Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Свесен е кога му се моча/кака?

2. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Мој совет остави го голо газе.
    Не му викај ти се мочка ли, туку "време е за мочкање" "ќе одам да мочкам, јас прва" (би требало да вика нее, јас прв...)
    И така.
    Кај нас некои денови беше подобро, некои помалку. Ама не стававме памперс.

3. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    207
    За какање да, и одма кажува.. и да не речам трторење:$
    А за мочкање, се фаќа или стиска ноџиња

4. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    3ти ден се обидуваме, седнува и ништо не прави. Јас мислам дека разбира но и делува ново и исплашена е некако. Вика мама кака и она седнува на нокшир и џабе станува и после веке несака. После 1 саат пак пробувам често ја прашувам но џабе ..совет ?

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Супер штом кажува за какање,обично тоа е поголем проблем при одвикнување.
    Јас штом извадив пелени повеќе не ставив,поминаа повеќе од 2 недели.
    Мојот за мочање кажува,грешеше само првиот ден и се случува при спиење да се измоча.
    Кај нас е проблем какањето,исплашен е и кака во гаќи.
    Ставај го на нокшир пред/после спиење, пред/после јадење, пред излегување од дома.
    Земи ранец со алишта за надвор и билдај трпение:D

На KuklickaSk и srekice им се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Ако си дома прво ставај го на 15 минути . Облакај гаќички или гол нека седи. Ти седнувај го на 15 мин .
    Ние трета недела тераме на одвикнување. Цел ден е без пелена. Само навечер за спиење ставам .Надвор кога е сува,кога ке се измочка и ја пресоблекувам. Дома е гола претежно. Ретко греши,освен ако е заиграна ептен со татко и,па неможе да стигне до нокшир.
    Како успеавте другите за три дена да ги одвикнете ,алал да ви е. Капа доле:smirk:

На Larahappy, KuklickaSk, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    A kako se odviknuvaat tie deca vo gradinka sto odat? Za vikens e kratko vremeto a vo gradinka ke mora da nosi pelena? Na odmor vezbate ili...?

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    И во градинка без пелена.
    Пратив ранец полн со алишта првиот ден,но еве скоро 3 недели а ниту еднаш не го пресоблекоа,си кажува.

На KuklickaSk и Pacient srna им се допаѓа ова.
  9. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.904
    Допаѓања:
    1.676
    Значи да купам гаѓички идаго. Оставам гол така? Ние сме две год и сакам да видамкао ќе е.. Он година и пол кажуваза какањр ама не саканокшир бега.. Едназ де наплаши и одреден период неени каѓувваше кога кака па го оставив да не форсирам.. Викам Ј дасе стопли...

10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Да,остави по гаќи . Јас и панталони облакам. Така одма осеќа . Ама прво да сака да седи на нокшир . Ние сме скоро три. На две лани несакаше

11. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    314
    Мајки процесот на одвикнување колку време трае? Веќе две недели сме со гаќи и ако го потсетам за мочање, ке седне и ке мочне малку, ама ако не го потсетам си моча кај стигне. Веќе немам трпение, страв ми ке ми ја замириса цела куќа, дури во моменти на нервоза помислувам пак да му го вратам памперсот. Кога му зборувам вели добро договорено ке мочкал у шоља и после пак истата работа. Посоветувајте ме дали да сум истрајна во работава и да билдам трпение или пак да се откажам? Инаку веќе е голем, за еден месец ке полни 3 години

12. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.658
    Допаѓања:
    106.730

Кај нас по градинките (во Грција) може да ги замолиш вработените да помогнат при одвикнувањето од пелени. Моето во септември 3 ќе полни ама абер нема ни за мочкање ни за какање да каже , сум пробала дома да ја ставам на нокшир но безуспешно. Сега ги замолив во градинката да и покажат другиве деца како одат во тоалет па ќе видиме. И сега лето ако не научи не знам што ќе се прави

13. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.704
    Допаѓања:
    18.374
    Што има врска лето зима? Тоа порано имало врска кога грееле една соба другите камен, переле на раце, итн.
    Синко во октомври фрли пелени.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.909
    Кај мојата повеќе негователката имаше удел во одвикнување од мене. Само треба да се разговара со неа и се разбира и таа да сака.
    Таму им е поинтересно гледаат од други па сакаат и тие на нокширче. Пелена носеше в градинка ама ми ја враќаја со истата облечена и сува.
    На одмор е идеално за одвикнување и нокширчето со вас на плажа. И најбитно е постојано да се прашува: ти се мочка, ти се мочка, ти се мочка... поминале 10 секунди пак прашај. По милион пати во денот :lol: Се заигруваат и не се свесни ако не ги прашаш.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.658
    Допаѓања:
    106.730

Да ок, во право си ако дете е спремно веќе нема врска дали е зима лето. :)

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Не ги прашувајте постојано само одбивност ќе створите. И вас ефно исто на 10 секунди да ви зборат ќе ви се смачи. И никој не моча толку брзо. Прашувајтеги на растојание од час, час и половина.

На koritsaki, Ivana-Iva.94 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  17. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.909
    Ваков совет добив јас, и така постапив и успешно беше. Моето е веќе големо. Ќе се случеше 10 минути да не ја прашам и да се измочка баш тогаш. Секако ова не трае месеци па да се створи одбивност. Напротив многу брзо научи дека не треба да мочка во пелената.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.879
    Јас нонстоп ја прашував првите два дена, вториот веќе бевме и излезени. Мислам неизбежно беше од старт да и досадвам, како шо кажа членката баш тогаш ќе се измочкаше ако ја оставев. Веќе трет ден сама кажуваше, се срамеше ако згреши. Читав некаде дека околу 2 часа можат 3 годишни да издржат без мокрење, ама деца, се заигруваат па грешат.

19. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Точно, најголема фрустрација му се правеше на син ми.
    Не треба да се прашува често.

Кај мене тоа беше грешка...на пола саат го прашував и само му правеше одбивност.

Сега гледам,и после 2 месеци уште го нервира кога го прашувам.

Сега научив да му викам " срц кога ќе сакаш сам ќе му кажеш, и ќе ми кажеш на кое дрво сакаш да мочкаш"

А дома не прашувам, има столче покрај шолја, си се качува и мочка директно таму, како голем.

На Izzy_0504 и kiki_riki им се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Јас ја направив најголемата грешка. Еве сега повторно ја прелистувам цела тема. Лани на неполни 2 години се одвикнавме од мочкање ама од какање никако. Морав памперс ради шлаканиците со каки и гаќи (простете на изразот) дојде ладно време не покажа интерес за какање па вратив памперс и направив голема грешка. Да продолжев со потсетување за мочкање досега тоа ќе беше усовршено а може и за какање веќе ќе кажуваше. Сега за 2 месеци прави 3год и сме на почеток и е многу потешко зашто е поголем и посвесен па навика му е дека све тоа се прави во памперс. Денес е цел ден во гаќи у ниеднаш не кажа се во гаќи мочка и уште се нервира ко ќе треба да ги преслакам.