Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.370
    Не е мој проблем ако се ти пронајде во моите претпоставки.
    Стојам до тоа дека треба да се информираш кога се работи за дете. Да пишеш во тема и оп готово не е соодветно за мене.
    Не мора да трае две недели. Може ке се 5 дена. 2 недели се некој просек, кај некои е пократко.
    Ке гледаш да мочка и да излезете, модифицирај шетање да има услови да мочка и тоа е.
    Син ми не збореше кога фрли пелени. Во октомври фрли пелени во февруари прозборе. Велеше чиш, цупка, се фаќа за гаќи.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Знам,но нејзе и е олеснителна работа. Ке и викне,не мора џандар да изиграва како мене:D

На Sofi.ja и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    Ќерка ми е 2 год и еден месец.Не сме ни блиску до одвикнување,бар според мене,дури не и ни пречи полна пелена.
    Кога кака апла се познава,се трга во ќош и се гледа нели дур напнува,ама кога и да ја прашам дали сака на нокшир/адаптер,вели Не,сакам пелена.Ок.
    Опциите ги знае,објаснив и дека следна фаза се гаќи со Пепа или Мини,дека ке седи и пушта вода исто ко мама итн..

На последната контрола педијатарот ми рече дека сама ке ги тргне кога ке свати/сака,од кај 2 па се до 5 год е нормално да се носи пелена по потреба и кај секое дете е индивидуално,а форсирање може да има само контра ефект,запек или многу тврда столица.
    За клишето “суви од 1 год” ми рече дека е невозможно од медицински аспект,тоа што мајките и бабите виселе над нас охрабрувајќи не да се олесниме,не значело дека сме суви/одвикнати.

На Lija.ska, SanelaS, KuklickaSk и 6 други им се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Суви од една година не е никаков мит, ми остана в памет лани летото в парк сретнав мајка на две деца, едното девојче колку моето значи година и некој месец, а другото да беше неколку години постаро, се гледаше дека е по гаќички, и реков секоја чест за малата без пелени, а даа вика скоро ги тргнавме благодарение на поголемата, се што прави таа и малава ја повторува, знам и уште еден ист ваков пример мои роднини со првото потешко одвикнувањето, а со второто полесно бидејќи кога се две се докажуваат, се натпреваруваат, се имитираат…

Знам дека секое дете си е посебна индивидуа и приказна за себе, еве и моето не гледам дека во скоро време ќе ги тргнеме, ама кога тогаш ќе биде.

На Kate Rina 93, mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Да да. Еве комшичето. Година ипол и покрај сестра му се научи.

Ништо,мајка му е само да е без пелени и да моча. Не ја носам веќе на шетање,само на улица и тоа по гаќички и хеланки. Да осети убаво мокро. Нема поинаку. Срам ,не срам . Тоа е . Оочнувам денес:rofl:
    До октомври ке биде:rofl:

На Kate Rina 93, dunika, MilaSs12 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    32.442
    Носиш за пресоблекување со тебе кога си надвор и пресоблекуваш по потреба. Ранец облека и тоа е тоа. Иако првите два/три дена се најкритични.

Гаќите за одвикнување пропуштаат. Намената им е да спречат големи бељи дома по теписи и подови, а не да не пропуштаат. Ако не пропуштаат нема детето да научи дека мочање значи водено на тебе.

Е сега ако не сфаќа после една недела прај пауза па пробувајте повторно после некое време. Може и да не е спремна.

На Sofi.ja, srekice и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Викаш? Да фатам нерви една недела:D

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    Јас дома го држев во гаќи, надвор ставав пелена. За 2, 3 дена се враќавме со сува пелена, сфати дека дома ќе мочка. Ако сме подолго излезени, го носам да мочка (во кафич некаде) и мочка па продолжуваме. Вчера од 2.30 го земав во градинка, во 6 бевме дома, скроз сува пелена имаше.

Е сеа мојов не кажува дека му се кака, па пред некој ден какан у гаќи го врати. |( се надевам ќе скапира и тоа.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    @Sofi.ja Ти пишувам за да се исправам за водоотпорните гаќички. Да ти кажам бркаат работа. Во обични не реагираше дека е мочкана,ама во овие да. Плус хеланки горе и одма се соблака мокра. Прееска фури ги гледаше дали има нешто во нив,и седна на нокшир и мочкаше. Земи три за проба. Доволно се. Со среќа

На mal.ecka, Jana06 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  10. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    757

