Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Да го облечеш со гаќички и шорцеви. Мора да ја сфати постапката,нема секогаш со голо куре да се шета и да моча кај ќе му текне :)

На TarantulaA, crazylady, Skyler и 4 други им се допаѓа ова.
  2. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.256
    Допаѓања:
    1.418
    Јас ќе полудам со ова одвикнување од пелени...3 год и 3 месеци има и еве цела недела е со гаќи и сто пати има згрешено досега....кај со ќе стигни ќе се измокри...пукнав од берба, знам дека треба да сум трпелива ама не можам, мислам дека ќе се научи дури ко ќе почни прво одд.

3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.046
    Допаѓања:
    5.454
    Кај има од оние жабите писоари (ме разбравте ваљда :D)?
    Порано ми искачаа на нет, сега ко за инат не.

Син ми на наредба мочка, свесно, ама не кажува унапред. Исто откако ќе се искака ни кажува. Скоро 2 години е.
    Не го форсирам, знам мал е уште, ама страв ми е да не пропуштам некои знаци па да имаме после проблем.
    Да превземам нешто или рано е?

4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Piki

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.681
    Како да го одвикнам малиов 3 год од пелени, абер нема да каже кога му се мочка или кака. Го прашувам цело време дури одкако ќе заврши работа ми кажува. Со поголемиот полесно идеше.

6. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.173
    Допаѓања:
    17.710
    Од Пики или Лотус М. Ама не се нешто практични, јас му го држам курето ххх.
    Јас баш кога видов дека свесно мочка на наредба му го тргнав памперсот. За мочкање немавме проблем одма сконта, за какање се криеше месец дена и од ко ќе почнеше кажуваше.
    За месец дена веќе не грешеше. Инаку тогаш беше 19м. Јас решив да не чекам иако беше зима. Ми беше страв да не го сецнам и не згрешив.

На IRBBB и Autumn Love им се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.046
    Допаѓања:
    5.454
    Веднаш и за спиење му ги тргна?

8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Секое дете е индивидуално, ти тргни му ги ама не е работата мочано цела ноќ, прати го детето, ако вадиш насабајле сува пелена ондак скроз му ја тргаш и нема назад, моето за 3дена се одвикна од денска пелена и наредните 3-4дена вадев сува пелена и тоа беше знак дека е веќе скроз спремно, знам случаеви кои и по година, две па и три им ставаат само ноќе пелена, се зависи од детето, за почеток не давај пред спиење течности, нека се измокри пред спиење и легни го

На Осе и Autumn Love им се допаѓа ова.
  9. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.046
    Допаѓања:
    5.454
    Значи може само ноќе да тераме со пелена?
    Дека цица уште, се буди обавезно по два пати до сабајле и презаспива со цицање.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    Тргни му ја денски ако успееш и ако е свесно, чим цица ноќта тешко, внесува течности, мада општо мало е твоето нема ни 2години

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    4.645
    Јас кад би тргала, би тргнала скроз, па и навечер. Или одвикнувам или не. За сега таков ми е ставот. Ако мислам дека нема да може да држи навечер нема да ја одвикнувам. Мојата навечер се буди и знае да пие вода и знам дека пред да ја одвикнам ќе треба да и ја тргнам водата.

На Autumn Love и Poppins им се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Мојот после 3 год и 5 месеци преку ноќ сам почна да бара ѓаќи и да се гади ако се искака во пелена,ама ова буквално преку ноќ беше. Живци искинав.
    Пробани беа сите методи,едноставно не беше спремен кога јас сметав дека е време ,тоа беше на 2 ипол години кога прв пат пробав. Почекај,види како ќе реагира најдобро е кога сам ќе биде спремен. Знам дека е напето после 3та со пелени,ама ќе му дојде денот.

На Cherry333, Гладиоли и VDT2906 им се допаѓа ова.
  13. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.173
    Допаѓања:
    17.710
    На ќерка ми одма и ја тргнав.
    На малиот ги оставив за навечер уште некоја недела, иако најчесто беше сува сабајлето.

14. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Јас би тргнала и ноќе пелена доколку денски кажува за мочкање и се се одвива добро. Така постапив и со двете на 2г 1месец и 2г 2 мес ми се одвикнаа некаде двете , со тоа што првен недела дена гледав да е ок денски , па ноќе тргнав и немаше грешки , минимални само со син ми кон утрото малце да пуште. Вода знаеа да пиат и двајцата ноќе мала количина , гледав пред спање да не се преполнуваат со течност и мочкање пред кревет обавезно. Со ќерка ми пример денски супер беше се , а ноќе до последно пелени фулл мочкани и вадев , како и тргнав ниеднаш не згреши. А син ми како денски почна да кажува и се да биде ок и вечерта имаше суви пелени , ама мене па тогаш ми требаше храброст некоја ден , за да му тргнам пелена и ноќе :D што значи секое дете е скроз различно , со двете се ми беше поинаку мене самиот процес на одвикнување и кај двете брзо беше ама различно , затоа пробај и следи го детето , и најбитно само и едино како тоа ти покажува , ако не е спремно , дава отпор или се помочкува секоја ден , одложуваш малку ништо страшно ..

