Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.582
    Малив си кажва за мочкање веќе неколку месеци али проблем е што детево не сака гајќи да носи рика плаче на цел глас и вика пелена не гајќи и ради да не е гол носи пелена. Како да ги засака гајкичкиве и да не купувам веќе пелени. Ајде да греше или да не кажува не е проблем ќе речам не е спремен тој све си кажува ама неможе само голи да бидеме.

2. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Одите заедно купете гаќи со омилениот лик, и прво облекувај му ги врз пелена

На kjofti4 и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    624
    Од ова се имаме пробано , зборувано сеекој ден и џабе. Не сака да седи ни на нокшир нит шоља. Плаче кога ќе седне или баш тогаш му се јаде. Голем е 3 год. Се разбира,вели дека ќе мочка во нокшир ама тоа не го прави. Наведнува глава кога ќе се измоча. Се крие кога кака и одбива понекогаш да се пресоблече. Го карам,порано плачеше сега не, сега врти глава не сака да ме гледа. Ќе полудам. Незнам што да правам и како да се одвикне од пелени. Решение немам,уста пена ни фаќаат по дома, зборуваме прашуваме, но нема некој резултат,понекогаш сам ќе седне ама нема да се измоча. Ќе стане и пак во памперс.

4. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Немој да го караш. Децата сакаат да бидат пофалени. Додека го караш само спротивен ефект ќе има. Остави го нека се помолат, и без да му кажеш нешто соблечи го. Другиот пат пак исто. Гушни го бакни го, да знае дека го сакаш иако погрешил. По два три дена ако се помоЧка пак кажи му дека другиот пат кога ќе му се мочка да ти каже. И не го терај да седи и да моча, ако не сака во шолја земи некоја чашка. Кажи му да мочка внатре да видиме каква боја ќе биде мочката. :D и ако се измочка редно е да му купиш подарок. :hug:

На Flower123123, MilaSs12 и Lisandra им се допаѓа ова.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    17.723
    Дали сме на добар пат да се решиме од памперсот? 20 месеци е дечкото.
    Го седнувам често на нокшир и речиси секогаш си мочка. Најголем дел од денот е без памперс.
    Сам кажува откако ќе се измочка во гаќички и бара да седне на нокшир.
    Сега чекам да му кликне дека пред тоа треба да каже.:wasntme:

6. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Ако ти решиш дека е време, значи да. Се помочал десет пати, ништо, ќе переш. Не го карај и ако решиш нема облекување пелени . Па еднаш пелена еднаш нокшир и да го буниш. Почнуваш во петок, до понеделник сте спремни. И ако е машко нека мочка стоечки. Полесно ќе е. И само напред:*

7. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    17.723
    Пробав да му покажам стоечки, не сака. Си седнувА. Може зошто ја гледа дада му седната, а за се сака да ја копира :D
    Фала ти.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Нема за што :* ( така постојано вика мојот батко, да си го пофалам малку) па затоа сме тука.
    Им треба време, ние цела година мочкавме во нокшир ама моравме Да ставиме пелена за какање. И сам реши да седне да кака. Претходно седнување и ќе стане и бараше пелена. Не го карав никогаш. Тој ќе рече ми се кака јас го оставам бебе кај ќе стигнам и брзам да му ставам пелена. Не се децата лоши, не сме и ние лоши мајки. Само немаме трпение(facepalm)

На elenaklasik и Luna91 им се допаѓа ова.
  9. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    Ние пробувсме веќе три дена
    Ќерка ми две ипол години, мочка и кака во нокширче.
    Но, се помочува во гаки, и кажува одпосле, од кога ќе ја заврши работата.
    Најголем проблем е што од кога ќе се помочка во гаќи, ако се направи како вирче под неа, шлапа со нозете во него, не можеш да ја тргнеш од таму.
    Што да се прави во ваков случај?

10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    Ништо, само трпение и ќе збориш секогаш дека мочката е нечиста, не треба да шлапка, не треба да моча и кака во гаќи за да не и се вцрви газето и да ја боли. Само трпение е решение за одвикнување.