Последна измена: 14 мај 2022
    На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Како и секој викенд и денес имавме проба:D
    Прво нејќеше во вц да моча,ветив парична награда, па ај се согласи. Мочаше на плочки кај што се бањаме(немаме туш кабина) и уште 3 пати ме излажа демек му се моча интересно му беше дека стои.
    После се измоча во гаќи ,ми кажа,јас не изреагирав викам ништо мама ќе пере.
    Облековме други гаќи со дино ,запамтил од прошлиот пат дека ако моча во гаќи дино ќе се лути.
    Се беше ок додека не му се прикака,гласно викна мамо ми се кака,тука ус*а татко му,скокна панично и дете се исплаши нејќеше во вц,ставивме пелена.
    Се на се 2-3 саати траеше циркузот.
    Ме израдува што кажа дека му се кака,се надевам мрднавме од мртва точка.
    Утре јово на ново8-|

На Jana06, Izzy_0504, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.879
    Ме изнасмеа, викендашки и ние пробваме :D Кренав теписи, денес успешно утре можи сто ума да сврти.
    Мојата девојка е заљубена во памперс, не гледам надеж искрено :worried:

На elimkd, MilaSs12 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Мојов ќе се согласи да облечеме гаќи,ама денес прв пат да ме викне и за мочање и за какање да каже.
    Зборено, објаснувано, ветувано брда и долини:D
    Мм беше малку скептик за теписите,јас ич не се замарам и онака ќе ги праќавме на перење така што баш ми е гајле важно дете да се одвикне.
    Ова било потешко и од цице и од цуца одвикнување:sweat:

На KuklickaSk, srekice, Jana06 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.370
    Мене уште цицето нерешен проблем ми е. Памперс фрли, прозбори ама уште цица за спиење. Тоа било многу убаво. (facepalm)

На mal.ecka, srekice и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Земај молив за уста испошкртај се ако си решена да го откачиш:D
    Кажи расипано е бљак,луто,кисело:D

На mal.ecka, elimkd и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.879
    Мајки на девојчиња, ми треба помош како да постапам кога излегуваме. Засега добро ни оди, ама секој ден излегуваме па не знам како е паметно, да носам нокшир насекаде? Во кафич како да ја држам? :sweat: Верувам на момчињата им е полесно, ама некако не ми е хигиенски насекаде да ја ставам :lol:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.370
    Ке ја издржуваш, ако ме разбираш на положбата. Или во јавни вецеа може да ја ставиш со нозете на шоља да стои, јас така паметам да сум стоела.
    За машки е лесно ехее многу. Прво го носев писоарот со мене, дел од жабата, ама после сконтав дека и чашка ке заврши работа, на шоља не моча. Обични чашки пластични за еднократна употреба си носам. :D

На mal.ecka, Mia Fuentes и Pacient srna им се допаѓа ова.
  18. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.879
    Жени еве една апликација што многу ми помогна во одвикнувањето, малата сама си внесува, си прицка, и после добива огномет и Well done! Пробајте :D
    Screenshot_2022-05-18-15-25-13-447_com.android.vending.jpg

На koritsaki и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    @srekice среќо до кај сте со постапката?
    Кај нас се случи чудо луѓе, можам да кажам дека пресеков во неделата,решив тргаме пелени и крај. Два пати згреши ,се измочка во гаќи, седна да моча па случајно пушти и гомце:D чувствата му беа испомешани,ем се исплаши,ем ние не гледа среќни и он среќен,на татко му му вика сликај го:rofl:
    После тоа до вечерта мала кака во гаќи(бевме надвор,заигран беше) ноќта решив го оставам без пелена-не мочкаше.
    Понеделникот мм го однесе во градинка со напомена да го ставаат на шоља иако носи пелена. Кога дојде дома ја извадивме и од тогаш не ставивме.
    Втора ноќ без пелена и немаше мочки во кревет.
    Вчера во градинка без пелена со полн ранец алишта,мислев којзнае колку ќе греши-он ниту еднаш!
    Му ставиле пелена за спиење заради душекот, па денес им пратив и подлога за да не ставаат пелена.
    Детево најнормално си кажува ми се моча,ми се кака, првите 5,6 пати ме дриблаше малце.
    Сега сам си мести адаптер, сам се соблекува и облекува како голем батко а не детето што до пред 5 дена беше во пелени:D дури не ми се верува.
    Вчера сам ми вика 3 пати мочкав во градинка.
    Мислев дека ќе оди многу потешко,ме фати паника со 10 пара гаќи,докупив и гаќи и маици и подлоги,засега е одлично8)

На AngelOfArh, Izzy_0504, kjofti4 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Mia Fuentes

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.879
    Исто, 3 ноќи без памперс :party:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.