Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Истото ми го кажувале другарки и роднини од Охрид и мислев дека тоа е правило на ниво на цела држава, првиот ден в градинка го предадов со глава наведната и и реков дека детево е уште со пелени и бев спремна на реакција да ми го вратат назад, а таа не е само твоето дете, кога ќе биде спремно тогаш … така да не е воопшто во ред тоа нивното

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Не ме чуди веќе општо народот си е специфичен таму каде и да одиш, тргни од педијатријата па се останато

3. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.336
    Допаѓања:
    4.615
    Незнам искрено, тоа им е принципот, да го пуштев порано ќе си одеше секако во јасли, моја грешка од страв од болести многу го чував дома и сега така испадна..иначе ајде за малите и за поголемите дечиња океј, ама испаѓа тие дечиња измеѓу 2 и 3 години се закочени во некоја црна дупка...големи се јасли а мали се за прва мала

Не ми се заканиле искрено ама се запнаа као веќе голем е, прави бељи, досадно му е во јасли, дека треба да оди во поголемата група а таму не примаат со пелени...иначе не е до директорката сигурно зошто ова го имам слушнато или прочитано на форумов одамна а оваа директорка е нова, од кога се смени власта е а праксава е од поодамна...викендов го остадов со памперс не го форсирав ама сабајле мораше да се помоча зошто таму го носам по гаки...ама сфатив не сака да седи на нокшир, т.е. седи ама не моча..стана после 10 мин а знаев дека му се моча и почна да се пули надолу накај нокширот, му го наместив некако под него и со стоење се помоча..полу на паркет полу во нокшир ама ете испадна сакал со стоење да моча...ќе видиме како ќе биде, не го форсирам, ама нека се стопли и ќе го пуштам дома гол да шета па белким ќе биде

Тоа е Ели, само во ваква метропола може сами да си измислуваат правила и град кој преку лето има и до 70 илјади жители да нема педијатар ама кај да се пожалиш како единка...никаде

На elimkd, lovely91 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  4. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    46.367
    Очигледно секој си се трга настрана и топката ја префрла на друг,а вистината е дека ги мрзи да ги преслекуваат. Со вакво форсирање може само аверзија да добие и да задоцни цел процес на одвикнување. Те разбирам потполно.
    И јас сакав да ги одвикнам двете уште пред да почнат во градинка од страв дека нема да им менуваат навреме пелени и ќе имаме други проблеми со црвенило и чешање,ама со првото не успеав. Сите деца се различни,некое побрзо,некое покасно.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Од каде им земате гаќички за 2-3 годишна возраст? Сакам да почнам да го одвикнувам од пелени па да се снабдам на време.

На elimkd и sani99 им се допаѓа ова.
  6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Сара фешн и ваикики зара

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.323
    Тритекс најчесто.

8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.706
    Допаѓања:
    18.383
    Секаде ги има, најубави се покажаа од стружанка во комплет со маица, и ваикики. Зара им е низок калапот, тритекс се добри ама скапи излегуваат.

На Snowflake92, Tiny Love и sani99 им се допаѓа ова.
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Вакики има, има исто и во Синсај таму ти се најисплатливи, за квалитет не можам сеуште да ти кажам пошто ете ги уште во фиока си седат неикористени

10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Еве и мојот инаетџија од вчера е по гаќи. Веќе 3 ипол години, сите околу почнаа да му зборат и незгодно му падна. Од вчера попладнето дома 2 пати се измочка во гаќи, како божем за проба му ги тргнав пелените, да се загревам за продложениов викенд, тој денес вика сакам гаќи за градинка. И носеше (освен за спиење) го вратија со исти пантолони и гаќи, не направил грешка. Дома исто. Само 2 работи ме мачат сега; не сака да кака седејќи. Денес му ставав пелена за да се искака, сакаше така, како да го излажам со фино да седне на нокшир или адаптер на шоља? И второ, детево навечер се убива од мочање, никогаш немал сува пелена. Вчера прв ден без пелени, сабајле пелената полна. Ќе видам утре како ќе биде. Се тешам кога ќе се навикне денски ќе биде и ноќе, ама не дава воопшто знак дека ќе оди тоа лесно. Некое искуство околу ова? Фала

11. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Терај инстинктивно, ако сака во пелена да кака, нека го, збори објаснувај како што ама остави го како сака да не направиш контра ефект па запек да фати тоа е поголема мака,бар според мене, а за ноќе пробај пред спиење 1 до 2часа помалку течности од обично и преку ноќ ако пие намалете. И секако мн трпение ќе биде ќе се научи, некое порано некое подоцна. Среќно

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Не не, јас ради страв од тој контра ефект детево скоро во прво одделение со памперс го пратив :D, ама 2 дена го гледам не кака, се стега, па викам ај ќе му спомнам пелена да не сака. И прифати, сам побара за многу кратко и се искака. Може грешам јас, ама ова мое дете све си прави кога он ќе си реши на крајот на денот. Фала на советот, течности пие доста навечер особено кога оди во градинка жив жеден е, а и во кревет пие сок (поише вода има) пред спиење. Некако на фино тој да го тргнам скроз, сега 2 прста течност ставам колку да се каже дека пиел, ама мора да намалиме. Ако треба и вечер ќе го будам за почеток. Нека помине некое време само вака.. или да не чекам долго меѓу дневно и ноќно одвикнување? Збунка сум за ноќново. Фала пак:inlove:

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Се е индивидуално како ви одговара така, јас искрено не би станувала ноќе строго за да мокри додуше ако спиете во иста соба обично се врткаат кенкаат коа им се мочка( бар моево) , јас ако го будам плаче и не сака да мочка сака да спие :lol: се има измочано неколку пати ноќе и веднаш се буди и кажува:rofl: да е жив и здрав тој што ги измислил чаршавите за заштита на душек водоотпорните. Постепено намајлувај ноќни течности и почекај види како ќе биде сепак сега му е ново:l:

На MinnieM и Cherry333 им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.706
    Допаѓања:
    18.383
    Јас ноќе оставав пелена долг период, иако секогаш беше сува. И пред да тргнам денски тој не мочкаше ноќе во пелена или многу ретко. Кога веќе приметив дека месец дена па и повеќе ниту еднаш не се измочкал ноќе ја тргнав.

Со какање во пелена имам исто искуство. Да не претерам ама некои 5-6 месеци какаше во пелена. Имаше и мака со запек па додатно не сакав да го нервирам. Почна да кака во шоља за деца откако бевме на одмор во Турција и таму имаа шоља мала за деца. Му стана интересно и така почна. Потоа дома купив нокриш шоља ама имаше одбивност сакаше иста како на одмор. Еден ден навистина беа потрошено памперсите и виде не виде мораше во нокширот да проба.

Не форсирај се од еднаш. Нека научи се постепено отколку да добие одбивност.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Конечно ги тргнавме пелените
    Веќе 5ти ден кажува и си седнува на нокшир и многу ми е интересен, за нас крај на уште едно поглавје.

е сега дали продолживте да им носите маица боди доле со закопчување или и тие да ги тргнам и да му купам маички на прерамки?

друго, последниве две ноќи пелената насабајле е скроз сува, дали да продолжам да му ставам ноќе пелена или и ноќната да ја тргнам?

Последна измена: 5 јуни 2023
    На MinnieM и tanjaaa им се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Јас преминав на маичка за да му е поедноставно одењето во тоалет.
    За ноќна пелена,тргнав уште првиот момент,многу ретко се случуваше да згреши.

На elimkd и tanjaaa им се допаѓа ова.
  17. BambyLove

BambyLove Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2023
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    19
    Мајки од која возраст го одвикнувавте детето од пелена?

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Пробав на 2 год ,имавме неуспешен обид. Следно по 2-3м неуспешно и конечно на 2год и 7м успешно :)

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    194
    Na tri godini za Edna nedela se nauci pred toa ne sum probably da ja odviknam .

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  20. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.984
    Допаѓања:
    25.647
    Првото пробав после вториот роденден, неуспешно, па на 2 год и 4 месеци повторно.
    Второто на скоро 2 и пол години и беше многу побрзо отколку со првото.
    И за двете веднаш тргнав и ноќна и ги будев за мочкање среде ноќ .

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.