Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Веднаш го тргнав. Се случуваше да се измочка,ништо страшно го пресоблекував.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.896
    2 години и 4 месеци е малата, пред 2 месеци само што се затопли и тргнав памперс и и облеков гаќички, разбра и почна ден за ден сама да ми кажува дека ќе мочка и ќе кака во нокшир. Многу многу лесно без никаков проблем ги тргнавме пелените како на шала, супер соработка имаме, зборува и се разбираме многу убаво и еве сме сега со чисто газе веќе месец и нешто сигурно. Сама оди си зема нокшир и моча или кака дури не ни знам понекогаш ќе викне само: мамааа какав/мочав, избриши ме! :)
    Надвор исто така кога сме ќе си каже дека и се мочка одиме мочкаме настрана и тоа е тоа.
    За навечер и преку ден за спиење само и ставам пелена ама секогаш е сува, она не сака ја вади ама јас за секој случај викам нека си ја има.

На koritsaki, Anaksunamoon, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Немаш потреба да и ставаш штом и несака и не моча. Земи си од тие непропустливите чаршави за секој случај..

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Тогаш зошто и ставаш и покрај тоа што е сува а и таа не сака?

5. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.705
    Допаѓања:
    11.229
    2 години и 4 месеци.
    Почна да кажува кога Е веќе какан или мочкан, ама не распознава, и за двете вели мама кака, за да му сменам пелена. Секако кога тој ќе посака дека сака да каже.
    Во ред. Сметам дека првиот чекор кон спремноста е направен.
    Му купивме нокшир како столче. Почна да седнува, самиот, нѐ имитира кога ние сме во вц, го крева капакот го спушта и пушта вода на столчето.
    Вчера му ставив гаќички, прво се бунеше ама ај прифати. Се измочка во нив, на тепихот, кога гледам си шлапка во мочта. Не изреагирав бурно, нормално. Нејќеше да му ги соблечам гаќите |(
    Сега кога му велам ајде да седнеш да мочкаш какаш во нокшир без пелена, нејќе, само со пелена седнува.
    Дали да продолжам? Мислите дека е спремен? Да го оставам по ѓаки барем?
    Не знам шо понатака во ова, а сите наоколу советуваат, ајдее седнувај го неколкупати на ден, ајде голем е, сега е периодот. И не знам шо да прам.

Кој е нареден чекор?

На WonderGuurl и Осе им се допаѓа ова.
  6. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исто бевме и ние. Го оставив и после можеби 2 недели повторно пробав. Тогаш одма прифати првите два дена се помочкуваше во гаќи го немаше, после сам почна да кажува. Еве недела дена сме без пелена. За спиење денски ставав гледам дека е сува, денес планирам без пелена. А ноќе ставам.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.896
    Е ајде де, викам може да се случи да се измоча во текот на ноќта. Син ми до 5 години му ставав навечер оти знаеше да се измоча некогаш.. .

8. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.836
    Нема потреба за и ставаш кога веќе и дома и надвор кажува. Јас на 2 години и 6 месеци го тргнав памперсот. Првите 2 недели само навечер и ставав но видов дека празна ја вадам пелената насабајле и скроз го тргнав. Сега веќе и кога сме дома и надвор, или кога е заспана ако и се мочка, кака одма кажува.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.382
    Мајки моите близначиња се 2 години и 7 медеси, веќе долго време користиме нокширче, едното близначе добри три медеци не кака воопшто во пелена, пред две недели и ги извадив и детево без никаков труд од моја страна само се научи, нема шанси да направи грешка, дури и ноќе се буди и ми кажува дека и се мочка, се на се многу лесно и брзо. Арно ама другово појма нема, еве повеќе од една недела преку ден и го вадам памперсот и ниту еднаш ме ми има кажано дека и се мочка. Цело време е потсетувам, некогаш соработува, ќе се измочна во нокширче, ама сама да ми каже нема шанси, еве денес три пати ми се измочка, по кревети, ќебенца, се лом…. Несакам да се мачиме, ни јас ни таа, несакам да ја форсирам, знам дека и тоа е функција што треба да се развие во мозочето, па прашање ми е по колку време му давате на малечките да го совладаат ова, да не испаднам па немајка дека одма се откажувам :D

10. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Ако недела и више нема никаков напредок, јас би направила пауза... Не е спремно детето. Ти најдобро можеш да процениш

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.896
    Ете вчера денски заспа на гакички прв пат без пелена да и ставам и кога се разбуди после 2 часа беше помочана (facepalm)
    А месец веќе сува пелена има на спиење.......

12. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.836
    Јас обавезно пред спиење дали на пладне или навечер ја ставам на нокшир да се измоча. Можеш и на кревето да и ставаш одоздоле најлон па крпа и чаршавчето, за ако се измоча да не го мочка и душеко. И ние од како ни се тргнати пелените ни се има десено 3-4 пати да се измочка ама ништо страшно деца се. Можеби и не знае уште да стиска за да стане.

На lejlla и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  13. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.382
    Мајки секое дете си е своја приказна, со пелени никое не останало, порано или подоцна ќе се научи. За тоа се пример моите еднојајчани близначиња, идентични се, па еве за некои работи едната совладува побрзо за некои другата :) ќе се потрудам уште недела дена со таа што нема совладано, ако нема напредок ќе и ставам пелени па за месец дена пак ќе пробам :lol: битно откако ќе се измичка ми вика мамооо види види мооче :D

На MinnieM, Tinkerbell11 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.896
    Ја ставам, па и сама си кажува дека и се мочка. Нормално дека ќе се деси да се измочкат понекогаш несвесно. Син ми до 5 год.навечер мочкаше.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.736
    Јас да пишам еден апдејт. Кога ја ставам на нокшир седи и мочка, но за еден саат кога ќе ја проверам гледам пак се измочкала. Вака да пројде саат нема а да не е измочана :( За какање кога е се буни да седне во нокшир. Навечер е утоп измочана пелената. Инаку сега во септември 3 год ќе полни. Зборува се баш се, ама ете за ова сама не кажува.Сега кога сум тука во Мк ќе се обидам со гакички , да видам дали ќе и смета доколку се измочка.. воедно кажете и каде може да се најдат со мини маус? Бев на пазарче денес ама не најдов

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    8.859
    Мајки на поголеми дечиња, ајде совет.
    Сакам да почнам да ја тренирам малава на нокшир. Ќе прави 1 год за една недела. Ме убедуваат дека мала била.
    Кога почнавте? Плачеа ли? Она 5 пати ја седнувам, 5 пати плаче ама зашто е немирна и не ја држи место да седи мирна на едно место. Како да ја додржам да поседи малку? Исто по колку пати на ден ги седнувавте на почетекот?

17. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Можеш за да се привикнува ама не на сила да ја држиш ќе створиш одбивност.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.084
    Мојот е 13 месеци
    Нокшир земавме уште на 8 месеци и дека тогаш бев дома го седнував одсабајле и си какаше во него
    После тргна на градинка, таму во пелени, сега ма 13 месеци сеуште го седнувам одсабајле за викенд или поручек кога се тепа по пелената знам дека е тоа тоа и пак го ставам
    И тој нејќеше да седи ама дури е тој на нокшир, и јас седам во вц и му давам играчки
    На почетокот мислеше дека е столче, го влечеше во дневна

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.911
    Здраво, каде можам да најдам водоотпорни чаршавчиња? Преку ден го оставам син ми без памперс, само за дневна дремка и навечер му ставам. Некогаш кажува, некогаш не. Обично заборава да каже кога ќе се заигра. Купивме столче за поткачување и за шољата адаптер, имаме и нокшир ама поинтересно му е на шоља. Скоро почнавме да се одучуваме ќе видиме како ќе тера. 2 ипол години е во градинка скоро секогаш ни ги враќаат сите памперси таму често ги ставаат на нокшиче. Единствен проблем е свекрва ми, кога сум втора смена на работа она му става памперс, вика рано било а и она самата вика дека син ми не сака памперс, му смета и го трга. И реков да го остава без па ќе видиме дали ќе биде така..

20. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.984
    Допаѓања:
    25.647
    Во топ-шоп имаше за единечен кревет и брачен кревет, за бебешко креветче не сум сигурна, но за бебешкото јас имав од локална продавница за бебешка опрема.

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.