На eta и Autumn Love им се допаѓа ова.
  15. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Без пелени е. Еве веќе неколку дена. Кажува некогаш сам, ама почесто го прашувам, па му текнува. Завчера кога кажуваше едвај издржуваше да седне на нокширот, испушташе малку во гаќи. За спиење ставам пелени, суви ги вадам, но ете вчера наутро имаше малку мочано во пелена. Ќе продолжам навечер да ставам уште некое време.
    Веќе нема награди за успешно мочање. Секое сабајле прво на нокшир седнува моча, пие млеко, па кога ќе клекне да си поигра кажува за какање, ако не каже а ми се чини дека му се кака го прашувам и се согласува да седне на нокшир. Не знам дали е свесен или уште не се смета за целосно одвикнат..

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    194
    Da propolis da staves pelena I nokje jas bi ja trgnala samo do kolku primer eden mesec ima Suva pelena , sigurno nema da go octaves deteto pomocano cela nokj ako uste ne moze da kontrolira nokjno mocanje dzabe kje ja trgnes ako deteto uste moca nokjta .Kje pisam za kjerka mi pak imase 3 godini koga gji ostavi pelenite za preku den , za Edna nedela se odvikna I za mocanje I kakanje , a nokjnata pelena ja trgnavme eden mesec pred 4 godina I toa se sluci preku nokj da ima Suva pelena .

На eta и Autumn Love им се допаѓа ова.
  17. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    587
    Измешано е се.
    Првин ноќна и беше сува ,пробавме денски на нокшир ама гаќички никако не сака да облече. Во градинка викаат или кажува или кога ги пресоблекуваме е сува ја ставаме и си мочка. Дома со баба и облекува гаќи ама кога и се примочка лабаво си мочка кај стигне само ќе рашири нозе и од стоење како машко, со мене пелена бара вришти се превртува. Отидовме на одмор тука од сабајле едно станување на нокшир и каки и мокри. Ама пак ко ќе заврши пелена бара (facepalm)
    А да и ноќните се фул тешки
    И сега спремна е или не ??​

18. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    Пред да ја тргнете ноќната пелена, скоро цела година и беше сува пелената или ?
    Прашувам дека ние сега се одвикнуваме.
    Почнавме една недела оред третиот роденден и само два дена правеше грешки.
    После тоа нема згрешено еве веќе две недели. Кажува и надвор кога сме излезени и кога е заиграна со други деца. Нокната пелена од самиот почеток на одвикнување и е сува, па затоа се прашувам дали уште треба да и се става?
    Инаку одвикнувањето кај нас ептен лесно беше, дури не ми се верува, колку бев исплашена а колку лесно се помина.

На zemzela91 и Гладиоли им се допаѓа ова.
  19. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    6.731
    Сакам деновиве пак да се пробаме со одвикнување. Досега два пати неуспешно ама морам да признаам и ние не бевме упорни. Овој пат мора малце да се стегнеме и да издржиме. Вчера му купив гаќи тој сам си ги бираше, му кажав дека нема да купуваме пелени оти тие ќе бидат за бебето и да биди умен. Секогаш вели добро мамо ќе кажувам и си тера по старо.Не знаете колку многу други работи разбира, знае песнички да кажува, знае семафори и се околу нив, животни, бои, имиња, адресата си ја знае :) го знае патот до викендица, да набројувам и други работи ќе се чудите. Како за дете од 2г и 8 месеци многу знае. Убав на мајка. Се знае само за газот не знае.:rofl:Што се му немам ветено , голем базен со прскалки, татко му му вети кола со дајлинско, без успех засега. Му велам ќе го носам на плажа да си игра со багери таму и по купачи ќе биде, не. Му велам на мм да ги тргниме теписите и нека мочка во прво време кај стигне ама не се согласува:D Абе јас ќе чистам , не не, нова ни е гарнитурата, нови теписи. Никако да се усогласиме.
    Ме фаќа и смеа и нервоза во исто време.
    Смеа дека ми е интересен откако ќе ја направи бејлата и ме забошотува, ме тера да играме или ми кажува некоја случка - како ништо да не се десило.
    Нервоза бидејќи знам дека знае се што треба да направи - а не прави.
    Го има фатено некој привремен инает.

На Гладиоли му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    587
    Иста е и мојава а и два месеци поголема е. Ама болдираното немој ,баба и неа така и направи за во двор и тоа лани без гаќи со фустанче дигни кај сакаш и мочкај ,леле веруваш уште така прави ,дали на улица ,во ресторан на плажа. Нема врска дига фустанот и во гаќи од стоење. Или нокшир /шоља или ништо.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.