Уште вечер прекини да ставаш. Најверојатно ќе се измоча во кревет и наредните недели можат да се случат грешки ама само така ќе научи. Обавезно нека мочка пред спиење.
Мојов има 2 години и 8 месеци. Прво кажуваше откако ќе се искака, а сега почна понекогаш да кажува пред да се искака и трча некаде, се враќа и кажува дека завршил. Нокширчето му стоеше во дневна, знае за што служи, но не сака никако да седи и да кака во него. Седнува облечен, прави звуци и фаци дека кака, но само изводи. Му зборам дека е голем и дека треба да си кака во нокшир бла бла, но никако не сака да го соблечам и да седне. Да го оставам сам да пројави интерес за соблечен да седнува или да правам нешто?
Оли штом веќе знае што прави и оди на одредено место да се искака, сокриј ги пелените и прекини да ставаш. Дај му 2-3 дена види како ќе се однесува. Ако сте на добар пат супер, ако не ќе паузирате и пак ќе пробаш за еден месец. Немаш што да изгубиш освен туширањето после какање
Ти го читам постов во слична ситуација сме, се обидувам да го одвикнам од пелени син ми 2 години и 5 месеци ама многу тешко ми оди, дури скроз фрустрирани сум. На нокшир не сака, на адаптерот не сака, плаче урла почна 3 дена во туш кабина сега не сака ни таму плаче штом се сети каде го носам. Зборувам цело време дека е голем,бебиња дека носат пелени, ама како да не ме слуша воопшто што зборувам.Некој совет како да пристапам?
Можеби треба да направиш пауза,па за 2-3 недели да почнеш пак со обиди. Да не се ствара одбивност,можеби не е спремен во моментот. Мојот се одвикна на 2г и 7-8 месеци. До тогаш имав 3-4 неуспешни обиди почнувајќи од 2год.
Па и јас се мислам да го оставам да не притискам,гледам некоја тага има, ќе му оставам простор па ке видиме,фала ти.
Зошто го малтретираш детето? Не бива со сила. Прави пауза еден месец и пробај па. Не е спремно, јасно како ден. Жално е за твои каприци да рика дете. Паметни се и тие што фрлиле пелени на 2 и на 3 години.
Од искуство остави го детето само ќе си каже кога е спремно, моите и двете на 3 години ми кажаа несакам пелени и толку беше, еве ги големи дечковци се веќе 10 и 8.5 еднаш не ми направија белја одкога кажаа дека несакаат
Женски,малава пред некој ден случајно седна на нокшир и се измочка,па овации од моја страна и радување,облековме гаќи и од тогаш кажува и за мочкање и какање,нема ни капка испуштено,и строго на адаптер седи на вц шоља. Е сега,навечер ѝ ставам пелена и за надвор ако одиме подалеку,страв ми е.Дење е сува и по двочасовно шетање,а ноќната е мокра наутро. Што да правам со оваа,да чекам да е сува или..? Иначе е 2год и 9 мес.
Преку ден не ставај. Колку далеку и да одиш. Носи си алишта за пресоблекување и да се измочка ништо страшно. Ноќе јас ставав пелена долго време, можеби 2-3 месеци иако сите беа суви. Јас би почекала да има суви ноќе некое време па тогаш би ја извадила. А дење воопшто не ставај.
Пред излегување ја носиш во вц,за време на шетање ја прашуваш дали и се оди и тоа е тоа. Со тебе ранче со два комплета. Без гајле,мојот ниту еднаш не згреши ни надвор ни во градинка. А за ноќна пелена јас од почеток не ставав,имаше грешки но се научи. Треба да внимаваш пред спиење течности на минимум.
Фала ви Софи и Мила. За надвор ми е проблем дека шетаме во природа,низ шуми и патеки во близина а преладно е да ја соблечам на отворено.Да е топло нема да имам гајле.Ке се движам низ маало утре,да сме блиску до дома. Денес во градинка ја пуштив со пелена,таму кажувала,скоро сува и беше,а се плашев поради јазикот и средината,среќа немала гајле,знае солидно германски. Некако и мене неспремна ме фати,со едвај два пара гаќи дома,утре чекам пратка од 15 пара Се на се,задоволна сум од брзиот прогрес,ке видам со ноќната како ке биде,ке пишам баш.