На Luna91, eta и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  11. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    Леле, многу тешко некако, дека и сама сум со неа поголем дел од денот.
    Со каков мерак само си шлапка, си ужива во тоа.
    Едвај ја тргнувам од таму, се тегне, плаче, сака да се шлапка и готово (facepalm)
    Едвај успевам да ја измијам, и да го средам нередот.
    Може уште не е спремна или???
    До пред некое време не ни сакаше да седи во нокширче, го шеташе низ соба, си играше со него.
    Сега барем седи колку толку.

12. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.706
    Допаѓања:
    18.382
    Карање никако. Посебно за пелени.
    Ке се одвикне. Без нервози.
    Прави пауза од 1 месец. Не спомнувај ништо. Потоа почни со убаво.
    Ако пробуваш долг период можеби му е преку глава на детето. А ти многу веројатно имаш притисок од околината.

На Flower123123 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    А да ја фатиш некако пред да се измоча? Пример на одредено време да ја седнуваш на нокшир? И мојот мочаше во гаќи и само зборев и перев, пример петокот почнавме, а во понеделник го пратив во градинка без пелена. Секое дете си е различно нели ама кај и да е, ќе прекине да моча во гаќи.

На eta и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  14. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    За многу кратко време сте ги фрлиле пелената, секоја чест, браво.
    Кај нас чудно некако, вчера цел час седеше на нокшир и ништо, одкога стана, се измочка.
    Ќе видиме како ќе биде.

На dromka, Mother of 2boys и Skyler им се допаѓа ова.
  15. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Некоја мајка со вакво искуство пошто веќе полудев. Веќе 2м без пелени од старт за какање си кажување за мачкање ќе пуштеше малку па ќе кажеше и ќе се домочка после, последниве 2 недели е чудесии и да го прашаш не кажува дека му се мочка може и само што си прашал одма да се измоча во гаќи дури и се кака и бара да го пресечеш. Ако го прашам зашто не кажал само вика не кажувам незнам што му е немало никаква промена нешто па да покажува револт или нешто слично

16. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Бара внимание

17. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Да се докажам, ми плачеше бебе преѓеска:D
    Децата се многу паметни, ако не може на еден начин, веднаш им текнува нешто друго.
    Да можеме само да ги сватиме што им се вртка во главчињата.
    Трпение мајки, ( ама јас веќе почнувам да го губам, мислам дека за скоро време ќе почнете да ме читате по другите разговори ).
    Не е проблемот до детето, до нас е само. Мој совет: не го карај ден, два, нека прави бели. И не му ни зборувај за тоа што ќе направи, игнорирај. После два дена кога ќе стане сабајле одите заедно на мочкање. Децата сакаат тие да се чувствуваат главни. Прашај го сам ќе мочкаш или со мама?
    Или ајде брзо да видиме кој побрзо ќе стигне до тоалет.
    Секогаш пали кога ќе им дадеш тој да избере сам.
    Поздрав и со лесно

18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Мојов кога е какан ќе го прашам ако не е вели не, ако е ќе почни низ соба да бега, дали е спремен за одвикнување и како да почниме, за мочкање ништо не кажува,има 2год и 4 месеци.

19. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Ништо не губиш ако пробаш. Спремај си повеќе облека и крпи за бришење :D
    Кога ќе решиш го оставаш по панталони, без гаќи( за да ти биде полесно за соблекување), и нека се помоча два три пати, да свати што е тоа. Нека дојде сам да ти каже дека е помочан и не го карај. Облечи му друга облека и кажи му другиот пат кога ќе му се мочка нека ти каже. Голем е, ќе разбере.
    Ако не почне за два три дена да кажува, откажи се. Ќе пробате пак за еден месец.
    Good luck

На nevermet18 и Lisandra им се допаѓа ова.
  20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Можда е рано (1год 3 мес), ама се мислам да го ставам на нокширче да кака. Го гледам дека во последно време се мачи, не може да кака како порано, сам си клекнува и многу се напрега. Ваљда ако клекне на нокширче ќе му е полесно? И знае кога е какан. Често го прашувам дали е какан зашто многу често напнува, се мачи, и гледам дека знае кога е какан, кога не е. Дури кога е какан потскокнува, тропка со ноџињата за да го пресоблечам, ваљда му сметаат каките.

На Lisandra, Tiny Love и Snowflake92 им се допаѓа ова.