Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    2.325
    Сега баш ги гледав на слипи, пишува дека се 60х90 и се за на кревет.. 10 парчиња 143денари :D

На Tiny Love и Mucika им се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Истиот принцип се како тие на бејбилов. Само на минис се помали 60х60, а на слипи 60х90. Не пропуштаат.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Од Слипи ако купувате земете големо пакување,многу е поисплатливо.

На LivingGlam, Mucika и NNK19 им се допаѓа ова.
  4. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.500
    Допаѓања:
    4.496
    Мами ве молам за совет ептен се загрижив сега и се нервирам...моментално сме на одмор до пред да дојдеме си трпеше малата кажуваше све супер,ама сега тука ми е опуштена некако се заборава да каже кога и се мочка,навечер си трпи сува е како дома кога бевме и кога сме во соба ќе каже ,ама надвор и на плажа се заборава и не ми кажува се мочка во неа па ќе каже од после или воопшто не ќе каже,ептен се секирам а таман убаво си кажуваше,има ли простор за паника ке се врати ли во нормала кога ќе си одиме дома? Ја карам да ми кажува кога и се мочка и џабе...
    Исто така не сака надвор да ја издржуваме кога и се мочка,се инаети ја носиме и во тоалет кога шетаме и не сака и не и после во шетање ке си се помоча во гаќи (facepalm) давајте совет што да се прави.

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Obajsnete se deka mocanje vo more moze,kaka ne i ok e skte mocaat u more. Za mocanje drzejki mojata nejkese dur ne vide dr dete kakp go drzat pa se opusti. Na kraj pocna sama da cucnuba na pesokot da moca, e sea i gaz zalepen so pesok i malce podmocana ama nema veze

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    До кога е нормално да си мока во гаќи? Трет ден и си мока не кажува незнам дали да и ставам памперс па да пробаме пак друг пат или да терам вака.

7. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.500
    Допаѓања:
    4.496
    Сега почнувате со одвикнување овие три дена? Ако е така само трпение и почесто на нокширче и да и кажуваш дека во нокширчето треба да мочка ама кажување со убаво не со карање,на почетокот и ние така бевме но се е минливо...

8. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    Да, да сега. Само првиот ден беше подобра сега ни еднаш овие 2 дена не е кажана. Ја седнувам и не мочка, кога ќе ја станам за 5 минути мокана е цела.

9. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    @Pacient srna децава ни се генерација. Ја одвикна твојата? Како? Како успеа? Јас сум на мисла 4 ден е ама мислам ке и ставам памперс.

10. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Da ja odviknav na odmor. I zborev pred odmor intenzivno deka nema peleni da nosi i tamu prviot den i gi trgnav. Toj den pravese greski se izmoca 2-3 pati,pa sledniot veke ne ama vo more mocase. Samo mnogu zborenje. Pomogna dosta sto imase prijateli so nas so odviknato dete i ja gledase taa kako moca kaka. Ke sedne na solja i obavezno kup igracki za redenje,prvite denovi po pola saat sedevme dur da se izmoca i so sekoj nareden den se skrativa toa vreme. Navecer znaese da zgresi ama piese mleko pred spienje,otkako go trgnav toa veke se nema ni navdcer izmocano. Po spienje i pred spienje obavezno na solja. Use kakanjeto ni ostana nedoreseno da recam poso se stega kaka na 5-6 dena,i davam sirup za zapek pocna da kazuva ama pak i treba vreme da se zaigra za da se iskaka. Za kakanje na primer nejke solja samo noksir. Jas odev so toa deka e golema razbrana i koa gi trgnav nema nazad. Perev i carsafi i gaki kakani ama ne i vrativ. Ednas koa ne bese 5 dena kakana i staiv pelena ja nosese cel den i pak se vo solja i noksir naprai taa suva bese. Ke prasuvas pocesto na pocetokot i ke go gledas deteto im se poznava koa ke pocnat da se stegaat.

На girl__20 и sani99 им се допаѓа ова.
  11. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    22.378
    здраво,5ти ден како ка одвикнувам малата..Но не кажува воопшто дека и се мочка.На нокшир ја оставам по 15-20ми и баш коа ќе стане ,ќе де измочка во гаќи.
    Прашањето ми е колку ги оставате на нокширче да се канат? И колку време ви требаше од мочкање да се откажете?

12. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.617
    Зошто седење на нокшир долго време?
    Детето кога е спремно трга пелени за три дена, нема шо да трчаме со нокшир по него.
    Не знам колкаво е а и нема врска возраста со спремноста на детето.

