Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    И мене ми изгледа дека не е спремен, т.е не сака. Само сега сум на одмор па сакав да пробам. Кога сум на работа не знам како ќе правиме , цел ден ме нема. Ај ќе видам уште некој ден ќе пробам, не планирам да форсирам секако.

На crazylady и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    На иста возраст истово го поминав, исто дур бев на одмор,дома, викам да се посветам.
    Баталив. Разбираше се. Не сакаше, се плашев поголем отпор да не направам.
    Месец, месец и пол не го спомнував нокширот, нит нудев, ништо, скроз баталив.
    Тогаш побара сама и почна и со пелена да кажува дури.

На elimkd, crazylady, dunika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.984
    Допаѓања:
    25.647
    https://deca.mk/ima-tri-godini-i-ushte-nosi-peleni-se-plashi-od-odeneto-vo-toalet-kako-da-postapam/
    "Поголемиот број деца помеѓу 15 и 18 месеци се спремни да ги препознаат телесните сигнали за мокрење и вршење голема нужда. Во просек очекуваното време за усвојување на контролата за мокрење и голема нужда е помеѓу 18 и 36 месеци. Девојчињата ги усвојуваат овие хигиенски навики порано, околу 29. месец, а момчињата во просек околу 31. месец."

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Voda vodica

Voda vodica Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Zdravo mamicki bas ova tema mie potrebna sinceto mi imat 3 godini sve zboruvat sve razbirat duri angliski pocna da zboruvat od crtanite sto gi gledat ama nikako nesakat da mockat i kakat vo noksir sekoe utro go sedinam na noksir i po 2 sati si sedi nekogas i vopsto nesakat da se izmockat mn se nerviram kako dago odviknam od pempas neznam ve molam za nekoj sovet

Последна измена: 29 јули 2022
  5. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    ^ Samoto dete ke si pokaze koga ke Saka da mocka vo noksir, mojata bese pogolema öd tvoeto dete, dzabe i zboruvanje i stavanje na noksirot koga ona ne bese spremna.
    Neznam Dali odi vo gradinka tvoeto dete, ama mojata mnogu prima, ona bese Samo so peleni, a site drugi mockaa na solja, na mene mnogu mi pomogna toa Sto ona gi gledese drugite deca Kako mockat na solja, pa i zboruvav i Doma Deka nejzinite drugarki nemat pampers.

На Voda vodica му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Voda vodica

Voda vodica Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Tocno si mislis sestra mi moja na 9 meseci izlegla od peleni ama togas majka mi na race gi perela pelenite i morala daja odvikne sto pobrzo dasi slrati makite

7. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.704
    Допаѓања:
    18.381
    Машко е? Зошто го седнуваш?

8. Voda vodica

Voda vodica Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Go sednuvam za da naucit da kakat vo noksir mislam koga ke naucit da kakat tuka pa ke prefrlime vo wc ama tesko ojt procedurata

9. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.704
    Допаѓања:
    18.381
    Прво треба да разбере што значи кога ке се измочка. Побарај статии каде што е објаснето.

10. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    924
    Ние имаме проблем со градинката,овие 2 недели и стават пелено јас ја пуштам без ама сега се на одмор тетките кои ја чуваат и мешана е групата и и ставаат.Ама на секое ставање ќерка ми си го одлепувала и тоа и стават пелено од друго дете пошто јас не им пуштам
    Дома нема никаков проблем 2г и 2м е за спиење само и ставам,кога шетаме ми е најмногу страв ама си кажува.На нокшир не седнаа дирекно на ВЦ школка

11. Voda vodica

Voda vodica Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Ne neodi se uste vo gradinka planiram od v godina koga kr napolni 4 godini da go zapisime vo gradinka..se ucime da izlezeime od pempasi ama nesakat si terat svojto a mislam deka veke golem e dovolno za da izvajme pelenite

12. Voda vodica

Voda vodica Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    A be on razbira sve eve drugarcinata sto si igra so niv nemat pempas i mu kazuvam stalno deka treba i toj da mockat vo wc ili noksir i ednas ke se izmockat i drugata den isto si pravi po negoe

13. Voda vodica

Voda vodica Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Epa na oni vo gradiniata izgleda deka ime polesno kei stavaime pelena i neka mockat kakat tuka.. odgovornost e golame koga e na pocetok da skine pempas treba stalno dase odi po deteto dase nadgleduva

14. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Мајки барам совет. Малата е 23 месеци. Веќе една недела ако ја седнам на нокшир или адаптер мочка. Сама не кажува. Ако ја однесам ке се измочка во нокширот ако не во гаќи. Вчера се измоча на јастукот во креветчето. Мислам дека уште не е свесна да каже дека и се мочка. Инаку зборува се, течно во реченици. Наутро и е полна пелената, и преку ден исто така. Дали да продолжам да ја ставам на нокшир или мала е не е спремна да почекам уште?

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.839
    Ќе се освести. Не прекинувај, ќе има впечаток дека не ѝ оди добро и може да се обесхрабри. Супер сте го избрале времето, лето, пушти ја по гаќички на тераса или во двор и прашувај на 10тина минути "Ти се мочка?". Ќе седнува, успесите ќе ги фалите со фанфари и аплаузи ако треба, неуспесите ќе ги занемарувате со Ништо страшно, другиот пат ќе биде подобро. Син ми се научи за една недела, ама сами бевме дома и само тоа правевме :lol:

На mar3q и Осе им се допаѓа ова.
  16. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    924
    Mojata e bez peleni od 23 meseci.cel mesec ne ja pustiv oti bese bolnaa,od prv den i stavile peleno pa i mi se javija da mi kazat deka se odlepuvala.sega se na odmor od nejzinata grupaa i drugi ja gledat.nitu pak peleni im pustam samo po edno za spienje da i stavat a me napomeni po 3 da i stavam vo ranec

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    8.859
    Од кога почнавте да ги ставате на нокшир онака колку да се запознае дека постои концептот на нокшир?

18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    8m

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.704
    Допаѓања:
    18.381
    Никогаш. Директ извадив памперс и почна да моча во писоар.

20. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    1.137
    После колку време го тргнавте памперсот и ноќе? 2г и 5м сме сам си побара да не носи памперс, еве неколку дена кажува ми се мочка ми се кака, но знае и да трпи ама на крај ќе каже..преку ден не му ставам ама ноќе му ставам.