Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.703
    Допаѓања:
    18.370
    Јас не би ставала. Исто како да има памперс, ако мислиме на истите.
    Кога е без гаќи и кога ке се измочка, ке осети топло по нозе и ке бара да се пресоблече. Тука следи објаснување дека е без везе чувството кога си мокар, нареден пат кога ке има потреба да мочка да каже итн.
    Вака ако се водоотпорни гаќите нема да осети каде греши.

На elimkd, lovely91 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Мајки ај совет како да го научам да кажуваза мочкање. 1,5 год е за какање кажува ама за мочкање никако да се научиме некако ко да нема абер да кажува за тоа ми е, рано може да му е или јас незнам да го научам?

3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.703
    Допаѓања:
    18.370
    Сите како родители сакаме децата да ни се најпаметни, најдобри и се што може да е нај. Ама треба да олабавиш малку.
    Прочитај ја темава, прочитај низ интернет.
    Супер ти е детето, ке ти оддадеме признание. Ама гледај да нема последици утре од тоа што имаш желба се да биде сега и веднаш.

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Кажи ја ти финтата за какање :D
    Не знам чоек, моето за ништо не кажува, 2 години е. Од сабајле сам побара нокшир да моча, после градинка пак и следното во гаќи. Видов не видов, му ставив пелена. Некако и јас не сум спремна психички. Супер си е твоето, дај му време за мочањето. Евентуално да му збориш нонстоп, што знам.

5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Значи кој ти е моабетот? Никогаш не навлегувам во вакви дискусии ама не те сфаќам. Не ми треба никакво признание од никого ниту пак сакам да докажувам дали е најпаметен, на никој тука не му е гајле моето дете колку е паметно. Не форсирав ништо сам кажува за какање и седнува на шоља и кака незнам какви последици ќе му направам јас, прашав убаво за мочкање како ги учите пошто е следен чекор тоа а прво ми е незнам како да го научам барав искуства, ако бива ок ако не да е жив и здрав ќе научи кога ќе му дојде време, незнам зашто вакви настапи форумов ко за докажување која најдобро дете има да е а не за размена на искуства и совети.

На Bubce38, elimkd, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  6. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Носи и он пелена не сум извадила се ќе ми помоча:rofl: а за какање незнам еднаш го седнав на шолја кога знам време му е за какање(како секогаш од сабајле) и какаше од тогаш сам почна да кажува как как и оди да седне, му праев само моабет да кажеме чао да каките па он вода пушта и интересно му е, ама за мочкање ни еднаш не кажал

На Milkiway и Jana06 им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.703
    Допаѓања:
    18.370
    Прашањето е поставено многу пати, многу пати е објаснето. Толку е тешко да завртиш неколку страни назад?
    Јас дури сум и досадна на секое да објаснувам како се одвикна синко од пелени. Буквално неколку страни наназад тоа го пишувам неколку пати истото.
    Тенденцијата да се пише дека на 1,5 година сакаш да тегнеш пелена, а овде се збори за период 2-3 години говори сама за себе.

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Па така некако и за мочање да му направиш некој интересен муабет. Искористи го сега летото кога ќе биде расоблечен, може ќе успееш. Штом веќе си кажува за какање, пробувај.

На ni.na и Milkiway им се допаѓа ова.
  9. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    И што ако кажувал на 1.5 а некој не кажува на 3? Тоа значи моето е најпаметно? Некое збори на 2 год некое не тоа е попаметно од другото? Кажав колку има зашто и годините имаат врска не за да се фалам нешто, може уште нема контрола може има некоја мајка искуство со толкаво дете тебе кај те погоди тоа?
    Ај пошто е пишано и прашано д ја затвориме темата пошто на Мила и смета да не прашуваме веќе ништо прочитав еве ако те интересира но темата е 104 страни сите немам време да ги вртам. Еве извини ако те изморив и навредив со моето прашање

На Damjana5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Другарке ние сме обратно за какање кажува и кака на шоља ама за мочкање нема шанса кажува дека мочка клечи ама во пелена. Неколку пати ја имам оставено без пелена и трпи не мочка а е дете шо пие многу вода и страв ни е да не направиме нешто. Зборувам се договараме ама нема напредок.
    Иначе некако машките прво учат да мочкаат дали дека стојат барем јас така имам приметено по децата на другарки.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Тогаш земи и директно адаптер за на шоља. Зошто нокшир ако веќе седнува на шоља ќе почне да сфаќа што да прави...

