Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.039
    Допаѓања:
    13.272
    Уште вечер прекини да ставаш. Најверојатно ќе се измоча во кревет и наредните недели можат да се случат грешки ама само така ќе научи. Обавезно нека мочка пред спиење.

На IRBBB, Sofi.ja и srce-9 им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мојов има 2 години и 8 месеци. Прво кажуваше откако ќе се искака, а сега почна понекогаш да кажува пред да се искака и трча некаде, се враќа и кажува дека завршил.
    Нокширчето му стоеше во дневна, знае за што служи, но не сака никако да седи и да кака во него. Седнува облечен, прави звуци и фаци дека кака, но само изводи.
    Му зборам дека е голем и дека треба да си кака во нокшир бла бла, но никако не сака да го соблечам и да седне.

Да го оставам сам да пројави интерес за соблечен да седнува или да правам нешто?

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.039
    Допаѓања:
    13.272
    Оли штом веќе знае што прави и оди на одредено место да се искака, сокриј ги пелените и прекини да ставаш. Дај му 2-3 дена види како ќе се однесува. Ако сте на добар пат супер, ако не ќе паузирате и пак ќе пробаш за еден месец. Немаш што да изгубиш освен туширањето после какање :D

На IRBBB и 0ли им се допаѓа ова.
  4. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Ти го читам постов во слична ситуација сме, се обидувам да го одвикнам од пелени син ми 2 години и 5 месеци ама многу тешко ми оди, дури скроз фрустрирани сум. На нокшир не сака, на адаптерот не сака, плаче урла почна 3 дена во туш кабина сега не сака ни таму плаче штом се сети каде го носам. Зборувам цело време дека е голем,бебиња дека носат пелени, ама како да не ме слуша воопшто што зборувам.Некој совет како да пристапам?

5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Можеби треба да направиш пауза,па за 2-3 недели да почнеш пак со обиди. Да не се ствара одбивност,можеби не е спремен во моментот. Мојот се одвикна на 2г и 7-8 месеци. До тогаш имав 3-4 неуспешни обиди почнувајќи од 2год.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Па и јас се мислам да го оставам да не притискам,гледам некоја тага има, ќе му оставам простор па ке видиме,фала ти.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Дефинитивно не е спремно детето, направете пауза. Има време ќе се научи

На Зак од Андромеда му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.835
    Зошто го малтретираш детето? Не бива со сила. Прави пауза еден месец и пробај па.
    Не е спремно, јасно како ден.
    Жално е за твои каприци да рика дете. Паметни се и тие што фрлиле пелени на 2 и на 3 години.

9. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    Од искуство остави го детето само ќе си каже кога е спремно, моите и двете на 3 години ми кажаа несакам пелени и толку беше, еве ги големи дечковци се веќе 10 и 8.5 еднаш не ми направија белја одкога кажаа дека несакаат

10. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.281
    Женски,малава пред некој ден случајно седна на нокшир и се измочка,па овации од моја страна и радување,облековме гаќи и од тогаш кажува и за мочкање и какање,нема ни капка испуштено,и строго на адаптер седи на вц шоља.
    Е сега,навечер ѝ ставам пелена и за надвор ако одиме подалеку,страв ми е.Дење е сува и по двочасовно шетање,а ноќната е мокра наутро.
    Што да правам со оваа,да чекам да е сува или..?
    Иначе е 2год и 9 мес.

На azelea и eta им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.835
    Преку ден не ставај. Колку далеку и да одиш. Носи си алишта за пресоблекување и да се измочка ништо страшно.
    Ноќе јас ставав пелена долго време, можеби 2-3 месеци иако сите беа суви. Јас би почекала да има суви ноќе некое време па тогаш би ја извадила. А дење воопшто не ставај.

На Luna91 и dunika им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Пред излегување ја носиш во вц,за време на шетање ја прашуваш дали и се оди и тоа е тоа. Со тебе ранче со два комплета. Без гајле,мојот ниту еднаш не згреши ни надвор ни во градинка.
    А за ноќна пелена јас од почеток не ставав,имаше грешки но се научи. Треба да внимаваш пред спиење течности на минимум.

На dunika и Luna91 им се допаѓа ова.
  13. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    95.281
    Фала ви Софи и Мила.
    За надвор ми е проблем дека шетаме во природа,низ шуми и патеки во близина а преладно е да ја соблечам на отворено.Да е топло нема да имам гајле.Ке се движам низ маало утре,да сме блиску до дома.
    Денес во градинка ја пуштив со пелена,таму кажувала,скоро сува и беше,а се плашев поради јазикот и средината,среќа немала гајле,знае солидно германски.
    Некако и мене неспремна ме фати,со едвај два пара гаќи дома,утре чекам пратка од 15 пара:)
    Се на се,задоволна сум од брзиот прогрес,ке видам со ноќната како ке биде,ке пишам баш.

