Јас ќерка ми ја ставам на нокшир од 8 месеци,почна стабилно да седи на неполни 6,одма сконта за што е,си кака и мочка,некогаш ме гледа в очи и стенка ми дава знаци некогаш не,сега има 18 месеци и фиксно пред секое менување памперс ја ставам на нокшир,немаме тргнато памперс,не сум пробала ама многу ми е битно што има навика за на нокшир.
А што кога не сака да облече гаќи, тренерки буквално ништо додека не му ставам пелена? Пробав гол да го оставам, да го игнорирам (нормално прво пробав со разговор неуспешно) ама вришти и оди по мене плачејќи бара пелена да му ставам. Мочаше во писоар, какаше во нокшир, не секогаш ама барем еднаш дневно, неколку пати се измоча во гаќи и од тогаш строго пелена бара. Јас вината и во мене си ја наоѓам може не му се посветив доволно. Сега не знам од каде да почнам.
Сега врати ја пелената неколку денови за да не добиеш контра ефект. Па со повеќе разговор на фин начин пробај да му ја тргнеш постепено.
Нема одредена возраст. Ќерка ми на година ипол скроз го тргна памперсот. Ја ставав на нокшир после првиот роденден. Син ми е 18 м и од скоро почнав да го ставам почесто. Знае за што служи, некогаш ќе се измочка, некогаш не. Не форсирам, битно ми е да го прифати нокширчето. Да уклучиме асално греењето, па планирам почесто да го оставам по гаќички.
Да знаев дека толку лесно ќе биде ќе бев вака упорна уште одамна. Криво ми е сега зашто сфатив дека до мене бил проблемот. Се наоружав со трпение, спремав гаќи и тренерки и почнавме. Му ги сокрив сите пелени, рековме дека веќе нема ни во аптеки и прифати. Првиот ден ги испомоча сите гаќи ама барем си какаше во нокшир. Третиот ден дури и во градинка беше без пелена и се врати во истите тренерки, не направил беља ниеднаш. Сега ми треба совет како да почнам да тргам за спиење, после колку време и дали ноќе стануваат за мочање, дали го имаат тој осет? Знам дека треба помалку течности пред спиење, друго нешто?
Моето тек сега после 6 месеци ,прв пат стана ноќе за мочкање. Помалку течности и обавезно да мочка пред да си легне. Се случуваат грешки ,нормално. Инаку од прв ден му ја извадив пелената и за спиење .
Ние не мочаме од прв ден навечер, ставав мушама 2 недели по ред но видов дека е добро. Пред спиење пола саат ја прашувам за мочање 10 пати и мочка среќа. Секако течнстите имаат удел мојата не пие млеко навечер..
Zdravo,imam tri ipol godisno dete,se odvikna vo juli od peleni,vusnost za mockanje kazuva,problemot e so kakanje,se stega namesto da turka,my zboram ne me slusa a nema zapek,poslednite denovi preku 15 min se krie zad krevet i stoecki stenka,nikako na noksir/solja. Imame i drug problem gosti,vozrasni nikako ne saka od vrata koga ke vlezat pocnuva da place i da gi brka da si odat i ne prestanuva,inaku so tatko mu sme razvedeni i odi sekoj vtor vikend kaj nego,ve molam za pomos?
За првото, би сакала да можев да ти помогнам, ама чаре не најдов, таков ми беше големиот од одвикнување од пелени, до полни пет години. Се' што беше можно пробавме, детето не сакаше да кака, држеше, ќе пуштеше кога веќе немаше избор. После пет години се опушти, ама и ден денес знае да кака на два три дена поради тој проблем што го имавме порано. За второто, можеби има некој страв кога доаѓаат гости, да не се плаши да го земат или слично... деца се, не секогаш знаеме како им работи мозокот. Ако може да поразговараш со него, уште подобро со психолог, и за двата проблеми може да се најде решение.
Колку време им треба да се навикнат да кажуваат за мачкање? За какање кажува за мачкање ако го однесам ќе се измоча ако го прашувам некат ке отиде да мочка ако е заигран вика не му се мочка а после пола саат ќе се подмочка и додека седне на шоља веќе пола во ѓаки е измочкан па таму се домочкува. Пелени нејке. Веќе 1м сме вака ама барем еднаш дневно знае да го помочка ѓаките. Треба да оди во градинка и незнам што да правам таму да им кажам од одма да го прашуваат пошто сам може да не каже?
Процес е тоа, и нормално е ако еднаш дневно се случува. Меѓутоа ако сам не кажува и мора да се прашува цело време таму нема да му обрнуваат толку внимание. Остави го не го прашувај дали му се мочка и не го носи да осети полн мочен меур како изгледа вака кога ти цело време го иницираш тоа тој мочка ама не осетил полн мочен меур. Би требало за неколку дена да го научи чувството кога му се мокри и да почне сам да кажува. Се надевам помогнав некако со собжветов , со лесно и ќе биде добро. Исто очекувај и дека ако сега тргнува во градинка како стрес и промена ќе му дојде и тоа и може да ти направи регресија ама ништо страшно. мојот во текот на откажување од пелени 2 пати имаше регресија и еве го 6м потоа супер си е.
@Survivor-Warrior буквално истото го поминувам со ќерка ми 3 години 3 месеци има. Уште од кога прооде го има тој проблем со какањето, го стиска газето и нема шанси така да се искака. Ако одсм по неа или некој друг е во соба не брка бегај и се мачи. Ова кај нас се случува особено ако каките се потврди. И давам скоро секој ден пробиотик , и тоа е. Ама на нокшир не сака да кака , не сака да слушне. Во врска со одвикнувањето и за мочкањето, веќе се стабилизира, во градинка бара да мочка, дома не , сма веќе може и по два три часа да не мочка и одам во вц ја ставам на големата шоља и си мочка. Сама мнооогу ретко да каже. Не и ставам гаќи, ама пелената скоро цел ден и е сува. Не знам за надвор како би било зошто не сака било каде да седи , а и во нокшир не сака сега за сега
Надвор ќе ти е полесно,во трева ќе ја држиш. Мојот така премина на какање од гаќи во нокшир, прво на трева во двор кај баба испаничен и исплашен беше од нокширот кога станува збор за какање,па пресвртот настана кога се искака во двор. Од другиот ден на нокшир.
Дали сите деца пред да се одвикнат како симптом за подготвеност се кријат во ќоше дури какаат? Дали тоа е знак дека сфаќа што прави? Мојов абер нема, а б е р. Се кака било каде, во пелена секако, и кога ќе заврши не остава да го менеме во пелената. Досадно му е станато. Мора да се помолиме некое време па да легне. Како не му пречат каките се чудиме.
И мојов каде било кака, само што откако ќе се искака, кажува дека има кака, како да му пречи да не е пресоблечен. Оди кај пелените и ми кажува кои да ги земам и легнува сам за пресоблекување. Од нокшир бега, нема шанси да го седнеш. А мене веќе здосадено ми е од пелени.
Не не, не знае што прави. Тој кака во моментот и тогаш ќе искористам да му речам ајде во нокшир да какаш, не вели. И пред било кој кака. Значи нема осет што прави. А искакан кога е, не вели ајде пелена. Е по пола сат сат молење тогаш ќе рече, пемена. Сакам да сфатам дали е спремен, ама изгледа не е. Зш од страна натураат како требало, кога требало. Значи твојот се криел, што е добар знак. Бар мојов да правеше така.