Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Една препорака, да пробате со смокван сируп, на природна база е со сливи/смокви како сокче е.

2. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.384
    Допаѓања:
    2.885
    Каде се купува?

@Pacient srna не сум дала. Каков сируп даваш?

3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Mi preporacaa izilaks nekoj ama jas picolax najdov i toa na baza na slivi e. Sea iam od grcija stozemav eden na odmor koa bevme. Moevo na pocetok i so sirup po 5 dena drzese ama bar lesno iskacase koa ke pocne za da ne go boli pa poise da sw uplasi. Vaka razvodneto ko proliv iskaca

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.341
    Допаѓања:
    5.237
    Каков адаптер да земам за шоља.
    Сака да седи на шоља, нормално јас ја држам, вака да и биде позгодно.
    Обичен сакам.
    Гледам има меки, со рачки.....најпрактично нешто ми треба.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    jas zemav od dm plasticen e cel tvda ubava plastika i e mnogu polesen za odrzuvanje od mekite sto gi ima... toa mekoto i skajot ili sto i da e materijal mi bilo sekogas ne prakticen.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.909
    Јас барам вакво, ако некој знае каде има нека кажи:
    IMG_20230923_133919.jpg

Инаку попрактично е да има рачки, моето е меко и нема рачки и ќерка ми секогаш се држи за шољата. А и пошироки се тие, ова моето знае понекогаш да пропадни во шољата од некоја страна.

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Дефинитивно цел пластичен со рачки. Ние сега купивме од Локо Кроко. Претходно имавме мек и тежок е за одржавање. Вака пластичниве полесни се за чистење. Плус овој многу убаво клапнува во даската и не мрда.

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.169
    Допаѓања:
    5.728
    Обичен пластичен, полесен е за одржување.
    Имаме кај едната баба мек ама некако мал и непрактичен ми е.

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Мајки дајте ми совет, памет, трпение...

Син ми пред 4 дена стана ноќта и побара да ги извадиме пелените, бил голем, не сакал да носи пелени. Океј, супер, ја извадивме пелената, седна на шолја, поседи без да мочка и си легна. Стана утрото сув. Почна да седнува на шолјата (имаме адаптер со скапички), ќе поседи дури му се здосади, пушта вода, испраќа мочки и каки (иако ни капка не пуштил), мие раце и откако ќе излезе од купатило се моча в гаќи.
    Во моментот кога ќе почни да моча како да се пресекува, шири нозе, како во паника, почнува да плачи и да бара да го крениме в раце.

Купивме касичка и се договоривме дека секој пат кога ќе се измочка/покака во шолја или нокшир дека ќе му дадеме паричка (прво му дававме и кога само ќе седеше на шолја). На нокшир не сака да седни за жива глава.
    Досега само два пати се има помочано в шолја и тоа не побара тој, туку јас навреме го фатив и со трчање го седнав. Сѐ останато е в гаќи.
    А навечер за спиење и за денски дремки нема згрешено, сув е ноќе и по 10ч.
    Преку ден стега, знам оти мочка само по 3 пати, многу обилно. Значи знам дека можи да го контролира да не пушти.
    Прашањето ми е како да се опушти и да не го стега? Да се мочка, да не се стега?
    За какање еднаш се покака в гаќи и од тогаш не е покакан. Го понудив со пелена на неколку пати, одбива, бил голем, бебињата носеле пелена (дека брат му го гледа сега, туку се мери со него колку тој бил мал, а колку овој голем).

Поучете ме шо можам да направам? Да го оставам вака да продолжи да моча? Да форсирам? Да сменам награда, казна? Да му вратам пелени? Не знам дали ова е знак дека е спремен или дека не е спремен.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.500
    Допаѓања:
    4.496
    Јас мислам дека дефинитивно е спремен не враќај пелени,супер е тоа што не сака да има пелени на него и тоа што трпи навечер толку долго исто е позитивно ...да видиш да пробаш со разговор да му повторувате дека не е добро да мочка во гаќи него треба да мочка на шолја сигурна сум дека ќе разбере со убаво,јас обично кога ке се помочкаше на нокшир и правев браво па се радуваше ептен и таа си викаше браво ,да видиш и така како со игра да пробате.
    И најбитно е трпение пополека сепак се малку дена поминати,ќе биде супер :)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Штом сам не сака пелени и е сув ноќе јас мислам спремен е. Само му треба време да сфати. Не сум за награди и казни, тргни дома теписите и остави го. Ако оди во градинка може и таму да го учат па со тек на време ќе се опушти. Колкаво е детето? Јас ќерка ми ја одвикнав на 2г и 8 месеци (пред 3 месеци) и скоро цел месец траеше одвикнувањето ( првите 2 недели на секое мочкаше во гаќи, а на нокшир ночкаше само јас ако ја ставев) со тоа што уште знае да згреши некогаш за мочкање, ама еве скоро месец веќе кај што воглавно секогаш кажува и за мочкање и за какање. Не го карај и кажувај му дека е бљак да мочка и кака во гаќи, дека големите деца и сите луѓе вршат нужда на шолја. Процес е, ама штом веќе детето посакало да не носи пелени, остави го. На некои деца им треба неколку дена, на некои недела, две на некои повеќе.