На eta, Sofi.ja, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.835
    Нема на што.
    За шетање ке се измочка од дома. Додека шетате прашувај ја, па дури и еден час откако ке излезете ако пие вода, соблечи ја нека се измочка.
    Не знам колку е тоа ладно, за пресоблекување е секако ладно, ама вака да ја прашаш и да се измочка надвор не верувам дека ке и долади многу.
    Јас немав ни писоар ни гаќи. Прво фрли пелена па излегов по гаќи. :rofl:

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.690
    Мое мислење е да и тргниш скрос , за да не настане збунка стави вади пелена сега кога е во таа фаза на одвикнување. Штом почнала така супер не и се потребни пелени да не а бунат само. Заштити креветчето кај што спие за у случај да се измочка , ќе а сетиш секако или сама ќе каже , и да згреше нормално е , али јас мислам дека супер ќе биде и ноќе. За ноќе исто имам спомнато и наш пример и претходно со ќерка ми , пелени тешки еден тон мислам и вадев наутро , ама како денски се научи одма и ноќе и а извадив и не згреши , дури зачудувачки ми беше јас по цела вечер а проверував првата недела , a она си спиеше без мака :D тек околу 5-6 наутро почнуваше да претка и ја прашував фали сака да мочка и речиси секое утро мочкаше тоа време па си продолжуваше со спање. Сметам дека тоа мочкање и беше резултат на пиењето течности навечер.
    И ние ќе почнуваме со одвикнување или проба , син ми за некоа ден е точно 2г , оставив да се привикне на промените па сега тек порачавме и чекаме утре нокширот да стигне , па да почниме да видам како ќе се понаша , некако не ми стое дека ќе тераме брзо со него :^) За разлика од сестра му на 2г точно одвикната беше . А он мака си нема и од покакани пелени и мочки , кога се кака се крие несака никој да го задева одма се луте , на гаќички го оостаив минататс недела малку , се измочка и иде кај мене со стиснати нозе , сет насмеан се измочкал ми покажува мокар дека бил (facepalm) знае да посака да го седнам во вц на шолја ама ќе си подреме една минута и колку да кине тоалетна да се брише као демек (facepalm) Со нокширот ќе видиме , ама сигурна сум дека ќе му служе за возење низ соба повеќе |(

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    4.936
    Моево до прво одделение ќе носи... Скоро 3 год е. Не сака на нокшир. Летоска го напнав, мочаше неколку пати ама сосила. Не му текнува. Го седев и немаше ништо од моите напори. Го оставав на гаќи, и тоа џабе. Се испомоча дома. Го фати некој стомачен вирус и моравме пелени... Нокширот е играчка, го товара со играчки ситни. Знае за што служи, ама вели не сакал да моча таму.

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Ме потсети на мојот.
    Само што го одвикнавме од пелени,еден месец дали имаше поминато. Имавме бурна ноќ со 5-6 пати проливче. Ќе прдне и готово одма се осеќа мирис,се покакал. Трчај во вц миј го,облечи го,менувај постелнина. После 3тиот пат со мм збориме дај пелена да ставиме,почнав да снемувам чисти алишта и постелнина во моментот,а он не слуша(а мижи) не сакам пелена! Дури почна да плаче. Го оставив така,па се снаоѓав за чаршафи:rofl:

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    10.679
    Сабајле пола саат на нокшир, искина ролна тоалетна, демек кака кака викаше и ништо не направи. Прееска после вечера, тогаш кака обично и викам ти се кака, вика да. Викам ќе идеме на нокшир, да вика. Идеме, си се соблече, седна и се искака после 2 мин. Јас аплаузи, браво, браво, се по ред.
    Е сега како следно да постапам. Дали да ја ставам да седи по пола саат на нокшир и да ја чекам или да ја прашувам цело време дали и се кака и ако каже да ја ставам? Горе доле знам кога и се термини за какање.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.039
    Допаѓања:
    13.272
    Јас мислам да не и ствараш таква навика за седење долго на нокшир. Подобро кога ќе и дојде моментот, тогаш. Братучедите мои од мали така дремеа во вц, заспиваа таму, па во раце ги легнуваа во кревет, неубава глетка.

На Sofi.ja, Snowflake92 и Tea SK им се допаѓа ова.
  20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.244
    А како успеа да ја седнеш на нокшир? Овој знае за што служи, се ок, кажува кога е какан, ама нема шанси да седне на нокшир, само си игра со него.