Одвикнување од носење пелени

Discussion in 'Дете' started by slavica999, May 8, 2010.

1. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Добар ден мајки
    Ќерка ми 21месец е и веќе две недели кажува за какање вика кака и трча во вц. Во овие две недели ниту еднаш се нема покакано во пелена. За мочкање никако не кажува. Колку време трае оваа фаза,сте поминале ли низ слична ситуација? Фала

2. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Пробај на шоља. И кај мене не сака да седи на нокшир види да не е до тоа.

Tea SK likes this.
  3. Em4e711

Em4e711 Популарен член

А на одмор како ги одвикнувате, кај ги ставате да мочкаат?

4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Ja drzev na kraj od plazata da mocka mada znaese i vo more da moca

Em4e711 likes this.
  5. firequeenn

firequeenn Популарен член

Од почетокот на месецов пробуваме со одвикнување ама тешко ни оди некако.
    Ќе го прашам дали му се мочка вели не и по 2 минути е утоп во гаќите. А се случило и да ми каже за мочкање и какање и да ми побара нокшир да седне на него и таму да заврши работа. Значи и вака и така. Како му е желба нему така. За една недела ќе одиме на одмор и таму ќе продолжам со пробување. Засега си рибам паркети и си перам гомца,тоа е.
    Баш ќе споделам тука кога ќе го тргниме скроз памперсот и ќе ве почастам по еден виртуелен коктел. Оти стварно ќе славам кога ќе се случи тоа.

6. Torn

Torn Активен член

Мајка и кога ти вика не однеси го на нокширче и моето така правеше и јас го носев,некогаш мочкаше некогаш не...еве сега веќе е навикнат и сум раат

firequeenn likes this.
  7. Luna91

Luna91 Популарен член

Вади памперсот. 2 /3 недели ќе треба да и се посветиш, но вреди. Штом за какање кажува, ќе добие осет и за мочкање сигурно.

Razvigorec likes this.
  8. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Еве денес цел ден е по гаќички се помочка неколку пати наземја и три пати во шоља ми кажа :party:
    Е сега денес бев цел ден дома, што кога сме надвор? Ај за во парк ќе ја клекнал некаде ама за низ град да и облечам ли пелена како правевте вие? Фала ти многу

Luna91 likes this.
  9. Luna91

Luna91 Популарен член

Не ставав за надвор ми беше страв да не ги збунам. Јас двајцата ги одвикнував зимно време и тогаш излегувањата ни беа сведени на минимум.
    Кога веќе излегувавме обавезно имав со мене резерва облека.
    Памтам тој период бевме на роденден и бев во искушение да ставам памперс, ама собрав храброст и го однесов без. Го носев почесто во вц и немавме инцидент. И да направи беља нема ништо срамно дете е, не се замарај. Со лесно.

Razvigorec likes this.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

Не и облакај не ја буни, пред излагање би било убаво да се помочка, но и да згреши детенце е, башка и лето е ништо страшно ќе ја пресоблечиш, не ја карај смирено ќе и објасниш, ден, два ќе и кликне

Razvigorec likes this.
  11. Frosty!

Frosty! Популарен член

Мислев само јас во зима одвикнував од пелени :D кај нас и во градинка запнаа, ни беа ептен од помош. Не се ни сеќавам колку брзо беше. Потешко од шише го откачивме

Luna91 likes this.
  12. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Фала ви многу :l:
    Ќе јавам за некој ден што сме направиле. Еве денес е цел ден "сува". Мислам ќе успееме

Luna91, sani99 and elimkd like this.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

И носете си резервна облека и за вас :rofl: Имавме една ситуација во кола тргнати на прослава :rofl:

14. enaena

enaena Истакнат член

Малечката ми е скоро 3 години, го извадов нокширот, пуштив цртан на темата и објаснив и веднаш си се измочка во нокшир, следниот ден исто се случи, си реков супер. Третиот ден кога ја оставив без памперс се измочка на под и мн се исплаши, а ние ја тешевме дека не е страшно. После тоа нејќи ни да седни на нокшир.. вели нејќам и по еден сат стегање ќе почни да плачи и бара пелена.. како треба да постапам, да скријам нокширот и да почекам некое време?

15. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Кога се одвикнуваше моојот беше 20м сам покажа желба и интерес. Кога шетавме носев нокшир со мене како некоја будала :lol: ама не сакаше да го издржувам ниту стоејки. Во почетокот во ранче носев и по два три пара гакички и куси панталони лето беше и ако згрешеше го пресоблекував и му кажував следен пат да ми каже. Се дешваше и ако се заигра да се занесе да пушти некоја капка и да му текне да каже. Никогаш не сум го прашувал сто пати дали му се мочка, така нема да осети што значи полн мочен меур к нагон за мочкање. Во почетокот првиот ден може на 15 минути се помочуваше по малку. Веќе втор трет се зголемуваше времето што не мочка за. 1 недела отприлика веќе се навикна скроз. Е после имавме малку регресија за внимание застануваше пред нас/баба/дедо и се гледаше во гаки к намерно пушташе |( ама за неколку дена и тоа се среди ког виде не му пали:D. Со лесно одвикнувањето и шетајте со нокширче :hug:

Razvigorec and lovely91 like this.
  16. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Здраво

Завршетокот на р'бетот до 3 годишна возраст нема доволна комуникација со мозокот, не дава сигнали за какањето, така да немојте да ги форсирате децата пред тоа да кажуваат за какање. Ова се учи по биологија до 8мо одделение. За мочкање е полесно, друг дел од нервниот систем е таму.
    Второто кај нас сега полни 3 години, еднаш се искака на нокшир и вика леле што мириса вака :D и сега не сака пак да кака бара пелена да ставиме кога и се кака. За мочкање почна 5-6 пати на нокшир и сега со столче сама оди на шоља, дури и се брише после нужда :)
    Со лесно одвикнувањето, убав ден

17. Skyler

Skyler Истакнат член

Како мислиш не дава сигнали за какањето?

18. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Крајот на р'бетот е поврзан со нервните завршетоци на дебелото црево, т.е. анусот. После 3та година тие нервни завршетоци почнуваат да даваат сигнал на мозокот дека треба да се кака и знаеме дека треба да одиме на нокшир или шолја, да не ги полниме пелените и гаќите :)

19. Skyler

Skyler Истакнат член

Искрено не се сеќавам на ова од осмо одд ама сигурна сум дека порано се свесни за какањето од мое искуство и од блиски. Одвикнувањето од пелени е повеќе психичка спремност.

20. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Тогаш како кај мене на 20месеци почна да кажува за какање? Сама без да ја прашувам ниту да планирам да ја одвикнувам од пелени. Она сама си испланирала дека ќе кака во шоља. И тоа прво почна да кажува само за какање па после за мочкање.
    Вчера три пати мочкаше надвор клекната. На нокшир мојава па никако не сакаше да седне прво тоа и купив сака на шоља дека мама таму седи.

sani99, Skyler and Snowflake92 like this.