Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.367
    Рамстор Веро имаат. Плус во секоја пластикарија би требало да најдеш.
    Класичен земи, како оние ние што сме ги користеле. Тие новите како столчиња к шољи не се згодни.

2. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Имате среќа сите што живеете во Ск. Во охрид градинките од 2 години до 3 примаат само без пелени. Нема група со пелени, освем ако воспитачката и негователката ти се блиски па ќе прифатат да му ја сменат. Незнам како да им објаснам дека не е така лесно со пелениве мора да е спремен. Ги купив сите нокшири што постојат потрошив над 50 евра . Џабе. Ќе му се мочка или кака и или ќе се скрие или ми го носи нокширот и ќе рече кака пиш пиш ама веќе го направил тоа. Најчесто гледам да го фатам на време и да го седнам и ќе седи ќе заврши работа па одиме да го туриме во вц шоља и да пуштиме вода. Ама што ако кога нема ефект тоа. Детето не ми е спремно незнам што си мислат во градинка, 2 години и 5 месеци сме.

На Bebac и srekice им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Аууууу,има критериум за во градинка. Жити се. Јас би ги пријавила озбилно ти кажувам. Барај им писмено да ти пишат или сними го разговорот. Ама сериозно
    @MilaSs12 Имам такви два ама не се згодни ич. И не ги сака

На KuklickaSk и NewMama им се допаѓа ова.
  4. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Сериозно :o како бе така?
    Кај малата во група нема ниту едно без пелени.

На KuklickaSk и NewMama им се допаѓа ова.
  5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Од охрид си ? Во која градинка ?

6. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Ми рекоја истај му скроз пелени нека се моча во него така побрзо ќе сфати. И на секое прашувај дали му се моча, па кога ќе ги иставите за две недели дојди пак.

7. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Не сум Охрид општо кажувам дека е во група од 2 до 3год па буквално сите носат пелени.
    Се шокирав искрено прв пат слушам за вакво нешто.

8. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Јас сега сум шокирана , мислев дека сум ептен не мајка.

9. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.367
    Срам да им е. Убаво те посоветуваа. Закани се дека ке одиш по институции и ке прашаш дали смеат така.
    Те прават да се чувствуваш неспособна. А не си. Детето не е спремно и тоа е. Кога ке биде спремно ке ги откаже.

Многу ми е жал за деца на мајки кои со сила ги тераат да остават памперси за некоја цел. И после ке се чудам кога зборат ги боцкале со чачкалици да не пипкаат, ги плескаат по раче, ги оставаат помочани и им зборат дека се гадни.
    Градинка е место каде почнува воспитно образовниот процес, а не обратно.

На MissBreezy, srekice, haruki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Сега се слушнав со личност што работи таму и објаснав дека други деца носат пелени и ми рече - ам можеби ги пуштаат во јасли. Тебе треба да ти напредува детето не да е со бебиња. Треба во градински дел да го пуштиш . И реков дека скопје сигурно од 2 до 3 години не ги сметаат за бебиња децата туку се деца. Не разбирам зошто барате со сила да го трауматизирам детево. И ок заврши муабетот. Ама утре ќе одам во централа ќе им кажам дека ќе ги пријавам ако ми прават уште проблеми.

На PoisonGirl, srekice, haruki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.367
    Пријави ги. Одвикнување е процес кој трае од 2 до 3 години. Без да го притискаш детето кога ти сакаш туку кога ке си е спремно. А кога ке е спремно нема ни да има мочање по цел стан ни плачки ни ништо.
    На сила одвикнување е траума за сите а нјамногу за детето.
    Треба да помине времето кога децата оставале памперс на 1 година и да се слушаат нивните гласови, мали се ама препаметни.

На srekice и NewMama им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Купив нов нокшир,џиџана мече вц шоља. Одма ја прифати. Седи без проблем . Си мочка во нејзе. Голем успех е за нас. Другите не ги погледнуваше. Се надевам со тек на време ке ја укопча поентата на ноширот:D

На Izzy_0504, koritsaki, KuklickaSk и 4 други им се допаѓа ова.
  13. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Од кај го купи пуштај линк / слика. Да го надополнам арсеналот со нокшири :rofl::rofl:
    Абе ќе го здробам, му велам ајде пелена да ти сменам, доаѓа како крал се качува на тросед и легнува ,си го мести и главчето кај перницата и чека. Тооолку ли инает и тешко му е истото да го направи ама на нокшир:@ :rofl:

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Јас го земав овој ,од Loco croco .Последен беше во сите дуќани. Ги има и по други интернет придавници. И во Лотус М имаат интересни IMG_20220307_165120.jpg

15. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    14.115
    Скроз истиов проблем во Охрид. Само шо наполни 2 години појдов да го запишам, од старт ми рече аааа нема шанси дете од 2019 во јасли. Молам? Па само шо напрај 2 год детево, не е спремно. Ми вика мора да си упорна. А не сака за жива глава да седне на нокшир/шоља. Си се кака во пелена, не се замара шо е измачкан, а кака по 3-4 пати и уште ми вика "нека ми стојат". Ај како да им објаснам дека не е спремно. Со поголемото немав ваков проблем, ама ова малово не сака и крај, убо му било со пелена. Еден комшија ми вика "абе будала си, облечи му гаќи и однеси го, речи не носи пелени, напрај се наудрена на секое нивно се измоча вели им дете е". Ама не сакам така, душава не ми дава. И така сега дур се спреми дечкото да ги откаже, ги шетам еден во градинка друг кај баба. И кога би се одвикнал, ќе имам друг проблем со носењето во градинка, нема да сака да оди зошто се научи со баба му. :envy:

16. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    46.364
    Точно пишала @NewMama . Во Охрид не ги примаат со пелени ако не е во јасли. Можеш да се буниш и кај директорката или во централна,ама не верувам дека ќе опали без пријатели. За жал,потврдувам дека е така.

17. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    14.115
    Ни во јасли не ги примаат над 2 год. Единствено ако почнало пред да наполни 2, па ги чуваат до кај 2,5 макс, ќе пробаат да му ги тргнат, ако и тогаш не се одвикне го отпишуваат. |(

18. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    @Kasiopaja221 @Marmarin баш во централна на упис тоа го кажуваат. Упорни се да ги научиме па дете да оди во градинка. Можно е ??
    Ме интересира ако е под државно ниво, зошто не е така на пр. во Скопје ?

19. Kasiopaja221

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    46.364
    Па знам, истото им се случи на мои блиски. Детето беше до 2 години во јасли и мораше да го префрлат во друга група со поголемите. На родителиве им поставија услов, за 2 недели ако не го научат, ќе го отпишат.
    Нервози.... ама да се живи пријатели, најдоја некого таму па им заврши работа, како и за се друго во нашево државче. |(

На Marmarin му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kasiopaja221

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    46.364
    Под државно ниво е, ама изгледа сами си внесуваат услови за да си олеснат. Искрено не знам.
    Само знам дека не е во ред присилно да тераш дете нешто да прави.