Планирам да започнам процес на одвикнување. 2 год е. Не знам навечер што да правам. Дали да ја оставам пелената или да пробам без? Читам дека дури до школска возраст навечер знаат да се измочаат и уште не можат вечерното мокрење да го контролираат, па си викам да не ја стресувам. Како правевте на оваа возраст, има некој на 25 месеци скроз да ги тргнал пелените?
На 22 м ги тргнаавме скроз , пред тоа за какање кажуваше неколку месеци. Сам си изрази желба, за дете што не покажало само иницијатива неам искуство. Одма се извадивме за секогаш и ноќе и дење. Имаше регресија при промени дома , ама не го враќав на пелени.
Ako uste ima polna pelena nema nikakva poenta da se trgne nokje sigurno nema da go ostavis deteto mokro bez pelena sekoe dete e razlicno ne moze sekoe dete vednas da kontrolira I nokjno mokrenje toa e proces ako nekoe dete na 22 meseci ima Suva pelena nokje ne znaci deka I tvoeto dete kje ima moze duri na 3,5 godini kje prekjine so nokjno mokrenje .
Секое е различно, неможеш така да одредиш. Во принцип ако е сува пелената наутро може да ја извадиш и да пробаш. Јас на 2.5 и извадив пелени денски, навечер уште и ставам веќе 4 месеци, месецов почна да се буди и да ме вика без разлика што има памперс на неа. Така да секое е своја приказна , некои на 18 месеци некои подоцна.
Она кажува мн одамна кога кака, за мочкање почна пред некој месец, ама кажува додека ја обавува работата, нема везе тоа ќе го учиме. Повеќе ми беше страв да не ја малтретирам ако пробувам навечер да ја оставам без пелена. Празна пелена нема пошто до сега секоја вечер вода пиеше, ама тоа ќе го скратиме веќе. Ќе пробам, ако не бива за 1 недела, навечер ќе и ставам пелена. Фала женски. Ај со Господ напред.
Ti sekako I stavaj nokje peleni I dokolku kontinuirano ima na primer dve nedeli Suva pelena togas moze da ja trgnes .
Да ама како што ти пишале сув беше наутро подолг период, затоа. Да не била сува немаше да ја извадам за ноќе. Среќно! Пробајте ако не иде тука се пелените.
Јас имав обид на 2 год да ги тргнам ама безуспешно беше и на 2 и пол може и некој месе плус да имаше скроз ги тргнавме и преку ден и за навечер за 3 саати се научи не мочаше нигде освен на нокшир. Совет имав од една повозрасна жена на нејзе што и кажал доктор дека треба во фаза на заспивање навечер кога е не скроз заспано да се однесе на нокшир и да моча и дека така мозокот памтел дека не треба да моча во кревет уствари така порано и ги одвикнувале од пелени.
2г и 4м сам побара да ја извадиме пелената и еве 3 и пол месеци се поминати, ниеднаш навечер се нема помочкано досега, ниту пак се буди за мочкање. А си пие вода како вообичаено. Никогаш пред тоа немаше празна пелена. А преку ден на почетокот беше лудило, мочаше кај стигнеше, само на шолја и нокшир не.
Околу 5 дена не носи памперс. Сама си покажа интерес дека сака да моча во шолја. Се беше ок првите денови, т.е често ја ставав на шолја и си мочаше. Вчера се помоќа 3 пати во гаки. И нокеска немирно спиеше викам ај мош и се моча. Ја ставив на шолја моча и вика ме боли и плаче. И од сабајле наваму стиска за мочање и неколку пати што моча вика не ме боли. И сега не ми изгледа дека ја боли. Дали е нормален процес при одвикнување да стискат да не сакат да мочкат. Од што се стиска ми иде пак памперс да и ставам. Направив денес анализа на мокрача се е ред. 2 год и 4 месеци
Дали мислите дека е нормално за рок од 2.5 часа 5 пати да се помоча. Два пати во гаки и 3 пати во шолја. Претходно нормално до дека беше во памперс не знам колку често моча. Ама некако многу е за два ипол часа 5 пати да моча. Не се жали дека ја боли нешто.
Нормално е. Мојот на почетокот мочаше пречесто дури се мислев дека има некаков проблем ама како минуваше време се подолго издржуваше.
Ај да се консултирам за пелените пред да идам по гаќички, ваше мислење Ќерка знае што е нокшир, сама соблекува пантолони и пелена и седнува и си седи, само еднаш има мочкано, се шокираше кога виде ама пак седи и прифаќа, не се плаши. Не кажува за мочкање и какање, често ме "лаже" дека ќе мочка, па мислам дека осет нема нели за кажување уште. Да почнам, да пробам да ги фрлиме пелените? Па ако не успееме, секогаш можам пауза да направам и да ги вратиме пак? Или да ја чекам да почне да кажува? Јас уште ко бебе ја гледам, поголем проблем ќе биде јас да се решам отколку таа да ги фрли ама ајде...