На mssuniquee, nevermet18, Skyler и 3 други им се допаѓа ова.
  13. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    22.378
    точно со поголемото така и беше.Ама ова баш ме збуни...Кога имаше пелени до пред 6дена,сама кажуваше:пелена пуна.нејќешњ да и ставам пелена ми бегаше,во ВЦ сама си седнуваше на нокшир со пелената и ќе си се измочкше(во пелената).Викам,ај да завршиме одморот,дома да се прибереме во позната средина и ќе ги тргнам.И ете сега мака мачам.Не препознава кога и се мочка...

14. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    @Pacient srna многу пати така ја гледав дека се стега и ја прашував ми одговараше со плачење неее и по 1-2 минути во гаќи се мочаше.
    Денес е подобро, почна да го држи, не е како претходните дена.

@TarantulaA нормално дека во почеток ќе ја оставаш и подолго време на нокшир не може да биде спремно од прв ден се да знае што треба да прави и за 1 минута да заврши како возрасен.
    Иста беше еве денес 4 ден, ќе враќав пелена за малку ама издржав бришев цело време, исто ќе ја седнев не мочкаше, и кога ќе ја станев по 2-3 минути идеше и ми кажуваше мама се измочав или ми се моча а таа цела вода.
    Издржи еве малку малку денес беше подобра, би требало да почнат за кратко време да кажуваат.

На TarantulaA и Pacient srna им се допаѓа ова.
  15. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.384
    Допаѓања:
    2.885
    На желба на дете (2г. и 9м.) пред 2м. ги тргнавме пелените. Со мочкање нема проблем, си мочка во писоар, а кога не сме дома си седнува на адаптер. Грешки не прави во гаќи, ниту за спиење.
    Но, огромен проблем е какањето. Не сака никаде, ни на адаптер, ни во нокшир, се стега цело време и плаче. Му понудивме и пелена да користи за какање не сака никако да стави. Последниов месец кака во када стоечки и тоа на три дена и се е со плачење и вриштење. Не му викаме, ниту го караме околу ова, а многу му е стресно, се губи целиот и се гледа дека е во болка. Од дете што какаше 2 пати на ден, сега едвај на три дена. Збориме цело време, објаснуваме, не знам како да му помогнам. Имала ли некоја ваков проблем?

16. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Ние, одвикната е 3 цели недели, истиот проблем го имавме и уште го имаме со тоа што сега не се стега како на почетокот и си оди во туш кабинава :sweat: незнам сеуште како ќе се навикнеме, на почетокот стасавме и до испитување на измет и мокрача оти се жалеше дека ја боли, мешето и газето, а и викаше кога мочкала ја болело.Треба време додека се опуштат и да се навикнат.

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Istiot problem davam sirup za zapek za da se opusti i da vidi deka ne e strasno. A kaka maltene ednas nedelno i sedime igrame po 2 saati na noksir. Sekoj den suvi slivi dinja krusa voda i sl. Ne znma ni jas kolku vreme trrba da se sredi ova ama poveke e od sto ocekuvav

18. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    2.632
    Скорз ист проблем имавме, баш имам пишувано неколку страни поназад. Кај нас тоа лудило со какањето траеше нецели 2 недели и еден ден, татко ми ја чуваше, се искака во шољата. Наредниот ден малку ќе поплачеше ама ќе си де искакаше. Така плачките стануваа се пократки и помали и сега си кака без проблем. Иначе татко ми ја убедил да кака во шољата со приказната дека каките ќе пливаат и кога пуштиле вода, заминале во морето да пливаат со рибите. Така, ние уште им се радуваме на пливањето после секое какање и со мафкање ги испраќаме кај рибите :rofl:
    Пробај и ти со некоја приказна да го убедиш.

19. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.384
    Допаѓања:
    2.885
    Со таа финта внука ми ја лажевме, дека се рипчиња кои пливаат, па едвај чекаше да се искака за да ги види.:D Кај мојов не поминува ништо. Сака многу диносауруси па најдов дури клип како кака и тоа не упали. Едноставно трауматизиран е од самиот процес. Еве 4ти ден денес, ќе му пукне стомакот. Едвај чекам лудилово да заврши.

На moon1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Mu davas neso za proteruvanje?
    Jas sirup i davav eve malce gleam polesno i odi sea ke go prekinam ama smuti so suvi slivi ke ima skoro sekoj den pa da vidime