Две години му купивме нокширче (шоља) не сака да седи на неа, а не седи ни на столче во два обиди застануваше до него и се напнуваше Дали да му вадам памперс или да почекам? Кои се знаците дека детето е спремно Мајка ми вика кога навечер ќе му е сува пелената ќе е спремно, но сепак пиеме вода пред спиење
Извади пелена и следи го ден два бар на старт. Се дури носе пелена неможиш да знаиш. Нема врска сува/полна , ќерка ми до последно пелени преполни и вадев ноќе , па како и тргнав се супер се одвиваше. Се дури носат пелена ќе си се опуштени. Облечи му гакички и види како ќе соработува неколку дена бар за почеток , ако дава отпор паузирај малку. И не форсирај седење на нокшир/шоља , прашувај еднаш два пати само , па после пола саат - саат време пак.
Исто и ние, две години има му зедов нокшир не сака да седни ни облечен ни гол, навечер е полна пелената пие многу млеко, а за кажување и дали разбира за мочкање и какање не знае, за сега одложувам мислам џабе кога не е спремен, пробајте без памперс и пиши како ќе оди.
Malata mi e 1.5 god. Nekako naucila da vika kaka kaka pred da se iskaka i ja sednav na solja zavrsi rabota i vikavme cao se super. Posel toa mi odbi da sednuva na solja nekad saka nekad nejke. I kaka i e i kaka i mocka i prdenje Ne znam dali da produzime da trcame na solja so ogled na toa deka odi vo gradinka a tamu nema sigurno da sedat i da citaat kniga so nea za da zavrsi rabota. Nekoj sovet, mislenje?
Можеш да продолжиш да нудиш ако ти каже но не инсистирајако не сака да седне . Може полесно ќе е нанокшир.
Совет од мене од мое искуство,од година и пол ставајте ги на нокшир ама не долго да седат секој ден по малку кога ќе се измочка дајте му награда,kaj мене беше коцка чоколадо.Првото на 2 год тргнавме памперс и ноќе а второто 1 год и 10 месеци веќе скрос го тргнавме ,совет ми беше од педиатер колку по мало почне толку по лесно за откажување.
Женска како ви оди? Пробав една недела не сака да седи, не кажува обично пред капење се учиме нема шанси и ќе влезе во коритцето и си мочка дури не сака ни памперс да мењаме
А како беше со трпење? Пример знам две дечиња кои им ги тргнаа рано, па се погоди ужас градинка, со трпење по 6 саати, на вечер полни мешиња, сабајле плачење од болки.. иста бев јас како маала, си останав иста. Е сега кај нас јануар прави 3 години, 4 пати сум пробала и секој пат е контра ефект, одбивност има, не сака ни да погледне ни нокшир ни шоња, море сама одбираше каква сака, па свири кога ќе се измочка џабе. Не кажува, водена е скроз не сака да се соблече, сама облекува памперс, шутира гаѓи, а све зборува и разбира. Сабајле кога ќе стане, па тоа е утоп пелената, премногу течност пие преку ден и обавезно пред спиење бара.
Каков е тој педијатар што ти кажал што порано тоа подобро кога пред 2 години мозочето не им е развиено да разберат? Или сметаш за тегната пелена кога ти го маваш детето на 2 часа да мочка и пие помалку течности?
Педијатерот е феноменален доктор…според тебе на моите деца не му е доволно развиено мозочето затоа што не носе пелени од 2 год,дали сте свесни што пишувате?И не не го мавам детето на 2 часа во вц,иде кога има потреба,Пиат доволно течности и одат во градинка.А да во групата од 2 год не е само моето без памперс има и други
Скроз исто како што пишуваш сме и ние. Кака и е све и си кажува. До сега 3 пати се има покакано на нокширчето. И купив и адаптер за шоља. Ама сега коа вика кака никако нејќе да седне нити на нокшир нити на шоља, плаче вришти. А онака кога си игра си седнува на нокширот. И почна да лаже бе мојава. Вика кака за да и ја извадиш пелената и гол газ да се шета оди па свати што сака да каже кога вика кака . Вчера викаше кака кака, ајде ја соблековме и дојде пред купатило (јас бев во вц) и се покака пред купатилото . Стварно не знам што да правам. Сум пробала и да ја држам јас над шоља коа вика кака ама и така не сака. А во градинка исто знае да им каже кака и да се покака на тие малите шољички. Не секогаш ама некогаш кажува. А ако се покака во пелена обавезно кажува кака кака за да и смениш пелена, и мора одма пошо ја нервира.
Ne znam sto da se prai....kaka kaka vika i se mesto u poza za kakanje i vikam ajde na solja kako mama i da vikame cao i odma ne ne...jas osven so zborenje i nudenje sekoj pat ne znam kako drugacie....i posle zima toaletna i se brise demek preku trenerka
14 ипол месеци кога ќе се искака, ако ја прашаш кака вика кака. Ако не е какана, а ја прашаш вика не. Ова вака веќе 2 3 недели. Да почнувам со ношир или рано е? Реално сама не кажува, само ако ја прашаш.
Ти пробај си. Седнувај ја. Нема одредена возраст за тоа. Се е тренинг. Еве пример. Кога јас ја одвинкував мојата од пелени(пред трет роденден) имаше една баба ,која што заедно со мене ја одвикнуваше внуката. Детето беше 15 месеци. И се одвикна. Си кажуваше и даваше знаци. Се им е до мозочето и способноста да контролираат. Пробај,ништо не губиш. И да напоменам. Моето дете не зборува. Немојте тоа да ви е репер.
Пробај, самото тоа не значи ништо. Мојот од многу мал кажува сам за какање, и за мочање скоро почна, ама пелена љубов не сака да ја фрли никако, во декември 3 ќе праи
Пробај. И мојава така кажуваше на 14 па кога сконта дека така и го прекинувам играњето престана. Сега има 1 год и 8 месеци , ако сме дома ќе каже, ако сме надвор ќути не кажува. Планирам после 2 год сериозно да почнеме ,ама ќе видиме.
Што мислите дали тоа што нејќе да седи какан и стои и кажува дека какал е знак да го одвикнување? Од сабајле кажува дека му се кака и си кака на шолја но преку ден не кажувал до сега летоска пробав го соблеков ама немаше абер и кака седеше не реагираше незнам дали ова е знак дека е спремен штом нејќе кака да седи...
Мојава знае за што е нокширчето, неколку пати се има измочкано таму. Не сакам да форсирам, па ја ставам кога самата ќе ми побара. Или кога одам јас во вц ја земам со мене и ја прашувам дали сака на нокшир, скоро секогаш сака и ја соблекувам ама во 90% ништо не прави само си седи. Одамна кажува кога кака ама го кажува додека го прави тоа, а не пред да кака и после не сака да ѝ ја соблечам пелената, лаже дека уште какала за да не ја соблечам. Не знам како да оценам кога е право време и кога е спремна. Не сакам да ѝ правам притисок да ѝ тргнам одеднаш пелени и да ѝ створам одбивност. 24 месеци е.