Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Пробај прво дома,да видиш како ќе реагира

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Ако почнува сега прв пат во градинка очекувај да има промени и стрес па може да влијае тоа на оваа навика да не се разочараш ако направи регресија ќе се стабилизира. А ако веќе подолго оди во градинка не би требало да има проблем

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    8.870
    Малава, 17 мес почна да јавува интерес за нокширот. Завчера тропаше на врата од вц, го зема ја соблековме ја седнавме, зборевме ајде кака, не се искака. Вчера го домкна во дневна почна да тегне хеланки да соблака, пак ја седнавме, пак ништо не направи, а правеше фаца како за какање. Е денес зема седна облечена на него и така се искака.
    Веќе некое време некогаш кажува, некогаш не кога ќе се искака.
    Да почнувам ли со тренинг или рано е?

4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Релативно е рано.
    Прај и го ќеифот, личи како да сфатила за што служи.
    Не си давај надежи само, може нагло да ти смени.
    Никако форсирање ако почненда го одбива.

На nevermet18, Snowflake92 и Tea SK им се допаѓа ова.
  5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Мене ми рекоа без пелена да оди иако он сеуште знае да пушти во гаќи, таму го прашуваат и да се помочкал рекоа ништо страшно ќе го пресоблече а на адаптација е.

На Mother of 2boys и koritsaki им се допаѓа ова.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.744
    @Sofi.ja сега баш ја облеков , па ќе видиме :lol:

@Snowflake92 од мај 2022 оди, ама пелени носеше, па таму пројави интерес гледајќи ги децата како мочкаат какаат :D

@ni.na деновиве за по дома ќе и ставам гаќички и ќе видиме како ќе биде :)

На ni.na и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Јас многу се плашев како ќе биде во градинка,првиот ден испратив полн ранец со алишта во градинка. Од мај лани е одвикнат, до сега ни една грешка му се нема случено во градинка.
    Ги прашуваат по 2-3 пати,т.е. имаат распоред за одење во тоалет,секако и по потреба.
    Само за спиење пратив непропустлива подлога за заштита на душек,но не му се случи да згреши ни на спиење.

Со лесно.

На Mother of 2boys и koritsaki им се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.744

Истото би го направила, сигурна сум дека не мочка веќе често како порано на 30 40 мин , сите гаќи ќе им ги оставам неколку пантолони па ќе видиме, јас ќе им кажам дека гаќи ќе и ставсм веќе и ќе им кажам да ја потсетуваат да не се заигра па заборави.
    За спиење, сега ја оставив по гаќи ама навечер на пр не мочка воопшто. Имам и јас мушама за под чаршав за кревет уште од големата ќерка па рој ќе го ставам здравје кога ќе се вратам во Гр

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    5.457
    Купив гаќички и му менувам стоечки, да легне јок. Вака е од после роденденот, моментално е 17 месеци.
    Не очекувам на оваа возраст да ми кажува дека му се кака или мочка.

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.596
    Синко има 20 м.
    Веќе некое време пред да кака ни најавува и трча да се скрие за да се покака и ако има некое движење вика 'се какаам' како предувапредување дека сака приватност.
    Можеби има еден месец како имав обид да го седнам да кака на нокшир, ама брзајќи да го слечам и да го седнам некако незгодно го наместив и почна да плачи за да стани. Го тргнав одма нокширот и одтогаш не сум го понудила од страв да не му направам аверзија.

За мочање не сум сигурна ни дали знае шо е тоа. Никогаш досега кога бил гол не се помочкал. Навечер спие 10-12ч и секое утро пелената му е претешка од мочки.

Воопшто не се брзам да тргни пелени, само ми е страв да не промашам сигнали.

Што мислите вие, да пробувам да го седнувам на нокшир или рано му е?
    За мочкање подобро е да купиме писоар да учи да мочка од стоење или на нокшир?

11. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Мојот на 20 веќе какаше на нокшиир на 22 се одвика и за мокрење. Не е рано само можеш прво да направиш игра како некоја играшка кака моча и слично или кога ќе идеш ти во тоалет и тој со тебе на нокширот да седне така некако. Пробај ништо не губиш

На Mother of 2boys и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Исто и јас, гаќички земав, колку толку подобро е, ама пак има бркотници :sweat:

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    17.730
    Пробај ништо не губиш. Зборувај му мн за што служи нокширчето. Седнувај го еднаш два пати во денот, ако нема одбивност зголемувај. Кога ќе го забележиш дека сака да кака, седни го и ако заврши работа во номширче викај му браво, пиши му 5 на раче. Ќе му стане интересно.
    Моето е 20 месеци и веќе извесно време памперс ставаме само за спиење. Само моето прво почна да мочка во нокшир, за какањето прво ќе почнеше ви гаќи па кажуваше и довршувАше во нокшир. Потоа сфари дека треба пред време да каже. Ама тоа овации беа по дома со аплаузи, сам пушташе вода од казанчето и го сфати како игра.
    Да напоменам дека има 5 годишна сестричка на која и ја повторува секоја постапка и мислам научи само да се исти:rofl:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.294
    Допаѓања:
    33.596
    Ќе се пробам, ме охрабривте со @Snowflake92.
    За мочање да земам писоар или ок е нокшир?

15. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    17.730
    Мене со писоар некако комплицирано ми изгледаше. Тераме со нокшир.

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Ако го одбива нокширот ,земи писоар.
    Мојот еден период на почетокот не сакаше ни нокшир,ни адаптер,ни писоар. Па почна во туш кабина на плочки да мочка и после продолжи во писоар,па на крај во нокшир.

На IRBBB и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  17. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Пелени- гаќички. Стоечки го соблекувавме оти не сакаше да лежи. Пробајте така.:hug:

18. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Ако имаш место во вц, закачи писоар, ќе му биде интересно да се мочка на него, оти има една вртелешка кога мочка на неа што се врти.

19. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Нокшир подобро, мојот почна со нокшир и надвор кога бевме во раце го издржував еден период потоа кога пробав надвор стоејки се збрка и почна да има незгоди дома, се вративме на старо и немаше проблем. Веќе кога беше може 3- 4 месеци без пелени купивме писоар и немаше проблем ама му беше јасно веќе дека стоејки со гакички облечени не се мочка.

20. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.113
    Здраво мајки
    Ние сме 2 години и 9 месеци и веќе конечно почнавме со кажување за мочкање.
    Пробував да ја седнувам на нокшир но кога сакаше сака кога не несака. Кога јас ја седнувам или издржувам дали на нокшир дали надвор или на вц шоља мочкаше но ако не ја прашувам ќе се измоча и ќе ми каже тогаш.
    Неколку дена по ред еве кажува кога и се мочка , и за какање исто вика. Ноќеска ставам памперс. Наутро и е мокар но утрово имаше сув памперс. Незнам кога да почнам ноќе да не ставам.