Убаво ти рече @Luna91. Подобро е да одмориш дома и да го научиш. Моите се одвикнаа зимно време. Тогаш не ги ни пуштав во градинка.
Јас и надвор не им ставав пелена. Ако си решена да го одвикнеш, ја вадиш пелената и веќе не ја ставаш. И ќе го прашуваш дали му се мочка.
Ќе го ставиш да мочка пред да излезете. И пак ќе го носиш да мочка на пола саат. Обавезно резерва алишта со тебе. Тој период избегнував да одам по гости, освен кај моите. Повеќе шетавме надвор.
Oti ko ke nosi gaki mislime deka ima pampers, dolu gol go ostavam na pocetok. Ne znam da ti kazam sto raboti probav ama pelena vrativ, mozi tuka e greskata
Не не оди тоа така. Поента со одвикнување е дете кое е доволно големо и разбира да ги остави пелените само. Ке му облечеш гаќи и тренерки. И ке го прашаш дали сака да мочка. Ке се измочка на шоља или нокшир и ке го пофали, може со овации, како сакаш. Потоа ке го оставиш. Ке го прашаш повремено дали му се мочка. Ако за два часа не мочка а пие течности па ке го однесеш да мочка. И кога ке се измочка, треба да осети дека е мокар, да му засмета влажното на газе, да разбере зошто го тераш да оди во веце. Значи самото дете да направи разлика. Ако манда голо куре цел ден ке му е забавно да гледа каде моча по мебел, нема да разбере која е поентата.
Ти мене ме побрка со пелениве носи не носи а не па него. Недела дена одморете, стави му пелена и терјте така. Следен викенд вади, остави само за спиење евентуално. Ќе го облечеш без пелени, стандард гаќи тренерки се што треба. Ако згреши пресоблекување. Исто и за надвор. Не го збунувај. Исто и мене ми беше збунувачки за надвор, ама ако сака да моча кака во трева застануваме , врши работа собирам во кесичка. Дај му шанса да сфати дека не треба во гаќи. Тоа настинат нема врска со мокри гаќи 5 мин. Еднаш мојава згреши на сред шетање, ја пресоблеков во парк. Ни прво ни последно дете не е што згрешило. Една недела дома со него, шетање надвор и ќе знае и во градинка после.
Пелени кога се вадат не се враќаат повеќе само збунка му се прави. Во градинка ќе ги стегнеш дека нема памперс веќе и ќе им однесеш повеќе облека за пресоблакање. И не треба гол треба со гаќи да го облечеш нормално и да збориш и да му објаснуваш дека ѕоа не е пелена за да има осет и прашувај го почесто дали му се моча или му се кака. За надвор исто е ќе го прашаш дали му се моча или не, кога ќе нема да се измоча во гаќи награди го. Али со ставање па вадење пелена така никогаш нема да се научи.
Go prasuvam nisto ne vraka ili ke reci ne, AJ da te sednam odma mocka. Da go ostavam nisto ne kazuva, a kazuvase znaci zatoa mu gi trgnav, sakase da mocka. Sega e samo toj koga Saka , a to e na spijanje koga ne Saka da spie primer odma bara da mocka. Me buni da ne mu e rano znam e tri godini nekoi od dve Sami mockaat no za nego da ne ne e podgotven uste.
Ne mi e bas spremen ko so gledam, ne deka ne mozi no nema zelba Kako da kazam, snosti duri I mi vika pelena da mu stavam, da ne mu praj stres ova da go pocekam na prolet?
Ај здраво. Значи синко летово го одвикнав од пелени, нормално како и секое дете правеше грешки ама тоа беше краток период. Сега си кажува и за мочкање и за какање ама имаме проблем навечер. Ако не го ставам да се измочка спиејќи, он 1-2 пати обавезно моча во кревет. Мочка пред спиење и јас пред да си легнсм пробувам да го ставам на нокшир.. некогаш без проблем ќе се измочка некогаш се треска од земја и не сака.. машината мислам ќе ми прегори од секој ден перење постелнина Маж вика да му ставам памперс за спиење а мене не ми се враќа, ама луѓе многу е хаос со ноќите… Нема осет дека му се моча, а од кога ќе се измоча станува и одма се соблекува сам
Уште ги немаме одвикнато, но за навечер или памперс или да се будиш со аларм да го ставиш да мочка исто течностите да се намалат пред спијање.
@NNK19 за целосно одвикнато се смета дете што и ноќе е “суво”. Знам многу деца што носат само преку ноќ пелени,а дење нема проблем. Ако добро те сватив секоја вечер се мочка ако ти не го однесеш заспано во тоалет.Ова е мачење за мене. Јас би ставала пелена навечер,секако не е свесен,или па ке му застуди од мокро па се буди,но не и од дразбата да се испразни. Можеш да пробаш прво и со минимизирање внес на течности и храна што содржи мн вода непосредно пред спиење.
Ма се е на минимум дури ни вода не пие.. џабе кога пак мочка. Не знам како да го добие осетот дека му се мочка. Немам вакво искуство, ќерче ми беше обратно, од прв ден не мочкаше навечер, ама затоа преку ден се подмочуваше скоро секогаш до поголемка
Па тоа викам, немам искуство, ќерче на 2г ја одвикнав и и се случило да се измочка во кревет само кога била болна затоа синко со 3г… Едит: ако има и тоа врска, ги споредувам децава, ќере може цел ден да трпи и да не оди во вц, значи навечер оддамна не станува за мочкање, а синко како вика ми се мочка ако не му дадеш нокшир за 10сек може да се измоча и во гаќи
Помеѓу третата и четвртата година се најголемиот дел од децата “суви” и навечер,а девојчињата побрзо ги оставаат пелените засекогаш. Има деца што и до 5-6 години мократ во кревет,звучи лошо,ама е факт. Овде кај што живеам се продаваат пелени за поголеми деца. Најважно од се мислам дека е да не се прави притисок,ке има само контра ефект,стравот и паниката може уште толку да допринесат за неконтролирано мокрење. @NNK19 ке ги откачи сам,ете имаш и поголемко дете,не е до тебе како родител,до нив е,без грижи.
Исто машко имам и уште се одвикнуваме за преку ден, беше многу време болен и пак почна да згрешава, кога сака мочка кога сака не, ако му прам притисок не ни сака да седи. Ќе видиме како ќе биди и за преку ноќ. Си велам се е процес ќе се навикни. Се снабдив со гаќички за во градинка ќе го пуштам така, барем за преку ден да се учи... За женските од многу слушам тие далеку порано се откажуваат од пелени. А и во се се понапредни..