13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Си пробал ати кога идеш у тоалет да го носиш со тебе и тој да мочка со тебе ако сака на нокшир или писоарче жаба или веднаш после тебе, исто можетенплишена играчка да ја ставате на нокшир кко мочка кака низ игра знам фека си со мало бебенце ако имаш можност пробај вака, и зборувај му дека не е убаво да стиска ќе го боли мешето , покажи му каде, ќе се опушти со тек на време. Штом е ноќе сув и сам бара спремен е.

На tina2018 и IRBBB им се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Повторуваме, зборуваме, кажуваме и приказни. На памет ги знае и додека си игра си повторува сам. Ама практично малку послабо. :D
    Утрово кога стана не сакаше да седни на шолја/нокшир, го соблеков и го седнав, за секунда се измоча и иако плачеше за да не седи и дека не му се моча, кога почна да се мочка се прерадува. Инаку даваме аплаузи, овации за секое мочкање. Па ги испраќаме мочките, тоа цел ритуал е. :smirk:

2 години и 4 месеци е. Моментално не оди во градинка, ама од таму кажаа дека ќе соработуваат, дури и инсистираат што поскоро да тргниме пелени.
    Не го караме, само зборуваме постојано. За наградата со паричките пресреќен е, мислиш дека не е во ред тоа? :?:
    Мене најголем проблем ми е отпорот да седни на шолја/нокшир, не ми е проблем ни да згреши, ни да се помочка или покака. Мислам дека никогаш нема да посака да седни сам.

Не сум пробала, ќе пробам и така, иако како шо спомнав, прави отпор, особено за нокшир. Не знам зошто ама има некоја аверзија од нокширот.
    Опцијата за писоар одамна е исклучена оти премало ни е купатилото и нема место за писоарче.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.092
    Допаѓања:
    3.831
    Добра идеја ти е писоарче, можда машкиве полесно ќе се научат со тоа.

16. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    26.295
    @IRBBB ау жено се породи ? не сум во тек со новости
    Пред извесно време бев на психолог со малиов и се супер е . Докторката исто ми рече да почнам полека да го учам без пелена пошто има осет веке ама незнам мене некако уште рано ми се гледа. Викам бар од кун пролет да почниме или па касно е тогаш :drunk:
    Не сакам после ај ќе почни и по извесно време да се стега или нејќи

На IRBBB, LiquidLuna и sani99 им се допаѓа ова.
  17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Мене многу ми помогна бебе кукла со нокширче. Така уште од година и пол веќе знаеше за што служи нокширот иако така само ни стоеше нејзиниот во вц и не го користеше, не ни инсистирав да ја седнувам тогаш, ама одвреме навреме се случуваше да посака иако не правеше ништо. Мојата на почеток не сакаше да слушне за адаптер. Дури и се плашеше од адаптерот, ама еве сега еднаш посака да седне на него, иако претежно на нокшир седи, сепак некогаш ако посака ја седнувам на адаптерот. Јас награди ич не применував, не знам дали е паметно или не. Ако не сакаше да седне а гледам дека ѝ се мочка или кака, ѝ давав играчка или сликовница да листа додека седи, така некако успевав.

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Се породив мама пред две недели.

Нема рано касно, пробај. Ако не бива ќе одложиш за потаму.

Ќе пробам и така. Сега хит му се полицајци и пожарникари, нив ќе ги носиме на мочање. :lol:

На Lovebug01 и minne992 им се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Мајка пушти го во туш кабина да се измоча. Дај му "да ти ги измие" плочките.
    Му треба охрабрување и самодоверба да се опушти. На почеток сите имаат страв,кој од нокшир ,кој од шоља.
    Исто така ако имате двор,или ако одите во природа дај му предлог да се измочка кај дрвото за да порасне големо.
    Значи да моча на друг начин освен во гаќи,а да не биде тоа нокшир ,шоља ако го вознемируваат.

Моето имаше проблем со какање при одвикнување. 3 недели какаше исклучиво во гаќи. Ни пелена, ни нокшир ни шоља. Плус имаше и малку запек. Целиот беше во паники кога ќе му дојдеше кака. Се опушти кога се искака на трева кај баба во двор. Па се смеевме како направил торта. Јас бев пресреќна. Од тогаш си какаше во нокшир,подоцна и во шоља.

20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Mojata na pocetok isto nejkese da sedne ke sednevme so mora solja ama ne mockame samo redime zivotni ili koja i da e hit igracka periodot. Magnetnite knigi i bea melem i taka i po pola saat sedevne dur da se izmoca na pocetokot. Ama na odmor bese pa na plaza osekase sto znaci po noze da i tece i brzo se nauci. Ama zatoa kakanjeto 1-2 pati nedelno so pottik sirup traese skoro 2 meseci. Zadnjava nedela dve nekako fati red ama i toa so pienje kompot od slivi i konzumiranje po nekoja sliva sekoj den