Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    219
    Се согласувам, да се собереме сите и да пуштиме некој маил до министерство, но секоја посебно да пиши или пак некој предлог како да постапиме...

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  2. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Мислам дека подобро е да се јавиме. Не верувам дека ќе се замараат да отвараат наши мејлови. Ама може да се обидеме.

На Scorpion91 и Bebac им се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Malce nejanso mi e ova odviknuvanjeto kako odi...babive vikaat nie na 1.5 god bez peleni sme bile use od 9-10mes na noksir ne stavale. Drugarkive vikaat pred 2-3god nema poenta na noksir...sea use ova sto ve citam za gradinkata kasa popara mi e glavava.
    Moeto e 1 god...probavme da ja staivme na noksir se iskaka 2-3 pati tamu ama ne razbira sto napraila...baska noknata pelena puna mocki e ne razbiram kako tolku malo na noksir da se nauci. A mocanjeto noke prekinuva li posle nekoe vreme?

На eta и elimkd им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.369
    Мистерија е како сме биле ние без пелени. И моиве тврдат ама јас мислам дека се грешка и заборавиле.
    Пред 2 години детето нема поим што е мочање и какање затоа што делот во мозокот не е развиен. Научно докажано. Плус секој обид пред да разбира и да сака да соработува ке заврши со мочки насекаде и трауми за детето, па и за тебе како родител ке мислиш дека си неуспешна а ке се сомневаш дека детето ти е помалку паметно од други.

Јас синко ни еден ден го немам ставано на нокшир. Само кажував дека е голем за пелени и кога беше спремен сам фрли пелена. Буквално.
    Цел ден носеше памперс и капка не пушти. Цел ден во када мочаше. Нареден ден купив нокшир и гаќи и се на се траеше два дена. Дали 3-4 пати се измочкал во гаќи ако е занесен.

Кога ке е спремно детето не се знае. Некои се на 2 г некои на 3. Не се едните попаметни што порано оставиле пелени. Еве моето прво пелени остави па почна да збори. Во октомври остави пелени а во февруари прозбори.

Ако ти се гледа спремно детето дека разбира и сака да соработува пробај ден два. Ама ако моча на сите страни и ниту еднаш не каже дека ке мочка пред да се измочка значи не е спремно.
    За мене не е одвикнување ако три недели е детето без пелени и моча самп во гаќи и ниту еднаш во нокшир.

На dunika, eta, srekice и 5 други им се допаѓа ова.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Како бе баш сите со истиов муабет се? Па зар сите од 9мес до година ипол сме се одвикнувале?
    Не се спремни децата.
    Еден од првите знаци на спремност може е и сувата ноќна пелена.
    И битно е да разбира што прави, не само да се искака у нокширот.
    И да знае бар да покаже што сака кога му се оди.

На KuklickaSk, lovely91, Bebac и 2 други им се допаѓа ова.
  6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Баш ме зачудивте за охридскиве градинки, зошто знам неколку дечиња од мои блиски кои се постари од 2 години, со пелени се и одат в градинка

7. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.369
    Мочањето ноќе доаѓа само по себе. Таа пелена последна се исфрла.
    Кога веќе дење нема да носи, ке гледаш пред спиење да не пие многу течности, да мочка пред спиење и ке научи.
    Јас долго му ставав ноќе, не знам зошто. И ноќе дали 3-4 пати се измочал ако пие многу течности пред спиење.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Со врски. Ако се знаеш со негувателката и воспитувачката. И јас фатив врски ама дали е тоа начин ???

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    И за ова ли врски у државичево се фаќа.. Многу си дозволуваат овие у градинките. Вака и од школо да ги враќаа за глупости пола деца дома ќе седеа.

10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Да, со врски се влезени во градинка :|

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Да и за ова се фаќа врски.... за жал. Чиста дискриминација. Еве разбирам да има 2 деца само во цел факин охрид нека не ги примаат . Ама има цела ако не и 2 групи како што гледам да оформат.

Едит: очигледно е до раководителот за ваквата политика.

12. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    14.115
    Ако детето тргнало во градинка пред 2 години го пуштаат во јасли, и таму пробувале да ги одвикнат и ги чувале до макс 2.5 год. Ако до тогаш не се научело ќе го отпишат. Така мене ми кажаа од градинка. :fubar:

Јас конечно успеав да тргнам пелени 2 и пол години има. 2 дена грешеше, после се навикна, еве цела недела нема згрешено, освен вчера беше заигран не сакаше да си ја прекине играта иако го прашав 2-3 пати. Е ама ко бев да го запишам ми рекоа нема шанси сега, дури од септември. Се пренервирав.:@

На elimkd и NewMama им се допаѓа ова.
  13. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Кај да ги пријавиме.

14. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Сигурно има нешто, мене стварно ме зачудивте ама чим еве сите кажувате има нешто, иначе едното од 9месеци оди сега има 2 години и некој месец, а другото скоро три ќе прави ама тие се со врски, двете се уште со пелени

15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Па не е до годините туку до спремноста на детето. Син ми бара да му сменам пелена. Значи ми носи ми вели мама смениш пелена и легнува а не ми кажува дека му се моча иако по 5 пати го прашувам. Бега и се крие. Ретко доаѓа и ми кажува. Значи не е спремен. А не сум да речиш некоја лабава, мн се трудам значи до детето е. Од градинка очигледно се заостанати незнам што да кажам. Зошто да му вршам терор на син ми.

На Bebac и elimkd им се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Не ме разбра добро, постот ми беше во смисла за градинките дека знам случаеви кои одат со пелени, иначе и моево гледам дека воопшто не е спремно 2+години кажува откога ќе си заврши работа :)

17. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    14.115
    Искрено врска немам, ич не ме бива за вакви работи. (facepalm)

18. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Еј знам,те разбрав ама им се напнав на градинкава затоа така пишав не беше до тебе хахаха :rofl:

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    А како се одвикнуваат ноќе да не мочаат? Еве пример во тој месец или недели колку што ги одвикнувате како сфаќаат дека не треба ноќе да мочаат? Мојот сабајле кога ќе стане преполна му е пелената.
    Од дома немам некој притисок ама имам коментари од мајки на мали деца демек 2 год и се уште во пелена?!
    Пробав неколку пати, му зборував ама не сака никаде да моча освен во пелената, а за какање кажува ама откако ќе заврши работа. Значи не е спремен?
    Ич не го сакам тоа форсирање, да носам нокшир, па да го молам.

На Cherry333, Bebac, Panovic и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.369
    Ноќе пелена последна се вади. Само по себе доаѓа. Ке даваш малку течности и ке мочка пред спиење. И да носи ноќе пелена а денски да е без не е проблем.

Пробај за еден месец. Во меѓувреме зборувај за мочкање во памперс и на нокшир, дека е голем итн. Нуди го да мочка во нокшир.

На Bebac и Jana06 им се допаѓа ова.