Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Kerka mi ima 14 m i veke pocnavme so ovaa faza. Pocna da kazuva za kakanje, vika mama kaki! A za mockanje sega ja ucam, na sekoi 2h ja sednuvam na noksir. Nekako sama projavi inters, jas voopsto ne forsiram.

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Dodeka gi ucite decata da mockaat vo noksirce dali vo tekot.na denot ili nokta nosat peleni?Ili ednas koga ke se pocne so odviknuvanje treba da ne se nosat peleni?

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.228
    Допаѓања:
    36.781
    На поголемиот син од старт и навечер не му ставав пелени. За една недела почна да се буди и навечер за да мочка. Ако преку ден ги тргнете пелените, не ставајте и навечер.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Jas ke pocnam od utre so mockanjeto nekako mi se oddolzi so nego, lani letoto probav da go odviknam ama mnogu bese mal nekako ne svakase nisto...sega na adapter ke pocnam da go sednuvam za mockanje, prvo koga ke stanuva od spienje ke probam....ne mozam so noksir, radi iks pricini. A i dovolno e visok za da mozime odma so adapterot. Prvo ke probam preku den samo da go sednuvam pa ke presecime naleto, toa e- odam na rabota i dodeka da zemam odmor ne ni mozam da go odvikanam. Toa e so denesnite majki koi odat na rabota a malite deca se uste mnogu mali. Sin mi ke pravi vo vtornik 2 godini a na gradinka go nosam od godina i dva meseci. Ke mora da se odvikni ova leto, ke mu bidi togas taman - ke ima godina i 3 ili 4 meseci

5. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Na kolku godini go odvikna od pelenite?

6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.228
    Допаѓања:
    36.781
    На 3 години.

7. eutixismena

eutixismena Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2011
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.414
    Денеска син ми прв пат мочкаше во нокширче јееееееееее. И ќе добие награда тепо - лижалче тоа сакаше кога го прашав, добро е што не побара сладолед.
    Вети дека попосле пак ќе ми каже ајде да видиме.

На Tinushka, zuto, Jagoda123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Ветено напраено. Син ми многу лесно почна од сабајле само да мочка во адаптер. Искрено мислев дека повеќе отпор ќе ми направи, ама веќе вториот ден почна да се мочка во адаптерот секое утро си се мочка во него. Сега засега тоа е доволно, важно е да знае каде треба да се мочка. Па на лето таман ќе ги фрлиме пелените.

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.228
    Допаѓања:
    36.781
    Подобро извади му ги пелените. Јас така му направив на поголемиот син.

10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Eve sme i nie tuka :) veke 2 den kako malata cel den e bez pampers a za spiejne i stavam i koga se budi(spiejne preku den)sat-2 vreme i pampersot e suv,vednas e stavam na noskir i ete ja za 5/10 minutki ke zavrsi mala nuzda.
    Budejneto nautro e nekade 9/10 sat i izgleda deka togas se mocka pa nakaj 13 sat pak se mocka,pred pladne e doma pa znae i vo noskir koga ja sednuvam i onaka na nea da se pomocka a popladne e celo vreme nadvor pa dva tri pati se mocka onaka na nea dodeka igra.
    ja gledam deka koga mocka oti na noze e stoi mirna i samo me gleda a prviot den i malce kako strav da imase oti se pomocka:D
    ima li nekoe pravilo kako treba ili?
    jas ja sledam malata i ja sednuvam na noskir na dva sata predpladne i sat popladne oti zabelezav deka pocesto se mocka popladne,ke se obidam periodov i taka e so toplo vreme pa ako nauci dobro ako ne ne i davam so sila da uci.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.862
    Допаѓања:
    28.525
    Мислам дека маки ќе имаме со ова одучување од пелени. Значи ја седнувам на нокшир, си седе неколку минути и станува среќна и задоволна и ми вика ,,готово, мочкав,, А во нокширот капка нема.
    Многу сака да сеи на шолјата, си седи 15 минути се смее, се радува, не дава да ја станам АМА ниту кака ниту мочка. А уште повеќе се нервирам што отпосле не ми дава да ја облечам, си трчка гола низ станот.
    Инаку 2 годиники и еден месец сме, мислам таман на време сме за одучување ама како за почеток не можам да се пофалам баш.
    Барем да кажуваше кога има кака или моч за да знам дека е свесна што прави во пелената, а она абер си нема, ќе си се искака и дури тогаш вели ,,какана е Леа,, Е какана ама во пелена!

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    @snegulkata ние сме бетер. Моево дете ни на нокшир седнува ни на шолја. Се плаши. Ниту пак кажува кога ќе заврши работа во пелени. Ништо.
    Ми останува да пробам сега да го соблекувам на гаќички без пелена, па да видам како ќе реагира така. Не би сакала уште една година да буткаме со пелени.

