И мене ми изгледа дека не е спремен, т.е не сака. Само сега сум на одмор па сакав да пробам. Кога сум на работа не знам како ќе правиме , цел ден ме нема. Ај ќе видам уште некој ден ќе пробам, не планирам да форсирам секако.
На иста возраст истово го поминав, исто дур бев на одмор,дома, викам да се посветам. Баталив. Разбираше се. Не сакаше, се плашев поголем отпор да не направам. Месец, месец и пол не го спомнував нокширот, нит нудев, ништо, скроз баталив. Тогаш побара сама и почна и со пелена да кажува дури.
https://deca.mk/ima-tri-godini-i-ushte-nosi-peleni-se-plashi-od-odeneto-vo-toalet-kako-da-postapam/ "Поголемиот број деца помеѓу 15 и 18 месеци се спремни да ги препознаат телесните сигнали за мокрење и вршење голема нужда. Во просек очекуваното време за усвојување на контролата за мокрење и голема нужда е помеѓу 18 и 36 месеци. Девојчињата ги усвојуваат овие хигиенски навики порано, околу 29. месец, а момчињата во просек околу 31. месец."
Zdravo mamicki bas ova tema mie potrebna sinceto mi imat 3 godini sve zboruvat sve razbirat duri angliski pocna da zboruvat od crtanite sto gi gledat ama nikako nesakat da mockat i kakat vo noksir sekoe utro go sedinam na noksir i po 2 sati si sedi nekogas i vopsto nesakat da se izmockat mn se nerviram kako dago odviknam od pempas neznam ve molam za nekoj sovet
^ Samoto dete ke si pokaze koga ke Saka da mocka vo noksir, mojata bese pogolema öd tvoeto dete, dzabe i zboruvanje i stavanje na noksirot koga ona ne bese spremna. Neznam Dali odi vo gradinka tvoeto dete, ama mojata mnogu prima, ona bese Samo so peleni, a site drugi mockaa na solja, na mene mnogu mi pomogna toa Sto ona gi gledese drugite deca Kako mockat na solja, pa i zboruvav i Doma Deka nejzinite drugarki nemat pampers.
Tocno si mislis sestra mi moja na 9 meseci izlegla od peleni ama togas majka mi na race gi perela pelenite i morala daja odvikne sto pobrzo dasi slrati makite
Go sednuvam za da naucit da kakat vo noksir mislam koga ke naucit da kakat tuka pa ke prefrlime vo wc ama tesko ojt procedurata
Ние имаме проблем со градинката,овие 2 недели и стават пелено јас ја пуштам без ама сега се на одмор тетките кои ја чуваат и мешана е групата и и ставаат.Ама на секое ставање ќерка ми си го одлепувала и тоа и стават пелено од друго дете пошто јас не им пуштам Дома нема никаков проблем 2г и 2м е за спиење само и ставам,кога шетаме ми е најмногу страв ама си кажува.На нокшир не седнаа дирекно на ВЦ школка
Ne neodi se uste vo gradinka planiram od v godina koga kr napolni 4 godini da go zapisime vo gradinka..se ucime da izlezeime od pempasi ama nesakat si terat svojto a mislam deka veke golem e dovolno za da izvajme pelenite
A be on razbira sve eve drugarcinata sto si igra so niv nemat pempas i mu kazuvam stalno deka treba i toj da mockat vo wc ili noksir i ednas ke se izmockat i drugata den isto si pravi po negoe
Epa na oni vo gradiniata izgleda deka ime polesno kei stavaime pelena i neka mockat kakat tuka.. odgovornost e golame koga e na pocetok da skine pempas treba stalno dase odi po deteto dase nadgleduva
Мајки барам совет. Малата е 23 месеци. Веќе една недела ако ја седнам на нокшир или адаптер мочка. Сама не кажува. Ако ја однесам ке се измочка во нокширот ако не во гаќи. Вчера се измоча на јастукот во креветчето. Мислам дека уште не е свесна да каже дека и се мочка. Инаку зборува се, течно во реченици. Наутро и е полна пелената, и преку ден исто така. Дали да продолжам да ја ставам на нокшир или мала е не е спремна да почекам уште?
Ќе се освести. Не прекинувај, ќе има впечаток дека не ѝ оди добро и може да се обесхрабри. Супер сте го избрале времето, лето, пушти ја по гаќички на тераса или во двор и прашувај на 10тина минути "Ти се мочка?". Ќе седнува, успесите ќе ги фалите со фанфари и аплаузи ако треба, неуспесите ќе ги занемарувате со Ништо страшно, другиот пат ќе биде подобро. Син ми се научи за една недела, ама сами бевме дома и само тоа правевме
Mojata e bez peleni od 23 meseci.cel mesec ne ja pustiv oti bese bolnaa,od prv den i stavile peleno pa i mi se javija da mi kazat deka se odlepuvala.sega se na odmor od nejzinata grupaa i drugi ja gledat.nitu pak peleni im pustam samo po edno za spienje da i stavat a me napomeni po 3 da i stavam vo ranec
После колку време го тргнавте памперсот и ноќе? 2г и 5м сме сам си побара да не носи памперс, еве неколку дена кажува ми се мочка ми се кака, но знае и да трпи ама на крај ќе каже..преку ден не му ставам ама ноќе му ставам.