фатам на време и да го седнам и ќе седи ќе заврши работа па одиме да го туриме во вц шоља и да пуштиме вода. Ама што ако кога нема ефект тоа. Детето не ми е спремно незнам што си мислат во градинка, 2 години и 5 месеци сме.
Аууууу,има критериум за во градинка. Жити се. Јас би ги пријавила озбилно ти кажувам. Барај им писмено да ти пишат или сними го разговорот. Ама сериозно @MilaSs12 Имам такви два ама не се згодни ич. И не ги сака
Ми рекоја истај му скроз пелени нека се моча во него така побрзо ќе сфати. И на секое прашувај дали му се моча, па кога ќе ги иставите за две недели дојди пак.
Не сум Охрид општо кажувам дека е во група од 2 до 3год па буквално сите носат пелени. Се шокирав искрено прв пат слушам за вакво нешто.
Срам да им е. Убаво те посоветуваа. Закани се дека ке одиш по институции и ке прашаш дали смеат така. Те прават да се чувствуваш неспособна. А не си. Детето не е спремно и тоа е. Кога ке биде спремно ке ги откаже. Многу ми е жал за деца на мајки кои со сила ги тераат да остават памперси за некоја цел. И после ке се чудам кога зборат ги боцкале со чачкалици да не пипкаат, ги плескаат по раче, ги оставаат помочани и им зборат дека се гадни. Градинка е место каде почнува воспитно образовниот процес, а не обратно.
Сега се слушнав со личност што работи таму и објаснав дека други деца носат пелени и ми рече - ам можеби ги пуштаат во јасли. Тебе треба да ти напредува детето не да е со бебиња. Треба во градински дел да го пуштиш . И реков дека скопје сигурно од 2 до 3 години не ги сметаат за бебиња децата туку се деца. Не разбирам зошто барате со сила да го трауматизирам детево. И ок заврши муабетот. Ама утре ќе одам во централа ќе им кажам дека ќе ги пријавам ако ми прават уште проблеми.
Пријави ги. Одвикнување е процес кој трае од 2 до 3 години. Без да го притискаш детето кога ти сакаш туку кога ке си е спремно. А кога ке е спремно нема ни да има мочање по цел стан ни плачки ни ништо. На сила одвикнување е траума за сите а нјамногу за детето. Треба да помине времето кога децата оставале памперс на 1 година и да се слушаат нивните гласови, мали се ама препаметни.
Купив нов нокшир,џиџана мече вц шоља. Одма ја прифати. Седи без проблем . Си мочка во нејзе. Голем успех е за нас. Другите не ги погледнуваше. Се надевам со тек на време ке ја укопча поентата на ноширот
Од кај го купи пуштај линк / слика. Да го надополнам арсеналот со нокшири Абе ќе го здробам, му велам ајде пелена да ти сменам, доаѓа како крал се качува на тросед и легнува ,си го мести и главчето кај перницата и чека. Тооолку ли инает и тешко му е истото да го направи ама на нокшир
Јас го земав овој ,од Loco croco .Последен беше во сите дуќани. Ги има и по други интернет придавници. И во Лотус М имаат интересни
Скроз истиов проблем во Охрид. Само шо наполни 2 години појдов да го запишам, од старт ми рече аааа нема шанси дете од 2019 во јасли. Молам? Па само шо напрај 2 год детево, не е спремно. Ми вика мора да си упорна. А не сака за жива глава да седне на нокшир/шоља. Си се кака во пелена, не се замара шо е измачкан, а кака по 3-4 пати и уште ми вика "нека ми стојат". Ај како да им објаснам дека не е спремно. Со поголемото немав ваков проблем, ама ова малово не сака и крај, убо му било со пелена. Еден комшија ми вика "абе будала си, облечи му гаќи и однеси го, речи не носи пелени, напрај се наудрена на секое нивно се измоча вели им дете е". Ама не сакам така, душава не ми дава. И така сега дур се спреми дечкото да ги откаже, ги шетам еден во градинка друг кај баба. И кога би се одвикнал, ќе имам друг проблем со носењето во градинка, нема да сака да оди зошто се научи со баба му.
Точно пишала @NewMama . Во Охрид не ги примаат со пелени ако не е во јасли. Можеш да се буниш и кај директорката или во централна,ама не верувам дека ќе опали без пријатели. За жал,потврдувам дека е така.
Ни во јасли не ги примаат над 2 год. Единствено ако почнало пред да наполни 2, па ги чуваат до кај 2,5 макс, ќе пробаат да му ги тргнат, ако и тогаш не се одвикне го отпишуваат.
@Kasiopaja221 @Marmarin баш во централна на упис тоа го кажуваат. Упорни се да ги научиме па дете да оди во градинка. Можно е ?? Ме интересира ако е под државно ниво, зошто не е така на пр. во Скопје ?
Па знам, истото им се случи на мои блиски. Детето беше до 2 години во јасли и мораше да го префрлат во друга група со поголемите. На родителиве им поставија услов, за 2 недели ако не го научат, ќе го отпишат. Нервози.... ама да се живи пријатели, најдоја некого таму па им заврши работа, како и за се друго во нашево државче.
Под државно ниво е, ама изгледа сами си внесуваат услови за да си олеснат. Искрено не знам. Само знам дека не е во ред присилно да тераш дете нешто да прави.