Ние секако со бебето ќе тераме со пелени, ама барем батково да нѐ заштеди малку :)

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    35.071
    И ние како девојката Леа и баткото на Жуто. Ама ние малку ,,појаки,,сме. Покрај тоа што седи на шолја и по пола саат,после уште толку се молиме да ставиме памперс,кажува и кога мочка и кога кака во памперс(кога ќе се искака веднаш и си легнува да му сменам).Но,никако да пушти нешто во нокшир или шолја.
    Причекувам да се затопли времево,и одам на опција ставање само гаќички,па ќе видиме како ќе се одвиваат работите.

На Mrs.Bass и zuto им се допаѓа ова.
  14. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Majki zboruvajte mnogu, poveke pati vo tekot na denot kazuvajte deka treba da kakaat i mockaat vo noksirce. Ostavajte go noksirceto kade sto igraat, da im bide celo vreme pred oci. Dokolku negoduva ili se buni na noksirce ne pritiskajte, vednas trgnete go. Pofalete go ako pusti makar i edna kapka. Jas i pisuvav 5+ na raceto i bravoooo vikav, pleskav so race i cirkuzi pravev., posle koga zavrsese rabota vo noksir mi vikase " pe pus" hehe. Na ovoj nacin od 13 m nema zgreseno za kakanje, za mockanje gresi nekogas koga igra i se zanesuva. Sega ima 15m.

На marchi-cool, * Zence *, SamovilkaH и 2 други им се допаѓа ова.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Не знам како е кај вас, но кај мене син ми е во една фаза каде од сѐ се плаши. Дури кога му кажувам како ми е името одма вика дека се плаши.
    Па така се плаши и од нокширот и од шолјата.
    Во последно време не сака ни да го пресоблекувам. Секое менување пелена го потсетувам дека доколку кажува нема веќе да ставаме пелена и да се пресоблекуваме.

Ќе помине ли фазава "плашиш"?

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    I nie sme plaslivi eve vcera trebase da kaka ke i dojdese jas ke ja sedenv ona ke stanise,na solja igra igra nikako ne se kaka i staviv pampers pred spiejne i ete ja se kaka:|
    Isto sme i so mockajne vcera dva pati mockase vo noskir i dva tri pati onaka na nea se pomoka na noze,koga se moka na noze vika oooooooo,jaas i vikam brava napravi pipi brava i ona vednas se raduva:D na noskir sednuva se mocka i koga stanuva gleda dali ima mocka ako ima se raduva i vika brava.
    Ama nekako ja gledam deka koga i se mocka ne se mocka vednas nekako se plasi:^) ili malce ke pomocka pa posle pak malce nekolku kapki dodeka moze drzi a potoa kad ei da e ke pusti.

inaku dene ne ni mockase od 11 sat eve ja zaspa ne ni mocka:^)sigurno koga ke se razbudi ako nema mockano ke se pomocka vednas vo noskir koga ke ja satavam taka pravi denovive,inaku na kolku vreme treba da mockat? malce me zagrizuva oti ja gledam cesto koga i se mocka znaee da pusti enda kapka i potoa ne mocka ima strav.

17. kixxy93

kixxy93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    6
    Моево дете има 2 години и еден месец и сега се учиме во нокшир еве 3-4 дена мочкаме во нокшир не кажува сам уште кога и да го прашам дали му се мочка вика да интересно му е:D и несака ич памперс и пред да почнам да го ставам во нокшир самиот го соблекуваше и мочкаше насекаде.. За какање уште неможам да го начекам.. Еве вчера го седнав и само се помоча му облеков памперс излегов на минута земал самиот го соблекол и се покакал на паркет.. И сега незнам дали воопшто да не му ставам памперс само за спиење или уште да носи додека не почне сам да кажува? Мислење? Позз

18. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    И јас планирам да почнам да го одвикнувам деновиве.
    Сакав месецов, ама цел месец беше заникаде времето, а битно ми е да се стопли зошто скроз ќе тргнам пелени и ќе го оставам само по гаќички.
    Планирам да му ставам пелена само навечер за спиење, преку ден воопшто.
    Туку сакав да ве прашам, што правите кога шетате додека сте во фаза она одвикнување, па и откако ќе се одвикне? Ставате пелена или?

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Nie sme edna nedela bez pamper samo za spiejne i stavam.
    Na 4 den kako bese beZ pampers bevme do trgovski i istaviv pamper koga i se somocka ispanicena pocna da skoka vo mesto i samo me gledase.
    Dodeka se nauci ubavo kade treba da mocka koga ke odime nekade ke i stavam pampers koga ke nauci sama togas mislamke nemapotreba pampers,sega za sega samo doma e bez pampers dodeka nauci.
    Nie sme na pocetok i malce pocna da znae deka treba da mocka isamo skoka vo mesto ispaniceno treba uste dosta vreme dodeka nauci :)

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    12.529
    И јaс сaкaм пoлекa дa пoчнaм дa гo oдвикнувaм,нo мoже ќе звучи смешнo aмa дa прaшaм нa кoлку време дa гo прaшувaм/седнувaм нa нoкшир?