Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    2.317
    Ајде да се приклучиме во групата на 3+ годишњаци со пелени. Еве веќе 3 ден сме без пелена освен за спиење бидејќи никако да се одвикнеме од млекото пред спиење ааама некако слабо ни иде. Сама не кажува кога и се мочка и кака, морам да ја прашувам цело време. А кога носи пелена знае да каже мама јас мочкам или мама јас какам а без пелена никако да каже. Да ја карам некако ми нема смисла да не и направам контра ефект. Колку време ви требаше да се откаже скроз со кажување дека им се иде во вц со се комплет?

2. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.084
    Ние од петокот сме без пелена и за навечер и за преку ден
    А од завчера и во градинка си оди без пелена
    Прво протестираше,нејќеше нигде,па после само на шолја,па два дена мочка стоејќи,до сега два пати какаше само
    И тоа дека го осетв дека му се кака
    Во градинка и вчера и денес кажал дека му се мочка
    А завчера еднаш се измочкал
    Навечер пие млеко и легнува и дури сабајле коа ќе стане за градинка или ако е дома покасно(10/11саати) тогаш мочка
    Навечер не напраил проблем
    Денски знае да се испушти ама се учиме,има напредок
    Мислам подобро е одеднаш да се тргне бидејќи вака може и збунка да и се направи

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Ќе ја прашуваш некое време, да ја потсетуваш мора оти забораваат да кажат, е сега ќе напрај беља некогаш ќе види дека водено сама ќе му текне ќе и речиш тогаш да ти кажува за да не биди водено и нокширчето нека биде во близина да го гледа и зборувај и цело време ако ти се мочка овде дека треба да мочкаш, да и кажеш на мама и така.
    Инаку и мојов пие млеко навечер едно, се мочка пред да заспие и си држи до сабајле има згрешено само два пати навечер и се има разбудено да кажи дека му се оди во вц.

4. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.699
    Vo pampers kazuva koga kaka, mocka, za noksirce ne saka da slusne...ne saka da sedne na nego. Eve go veke 2 pati veke e izmockan od utrovo Se vika ke kazam i odkako e veke vo faza na mockanje vika mockam.
    Nekoj sovet, nesto

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.545
    Допаѓања:
    8.837
    Тргни го памерсот, нека се измочка во гаќи, да осети мокро. Вака со памперс нема поента

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.699
    Da, da go trgnav samo 2 pati kaza, eve veke 4-5 pati ne se zamajuva vo igra i ili odkako ke pocne da mocka kazuva ili koga veke ke se oseti mokar.
    Prv den ni e denes i nekako se custvuvam porazena, zboram zboram i kako da e dzabe

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.545
    Допаѓања:
    8.837
    Прашувај го почесто дали му се мочка.
    Ќерка ми не сакаше на нокшир воопшто. Од почеток е на адаптер. Кај нејзе палеше инат, и викав сега јас ќе ти мочкам на адаптерот, не може ти, и така се научи.

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.212
    Допаѓања:
    36.707
    Поголемиот за една недела, а помалиот за две недели. И двајцата на 3+. Се обидував и порано, ама џабе.

9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.225
    Допаѓања:
    56.911
    Ама како поразена на прв ден? Ваљда не мислеше дека ќе тргнеш пелена и готово ќе почне да мочка на нокширче. Досега знаел само за пелена, ова му е огромна промена и не е лесно ама ич. Наоружај се со трпение и средства за чистење. :D Ќе научи секако, ама треба да му дадеш време.

Ова дека кажува кога веќе почнува да се мочка е скроз нормално. Мислам дека нема дете што не го прави истото на почеток.
    На мојот еднаш му реков ајдеее пак сега да менуваме гаќички, а тој ми рече - и тие ќе ги измочкам. :D
    Трпение Лиа, неколку дена треба и ќе се научи.