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Ние не му ставаме, за да може да почувствува непријатност кога ќе направи беља и да знае дека не треба таму да мочка.
    Пелените ги извадивме наеднаш и за спиење и денски и за мочкање брзо сконта како оди ама затоа за какање немаме воопшто напредок :sweat:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.703
    Допаѓања:
    18.370
    Таман работа да треба да читаш 104 страни, ама последни 10-20 со нови мислења е убаво да се прочитаат. За твое дете се работи, јас кога имам потреба од одредена тема прво читам искуства за да стекнам впечаток кога треба како оди итн.
    Или јас ке пишам така и така и ти ке си останеш на тоа, ми кажа една членка така правела, и јас ке терам исто.
    Со толкави деца искуство имаат нашите мајки, сите тврдат дека ние на 1 година сме фрлиле пелени. Во модерно време е мит како е можно.

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    32.442
    @KuklickaSk мојот не какаше никаде освен во пелена до негови скоро 3 години. Кажуваше за мочање од 2 и пол, ама не сакаше во шоља/нокшир да кака. За какање стававме пелена. На 3 години како магично нешто да му кликна и тоа беше тоа.

@MilaSs12 водоотопорните гаќи се за да не пропуштаат кон надвор. Газот е пак мокар. И пропуштаат по малку само ако се помоча во нив не се прави локва на под, тепих и слично. Нас ни помогнаа при одвикнување.

На mal.ecka, Sofi.ja, KuklickaSk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.703
    Допаѓања:
    18.370
    Кај синко имаше ефект тоа што му беа мокри нозете. Се случи 2-3 пати заигран да се помочка, ама додека да дојде да каже веќе измочкан. И му беше бљак и тоа беше цаката на време да кажува. Со тоа што тој сам реши дека не сака да моча во пелена, специфично се откажа.

Истово го прави и синко за какање. Од прва и за мочкање и за какање почна да кажува. Ама за какање нема шанси да седне да кака, туку мора пелена да местам. (facepalm) Ама имаше запек и не го форсирам. Зборам дека нема да му се лепат каките ке ги однесе вода ама не.
    Збореше нешто или детето реши само да кака во шоља/ нокшир?
    Синко не сака ни да моча во шоља, само во писоар сака.

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    Фала многу што сподели. Стварно не знаеме што грешиме, а ете може ќе излезе како твоето детенце.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Какви се тие? Мислиш оние за одвикнување? Овие

Прикачени фајлови:

18. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Фала ти еве ти да не ме просветлеше дека за мое дете се работи, па каква мајка сум, дека трпи последици од моето форсирање, па дека сакам да го правам најпаметен незнам што ќе правев. Се надевам ги изнесе сите навреди и мислења за моето немајчинство ти како совршена и информирана мајка и ќе ја затвориме дискусијата :*

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Да на такви мислев.
    Можеби се добра опција за надвор од дома.
    За дома секако по гаќи ќе биде и ќе се соблекуваме по 10 пати ,ама за надвор што правите во период на одвикнување?
    Ваљда не треба од дома да не мрднеме 2 недели|(

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Не ги бива. Една од топ три глупости што сум ги купила е. И овие пропуштаат,само не одма,него за десет секунди. Пушти го лепотанот да трча гол. Тој баре збори ,ќе видиш ќе се одвикне. Надвор ке носиш сто пара резервна облека:D и купи сандали да не мокри патики.

На mal.ecka и Sofi.ja им се допаѓа ова.