А јас така те сфатив дека се крие, се срами. И ние мака мачевме со тоа менување пелена, нема шанси да му смениш, се молевме по пола саат цела дневна смрдеше од него. И не легнуваше туку одма мора да се тушира, а кака 3 пати на ден и плус навечер обавезно бара да се избања. Менувај на бебе, туширај го него, ми се смачи. Јас мислам да пробате да ги тргнете зашто и јас мислев којзнае колку тешко ќе биде, никако не бев спремна психички, а многу лесно беше. Ако не успеете ќе пробате пак нареден месец.
Тука педијатриве ме советуваа да и го давам нокширот да си игра прво со него,додека сфати што треба да прави. Е домашниве ме караа зошто така, да не сфати погрешно па после да мисли дека и во кофиче за плажа место да си игра со него,ќе треба да се кака И навистина, имаше кукла со нокшир, ја седнуваше прво неа на нокширче, па сама седнуваше на нејзиното и така гледаше тв, пример... дали имаше предност со ова, не знам, ама на 2 и пол и ги тргнав скроз пелените и ноќните дури. Е за второво изгледа нема да ми успее финтава, пошо ја гледам откако ќе стани од нокшир со нозете влегува внатре Во секој случај големо трпение ти е потребно само немој со сила ништо, да не му створи одбивност
И мојот со нозе стоеше во нокширот или на глава го ставаше Затоа прво почна на шолја, а сега седнува и на нокшир за какање. За мочање строго стои на даската како татко му да бил и ме кара на крај ако го брзам да не го истресе курето Мажи.
@elenaklasik мојата никогаш не се криеше за да се искака или ептен ретко. Ако ја прашав дали има кака, ќе кажеше да и толку. Не и сметаше. Е во гаќи и засметуваше. Се одвикна така уствари.
На син ми кога не му сметаа пробав и не се одвикна тогаш и во гаќи да беше какано не му сметаше и вратив пелени. После некој месец го приметив кога ќе се искака нејќе да седне му сметаа каките ама нејќеше да се соблече да не прекине во играта пробав да го одвикнам и за какање одма почна да кажува.
Не мора да значи. Син ми се криеше некое време, можеби 4-5 месеци. Обично е знак дека почнуваат да разбираат, дека им е срам. Сакаат приватност. Пробај, ок е возраста. Помеѓу 2 и 3 години е одвикнување. Побарај мислења мои, имам подетално објаснето. Ако не бива за недела две ке видиш и сама. Само немој да се мачиш себе и дете ако планираш да фрлиш пелени ради старите. Ке си зборат тие. Ние на 1 година сме фрлиле пелени, стандард муабет. Ако го осеќаш дека не е спремно, откачи ги. По стоти пат, не е попаметно тоа што прво фрлило пелени или прво почнало да збори. Ме пукнаа со тоа да го ставам на нокиш. Ни ден не го ставив. Ни ден. Кога му дојде време си даде знак дека треба да купувам нокшир и гаќи.
Не знам како веќе. Имам слушнато во емисии, прочитано текстови за знаци, и пак не ми е јасно. Повеќе од јасно е дека детето треба психички да е спремно, мозокот да е подготвен за тој дел да го контролира. Син ми сѐ уште не сака да контролира, што значи не е спремен. Не форсирам ради старите, ама ме иритира она зборување кога одиме кај нив, дедо ајде пелените да ги тргнеме, да какаш во нокширче...блабла и син ми само да ќе му рече и толку. Тие мислат дека со зборување треба да прават. Е па ако знаат како, да му го однесам неколку дена нека го одвикнат. А не знам ни дали дел е до мене, значи она што велат упорна да си. Возраста е ок, ама еве наутро мочан се буди. После ќе се искака, па не вели дај пелена. Мислам некогсш и цел ден би седел во каки. Еднаш дури му реков: ме љути тоа што не кажуваш дека ти е какана пелената. И само ме гледаше онака, ќутеше. Веќе и со маж ми се љутиме пред него, како седиш со какана пелена, газот ќе те боли ии џабе. А сега ако почнам, ќе ми се кака на теписиве? Нејќам. А здравје наскоро со бебе, ако ги тргне сега, очекувам да ги врати пак. Поарно да тераме со пелени, па тек подоцна накај пролет да ги тргнеме. Ако сака.
Не е спремен ако е така. Мене не ми звучи дека е спремно. Ама почекај некоја недела, месец. Може ке се смени. Најлесно ке пробаш вака. Ке збориш неколку дека дека е голем и дека треба да мочка во нокшир и да носи гаќи како татко му. Потоа ке извадиш гаќи и ке покажеш како да мочка во нокриш. Како маж, а не женско, ако ме разбираш. Првите денови ке прашуваш почесто. Не на 15 мин, ама на час два ке прашаш, зависи колку вода пие. Кога ке се измочка во нокшир ке прославите. Браво браво. Кај син ми овации упалија. Кога ке се измоча во гаќи ке го прашаш дали ми пречи, дека е глупо да е воден итн. Ке кажеш нареден пат ако осети дека му се мочка да ти каже. Ако видиш дека со денови збориш а детето не те рецка и не му пречи да е мокар треба да паузираш. Ке прави грешки, кое помалку кое повеќе ама ако ни еднаш не изреагира, одмори си. Нема поента два месеци да одвикнуваш пелени. Кога е спремно за една недела ке се среди.