На dromka, LiquidLuna, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  10. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.699
    @Tea SK ooo ne da pocna da se inati, a inaku e mn.poslushen. Imam i adapter ajde da probam ako ne so nego.
    @LivingGlam ohh trpenie spaseni, kako vikaat Eve go istiot e vika i ti ke gi izmockam, pak vo gaki epa sto mama toa ne e strasno i se smee
    Fala vi mnogu mamicki na sovetite i poddrskata

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.059
    Допаѓања:
    4.029
    Дете сабајле стана и рече пелена дека нејќе. Си моча си кака како 2 месеци да е без пелена. Од порано осет имал ама нејќеше никако без пелена.

Дали ноќе да го оставам без пелена? До сега полни му биле пелените навечер. Што би советувале, како да не ја утнеме работава да ги откачиме пелените конечно (fingers)

12. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.328
    Допаѓања:
    8.764
    Пробај вечер без пелена, ама кажи му што е и како е, пред спиење обавезно нела се измочка, а на душекот стави чаршав-навлака водоотпорна, ако имаш. Ако се измочка, вратете пелена веќер, ништо страшно и покасно да се научи за навечер.

На Mother of 2boys и Mom's_life им се допаѓа ова.
  13. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    487
    Majki, koga gi odviknuvate od pelena, za nadvor sto pravite? Stavate pelena?
    Vcera pocnav so cere, aber nema da kaze, moca kako kutre po doma, znaci sigurno i nadvor ke se izmocka vo gaki, pa zatoa se mislam sto da pravam.

14. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.328
    Допаѓања:
    8.764
    Nikako pelena ne stavaj ako si resila da trgnete peleni, i za nadvor kje si nosis nekolku para alista so tebe, kje kazes deka e sramota da mocka nadvor, deka treba da kaze, i sl. Da znae, da bide deteto spremno sto i kako go ceka. Pelena ne se stava nikako, taka mn potesko kje se nauci. Ne treba da popustas, i da si istrajna do kraj treba.

На DejziSk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.545
    Допаѓања:
    8.837
    Не не без пелени и надвор. По гаќички и можеш фустанче, за полесно за пресоблакање да ти е ако направи беља.

На DejziSk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.084
    Првите три четири дена излегувавме на саат време до лулашки шо ни се до зграда ама прво мочкавме па излегувавме
    Одеднаш му тргнав и за ден и за навечер и ги откажавме успешно,после една недела почна сам да кажува кога му се мочка/кака,не го ни прашувам веќе,но во ранче носам резервна облека за секој случај
    Инаку за една недела три годинки ќе полни
    И коа ќе се измочкаше првите денови устата пења ми фати од зборење,како он не е бебе да мочка во пелени и баш се погоди период кога скроз ги имавме потрошено пелените,ќе оди ќе побара пелена,гледа нема и мораше гаќи да носи

17. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    487
    :talk:Fala vi mnogu majki na sovetite. Eve denes tret den bez peleni, prvpat dva pati kazala deka i se mocka, aj belkim brzo ke prestane belji da pravi (fingers)

18. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    3.044
    Втор ден без пелена преку ден, само со потсетување сме уште. Нешто да прашам.. За спиење пелените, ги ставате пред да спие или веќе заспани??

19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Дури се мочкаше навечер му ставав со убедување, се контраше, неќеше да ставиме после почнавме од ко ќе заспие за да не се буни, кога увидов дека не полни пелени навечер ја извадив и се случуваше да згреши и то е ок нели, после го учев дека ако му се мочка да ми кажи, да ме разбуди и сега така правиме ако му се мочка кажува и обавезно пред да заспие мочка.

20. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    3.044
    Не се буни до толку, а и назад сме за ноќно вадење, само не знаев како е поправилно...

И уште нешто, им влијае на спиење одвикнувањево?

Инаку си е спашла.. Денеска едвај 20 мин. преспа и ноќе скенкува често.. Што инаку не се случува..