Одвикнување од носење пелени

Discussion in 'Дете' started by slavica999, May 8, 2010.

1. Malesia

Malesia Популарен член

Две години му купивме нокширче (шоља) не сака да седи на неа, а не седи ни на столче во два обиди застануваше до него и се напнуваше
    Дали да му вадам памперс или да почекам?

Кои се знаците дека детето е спремно

Мајка ми вика кога навечер ќе му е сува пелената ќе е спремно, но сепак пиеме вода пред спиење

2. Poppins

Poppins Популарен член

Извади пелена и следи го ден два бар на старт. Се дури носе пелена неможиш да знаиш. Нема врска сува/полна , ќерка ми до последно пелени преполни и вадев ноќе , па како и тргнав се супер се одвиваше. Се дури носат пелена ќе си се опуштени. Облечи му гакички и види како ќе соработува неколку дена бар за почеток , ако дава отпор паузирај малку. И не форсирај седење на нокшир/шоља , прашувај еднаш два пати само , па после пола саат - саат време пак.

Malesia likes this.
  3. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Исто и ние, две години има му зедов нокшир не сака да седни ни облечен ни гол, навечер е полна пелената пие многу млеко, а за кажување и дали разбира за мочкање и какање не знае, за сега одложувам мислам џабе кога не е спремен, пробајте без памперс и пиши како ќе оди.

Malesia likes this.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Malata mi e 1.5 god. Nekako naucila da vika kaka kaka pred da se iskaka i ja sednav na solja zavrsi rabota i vikavme cao se super. Posel toa mi odbi da sednuva na solja nekad saka nekad nejke. I kaka i e i kaka i mocka i prdenje:D
    Ne znam dali da produzime da trcame na solja so ogled na toa deka odi vo gradinka a tamu nema sigurno da sedat i da citaat kniga so nea za da zavrsi rabota. Nekoj sovet, mislenje?

5. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Можеш да продолжиш да нудиш ако ти каже но не инсистирајако не сака да седне . Може полесно ќе е нанокшир.

6. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Совет од мене од мое искуство,од година и пол ставајте ги на нокшир ама не долго да седат секој ден по малку кога ќе се измочка дајте му награда,kaj мене беше коцка чоколадо.Првото на 2 год тргнавме памперс и ноќе а второто 1 год и 10 месеци веќе скрос го тргнавме ,совет ми беше од педиатер колку по мало почне толку по лесно за откажување.

7. Malesia

Malesia Популарен член

Женска како ви оди?
    Пробав една недела не сака да седи, не кажува обично пред капење се учиме нема шанси и ќе влезе во коритцето и си мочка дури не сака ни памперс да мењаме

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

А како беше со трпење? Пример знам две дечиња кои им ги тргнаа рано, па се погоди ужас градинка, со трпење по 6 саати, на вечер полни мешиња, сабајле плачење од болки.. иста бев јас како маала, си останав иста. Е сега кај нас јануар прави 3 години, 4 пати сум пробала и секој пат е контра ефект, одбивност има, не сака ни да погледне ни нокшир ни шоња, море сама одбираше каква сака, па свири кога ќе се измочка џабе. Не кажува, водена е скроз не сака да се соблече, сама облекува памперс, шутира гаѓи, а све зборува и разбира. Сабајле кога ќе стане, па тоа е утоп пелената, премногу течност пие преку ден и обавезно пред спиење бара.

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Каков е тој педијатар што ти кажал што порано тоа подобро кога пред 2 години мозочето не им е развиено да разберат?
    Или сметаш за тегната пелена кога ти го маваш детето на 2 часа да мочка и пие помалку течности?

10. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Педијатерот е феноменален доктор…според тебе на моите деца не му е доволно развиено мозочето затоа што не носе пелени од 2 год,дали сте свесни што пишувате?И не не го мавам детето на 2 часа во вц,иде кога има потреба,Пиат доволно течности и одат во градинка.А да во групата од 2 год не е само моето без памперс има и други

11. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Скроз исто како што пишуваш сме и ние. Кака и е све и си кажува. До сега 3 пати се има покакано на нокширчето. И купив и адаптер за шоља. Ама сега коа вика кака никако нејќе да седне нити на нокшир нити на шоља, плаче вришти. А онака кога си игра си седнува на нокширот.
    И почна да лаже бе мојава. Вика кака за да и ја извадиш пелената и гол газ да се шета :rofl::rofl::rofl: оди па свати што сака да каже кога вика кака :smirk:|(.
    Вчера викаше кака кака, ајде ја соблековме и дојде пред купатило (јас бев во вц) и се покака пред купатилото (facepalm)(facepalm)(facepalm).
    Стварно не знам што да правам. Сум пробала и да ја држам јас над шоља коа вика кака ама и така не сака.
    А во градинка исто знае да им каже кака и да се покака на тие малите шољички. Не секогаш ама некогаш кажува.
    А ако се покака во пелена обавезно кажува кака кака за да и смениш пелена, и мора одма пошо ја нервира.

12. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ne znam sto da se prai....kaka kaka vika i se mesto u poza za kakanje i vikam ajde na solja kako mama i da vikame cao i odma ne ne...jas osven so zborenje i nudenje sekoj pat ne znam kako drugacie....i posle zima toaletna i se brise demek preku trenerka:D

kostovaivana likes this.
  13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Одреден период не и нуди нокшир/шоља.

14. Tea SK

Tea SK Популарен член

14 ипол месеци кога ќе се искака, ако ја прашаш кака вика кака. Ако не е какана, а ја прашаш вика не. Ова вака веќе 2 3 недели. Да почнувам со ношир или рано е?
    Реално сама не кажува, само ако ја прашаш.

15. srekice

srekice Популарен член

Ти пробај си. Седнувај ја. Нема одредена возраст за тоа. Се е тренинг.
    Еве пример. Кога јас ја одвинкував мојата од пелени(пред трет роденден) имаше една баба ,која што заедно со мене ја одвикнуваше внуката. Детето беше 15 месеци. И се одвикна. Си кажуваше и даваше знаци. Се им е до мозочето и способноста да контролираат. Пробај,ништо не губиш.

И да напоменам. Моето дете не зборува. Немојте тоа да ви е репер.

Tea SK likes this.
  16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Пробај, самото тоа не значи ништо. Мојот од многу мал кажува сам за какање, и за мочање скоро почна, ама пелена љубов не сака да ја фрли никако, во декември 3 ќе праи (facepalm)

Skyler and Tea SK like this.
  17. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Пробај. И мојава така кажуваше на 14 па кога сконта дека така и го прекинувам играњето престана. Сега има 1 год и 8 месеци , ако сме дома ќе каже, ако сме надвор ќути не кажува. Планирам после 2 год сериозно да почнеме ,ама ќе видиме.

Tea SK likes this.
  18. ni.na

ni.na Популарен член

Што мислите дали тоа што нејќе да седи какан и стои и кажува дека какал е знак да го одвикнување? Од сабајле кажува дека му се кака и си кака на шолја но преку ден не кажувал до сега летоска пробав го соблеков ама немаше абер и кака седеше не реагираше незнам дали ова е знак дека е спремен штом нејќе кака да седи...

19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Мојава знае за што е нокширчето, неколку пати се има измочкано таму. Не сакам да форсирам, па ја ставам кога самата ќе ми побара. Или кога одам јас во вц ја земам со мене и ја прашувам дали сака на нокшир, скоро секогаш сака и ја соблекувам ама во 90% ништо не прави само си седи. Одамна кажува кога кака ама го кажува додека го прави тоа, а не пред да кака и после не сака да ѝ ја соблечам пелената, лаже дека уште какала за да не ја соблечам.
    Не знам како да оценам кога е право време и кога е спремна. Не сакам да ѝ правам притисок да ѝ тргнам одеднаш пелени и да ѝ створам одбивност. 24 месеци е.

Last edited: Nov 5, 2022
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Пробај повторно.