Mojata ne se.krie ama kazuva i pred i otkako ke se iskaka deka ima kaka....ama a i spomnam solja bega nejke da sedne i sto fajde ako znae sto prai
Скроз исто, месец дена можда кажува кака кака. А пробам на нокшир да ја седнам шанса нема. Станува, тегне тоалетна, ја чепка шољата, урла, трча со гол газ. Не знам како не одвикнувале нас на година, година ипол. Можда пошто переле тетри, па поупорни биле.
А замисли јас колку сум среќна што кога беше свекрва ми на гости не успеа да го одвикне, туку јас сега сама за 2 недели успеав . И она со муабетот ајде да мочкаш, какаш, го напињаше цел ден, па требало порано да пробате затоа несака, се да иде во нејзина корист па ова, па она. Само трпение, можеш да пробаш баш како што ти објаснила Мила погоре, кај мене тоа зборење упали и сега останавме само на ноќна мада му е сува кога ќе се разбуди али дека спие сам во соба па ми е страв да не пушти и да остане мокар цела ноќ а јас да не се разбудам. А каки и мочки нормално дека ќе има првите 2-3 дена, само не насекаде него во гаќички, нема да испадне така лесно сега па и тренерчиња носат и чорапи .
Мојот пие по пола литар вода пред спиење и се нема помочкано до сега. Ти за секој случај ставај му пелена. Можеш и кога ќе заспие дами ја ставиш
@elenaklasik dnevno I nokno mokrenje e razlicno. Probaj vikend koga ke si doma I slobodna. Kaxi mu deka nema peleni pa obleci mu gaki I kaxi mu deka ako mu se mocks da ti kaze. E toj sigurno otkoga ke se pomoca ke ti kaze, bidejki ne znae sto se gaki I sto e razlika od peleni. Ama ti ne go karaj , bidis smirena I nasmeana da ne se isplasi. Preobleci go I deset pati ako treba. Navecer obavezno pelena. Veke utredenta ako e spremen treba da ti kaze deka mu se mocks. I koga ke stane od spienje proveri pelena dali e Suva, ako e mokrat proveri dali e topla, I ne go teraj so Sila da mocks ke nauci za dva dena veruvaj mi. Samo ti opusti se, I ne se sekiraj za pomocani alista ili tepison. Da se nadovrzam nie taka se naucivme. Ama za kakanje pomina cela godina. Ne znaev sto da mu pravam. Trgnavme pelenite, od gradinkata ni gi vratija, toj prv od grupa pocna da kazuva, ama ne sakase da sedi na noksir da kaka. Niti na solja. Sami vo pelena. Vo gradinkata cela godina ne se iskaka. Niti kaj babi na gosti. Go zemav od gradinkata Vika stavi Mii pelena mi se kaka. Ke se iskaka I Vika sobleci me. A veke e tri godini. Problem babite I dedovcite golem bil trebalo da kaka na noksir, jas sum bila vinovna ne sum go naucila. Si ide od kaj baba mu I se kaka doma, taa ne mu stavila pelena go sednala na solja. Drug den kaj moite. I'm veli mi se kaka, tie na solja I toj vednas ne mi se kaka. I soprugit veli ti si vinovna ostavi go koga ke mu dojde ke se pokaka vo gakite. E potoa ne znam sto se slucilo, ama tatko mi za nepoln case go vrati doma. Dere legna na zemja I Vika ne mi e arno. Me isplasi, a toj se stiskal da ne se iskaka deka nema pelena. Mu staviv pelena se iskaka, mi olesni I mene. A toj koga se kaka stoi, ne kleci I ne se krie. Svesen e, I ako imame gosti ne se kaka pred niv, ceka da si zaminat. Posleden pat dojde I mi rece pred niv, mamo sakam da si odat gostite, auuuuu SRAM me izede. Za da pomine desetina dena posle toa I mi veli mi se kaka, jas recam da zemam pelena a toj mi Vika vo noksirce ke se kakam. Mislam deka se zafrkavaj, sedna I se iskaka. Tolku Bev srekna sto ja slikav I mu ja prativ na tatko mu. I od togas eve veke sigurno Pomina mesec dena kaka na noksirce. Samo trpenie. Ne se site deca isto. Babite I dedovcite da ne se mesaat vo vospituvanjeto, ubavo kaza doktor eden na telma plus emisija. Se ke bide vo svoe vreme, Gabe kekinete nervi i ke cistite ako ne e spremno deteto. Probaj vikend, ako ne biva, ke orobas za Eden mesec. Ama so Sila nemojte
Ама за секој случај и кога ќесе одвикнат чувајте по некоја пелена дома. Ние го носевме на ургентен вечерта, и дојде мајка со 5 годишно девојче со пролив. Лом ја направи болницата. Па и се пуштија на мајката оти не му ставила пелени
Идиоти. Ко мајката да знаела дека таму ќе направи лом. Јас на ќерка ми од 5 год да пробам да и ставам пелени, ќе вришти. Многу јак совет и дале. Во болница се знае и крвови и повраќаници се може да се случи, ама нашиве здраствени работници емпатија 0.
Ги откачив и ноќните пелени брзо после денските ама ако пие многу вода пред спиење се случува да се измоча.