Јас уште сум на ставот дека родителот треба да е спремен за да се тргнат пелени. Не дека ќе земеш да тргаш пелени на 15 месечно дете, ама околу 2 години пред или после е сосем ок возраст ако ТИ си спремна. Спојлер: Реферат Мојата кажуваше пример во моментот кога моча или кака, и за двете викаше кака и не секогаш. Ова го прави од поодамна. Уште пред роденденот знаев дека за празниците ќе сум дома нема да одам на работа, сплет на околности испаднавме и болни, загаден воздух и дефинитивно знаев дека нема излегување и дека сега ми е шанса. И пошто се спремавме и јас и маж ми да се посветиме максимално тие неколку дена на нејзе, пробав баш дента на нова година, е ама дента трчав да направам салата, да спакувам некој поклон и притисок качив од нервоза и ги вратив пелените, ни еднаш не се измоча во шоља, 3-4 пати сменив гаќи и тоа е. После 2 дена се смирив малку и пробав пак, ама овој пат и бев привезок или јас или татко и цел ден. 5 вида на чаши, цевки, не знам шмукалчиња, смутиња, овошје, сокчиња (природни или бебешки), се што може за да пие течности и да ја протера за какање. Ја носев во вц на 30-45 мин, седевме по 5-10-15 мин она на шоља јас на столче до нејзе, читавме книги, и давав да бои, со некои кутивчиња од креми се заигруваше, за да го фатиме моментот да се измочка. Сабајлето само 2 или 3 пати се измоча во гаќи, се друго го „фативме“ на време да мочка во шоља, попладнето се искака во шоља (во себе славев за да не ја возбудувам), до вечерта веќе мислам почна и да кажува, после 3тиот ден почнавме и надвор да излегуваме (ми беше страв колку ќе издржи), кога сме блиску до дома издржува, ама кога сме надвор мора во гнасотилуците тоалети да влагаме , еднаш татко и несакаше да застануваме, во кола бевме, а имаше испиено цело шише вода и тогаш само ми се измоча, ама апла беше, 5 пати ни рече дека и се кака(читај моча) ние и викаме трпи уште малку, идиоти. Е за спиење и ставам пелени-гаќички, за ова, пак јас не сум спремна. Не можам да се расонувам и јас и она дополнително за мочање или ако се измоча во гаќи да менувам постелнини, тоа одбивам во овој момент пошто сум преморена, инаку и се погодува да има суви пелени, па некогаш ќе стане со малку мочната, а вода пие во тек на ноќта, и тоа не можам сега да и го скратам, па ќе си тераме вака. Тактиките во суштина ми беа тие, да има некој со нејзе постојано да и виси над глава, да пие и јаде храна за да ја тера на мочкање и какање, да го осети притисокот во меше, не ја прашував дали и се мочка или кака, туку како навиени бевме „Ако ти се мочка или кака да ми кажеш, добро?“, ја носев почесто на шоља и седевме со занимации, и објаснував кога ќе осети доле во мешето притисок да ни каже, дека сакаме гаќичките да ни се суви како на големите дечиња, дека мама и тато мочкаат на шоља и сл. Ама ова беше еден ден, а мислев ќе биде цела недела. Исто читав ама јас не успеав, додека се на шоља/нокшир да дуваат со цевка во чаша со вода (да прават меурчиња) така се опуштеле мускулите и правеле напон, пошто идејата на почеток ми беше да сфати што се прави на шоља. Награда и беше да пушти вода ако се измоча или искака, ама бев спремна да давам и чоколатце. Инаку не купив нокшир, земав адаптер за на шоља со скалички, не се качува сама уште, ама го прифати. Уште ни е тешко на други места да мочкаме (среќа па уште не шетаме по студов многу), прво јас не знам како да ја фатам и наместам , а и она не може да се опушти, па некогаш се бориме. Пред ова немаше ни еднаш седнато нити имав пелена тргнато. Ако не успеевме да ги тргнеме за 3-4 дена пелениве, ќе правев пауза од 1 месец пред пак да пробам ама пак ќе ги имав истите ставови и тактики. Да ја чекаш да кажува по мене нема поента, којзнае кога сама би и текнало дека треба да ти каже пред да се измоча, ти треба да ја научиш за тој осет, а ќе ја научиш ако тргнеш пелени. И мојата „лажеше“ пошто не знаат, нормално е, процес е се учи. Така да ставрно мислам дека треба ти да се решиш како и се друго, а ќе се изненадиш како она се тоа брзо ќе го сконта
Фала ти за опширното споделено искуство златна. Денес не стигнав ама од утре купувам гаќички Стружанка добри се? И каква големина да барам
Е од таму уште не земав . Ама не се потресувај од кај да земеш, ако ти е успат стружанка земи од таму 2-3 пара од некое друго место уште 2-3 пара и ќе видиш што ќе ти се погоди најмногу за во иднина. Во х&м не се нешто нај ама беа 8 пара за нешто испод 1000ка пример. Имај 10тина ќе ти требаат секако, јас секое сабајле и ги менувам сега. И не ми се смејте ама не знам да ја избришам и некогаш и се мократ гаќите, така да си требаат . Инаку 92-98 или 2 год бројче зимав, тоа беше најмалото.