Нема на што. За шетање ке се измочка од дома. Додека шетате прашувај ја, па дури и еден час откако ке излезете ако пие вода, соблечи ја нека се измочка. Не знам колку е тоа ладно, за пресоблекување е секако ладно, ама вака да ја прашаш и да се измочка надвор не верувам дека ке и долади многу. Јас немав ни писоар ни гаќи. Прво фрли пелена па излегов по гаќи.
Мое мислење е да и тргниш скрос , за да не настане збунка стави вади пелена сега кога е во таа фаза на одвикнување. Штом почнала така супер не и се потребни пелени да не а бунат само. Заштити креветчето кај што спие за у случај да се измочка , ќе а сетиш секако или сама ќе каже , и да згреше нормално е , али јас мислам дека супер ќе биде и ноќе. За ноќе исто имам спомнато и наш пример и претходно со ќерка ми , пелени тешки еден тон мислам и вадев наутро , ама како денски се научи одма и ноќе и а извадив и не згреши , дури зачудувачки ми беше јас по цела вечер а проверував првата недела , a она си спиеше без мака тек околу 5-6 наутро почнуваше да претка и ја прашував фали сака да мочка и речиси секое утро мочкаше тоа време па си продолжуваше со спање. Сметам дека тоа мочкање и беше резултат на пиењето течности навечер. И ние ќе почнуваме со одвикнување или проба , син ми за некоа ден е точно 2г , оставив да се привикне на промените па сега тек порачавме и чекаме утре нокширот да стигне , па да почниме да видам како ќе се понаша , некако не ми стое дека ќе тераме брзо со него За разлика од сестра му на 2г точно одвикната беше . А он мака си нема и од покакани пелени и мочки , кога се кака се крие несака никој да го задева одма се луте , на гаќички го оостаив минататс недела малку , се измочка и иде кај мене со стиснати нозе , сет насмеан се измочкал ми покажува мокар дека бил знае да посака да го седнам во вц на шолја ама ќе си подреме една минута и колку да кине тоалетна да се брише као демек Со нокширот ќе видиме , ама сигурна сум дека ќе му служе за возење низ соба повеќе
Моево до прво одделение ќе носи... Скоро 3 год е. Не сака на нокшир. Летоска го напнав, мочаше неколку пати ама сосила. Не му текнува. Го седев и немаше ништо од моите напори. Го оставав на гаќи, и тоа џабе. Се испомоча дома. Го фати некој стомачен вирус и моравме пелени... Нокширот е играчка, го товара со играчки ситни. Знае за што служи, ама вели не сакал да моча таму.
Ме потсети на мојот. Само што го одвикнавме од пелени,еден месец дали имаше поминато. Имавме бурна ноќ со 5-6 пати проливче. Ќе прдне и готово одма се осеќа мирис,се покакал. Трчај во вц миј го,облечи го,менувај постелнина. После 3тиот пат со мм збориме дај пелена да ставиме,почнав да снемувам чисти алишта и постелнина во моментот,а он не слуша(а мижи) не сакам пелена! Дури почна да плаче. Го оставив така,па се снаоѓав за чаршафи
Сабајле пола саат на нокшир, искина ролна тоалетна, демек кака кака викаше и ништо не направи. Прееска после вечера, тогаш кака обично и викам ти се кака, вика да. Викам ќе идеме на нокшир, да вика. Идеме, си се соблече, седна и се искака после 2 мин. Јас аплаузи, браво, браво, се по ред. Е сега како следно да постапам. Дали да ја ставам да седи по пола саат на нокшир и да ја чекам или да ја прашувам цело време дали и се кака и ако каже да ја ставам? Горе доле знам кога и се термини за какање.
Јас мислам да не и ствараш таква навика за седење долго на нокшир. Подобро кога ќе и дојде моментот, тогаш. Братучедите мои од мали така дремеа во вц, заспиваа таму, па во раце ги легнуваа во кревет, неубава глетка.
А како успеа да ја седнеш на нокшир? Овој знае за што служи, се ок, кажува кога е какан, ама нема шанси да седне на нокшир, само си игра со него.