Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Orange96

Orange96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2020
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    103
    Mozebi ima tvrda stolica pa ja boli...

2. M1234

M1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    828
    Здраво мајки синчето ми е три години и никако да се одвикнеме од пелена.Ноќно време пелената е комплет сува и не му ставам ноќе пелена меѓутоа кога се буди сам носи пелена да му ја ставам да мочка во нејзе, ако не му ја ставам, плаче и се помочува во гакички, и со соблекува одма сам.Подолг период пробуваме и се чекам да биде спремен но тој воопшто не сака да седи ни на никшир ни на шолја.Многу одамна знае дека треба да мочка и кака и кога му се мочка го носи сам нокширот но да седне нема шанси.Веќе не знам на кој начин да постапам, дали уште да чекам, бидејки гледам кога повеќе зборувам тој како повеќе да има одбивност за нокшир.Инаку нокширот сам си го одбра и вети дека ке мочка во него, купивме книги и секој ден ги читаме,играчките сите ги седнува да мочкаат но тој никако да седне, плус ги сокрив сите пелени, но нема резулатат.Што мислите вие, се уште не е спремен да чекам сам кога ке каже или како да постапувам понатаму.Фала однапред

3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Пробајте со стоење ко за почеток.

На M1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Имам пишувано и претходно, кај мене беше иста, кога ќе и се прикакаше врискаше, се стискаше, дури испитувавме измет и сируп и даде матичната за да може да се искака :sweat:
    Не какаше по повеќе денови, едвај се опушти да почне да си кака нормално.Еднаш барем да успеете после полесно ќе биде.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. twoB

twoB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    73
    Ista situacija potpolno i kaj mene, nie sme 2ipol god. Za zhiva glava ne sednuva ni na nokshir ni na sholja, vekje ne znam kako da postapam ;(
    Ako uspeete nekako da se ubedite, kazhuvaj chare :D

6. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Ние се убедуваме долго време, и кога видов дека не сака да кака на нокшир, а му се кака го прашав сакаш ли пелена да ставиме. Се искака и ја извадив. После секој пат кога му се какаше бараше пелена. Долг период траеше тоа, ама барем не се мачеше детето. Твојата веќе зборува, прашај ја и пробајте со пелена, најверојатно имаат страв од нокшир, адаптер

7. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Има во пики писоар за момчиња, за да мочка стоечки. Нема потреба да седи на нокшир за мочкање и ќе му биде интересно дека имаше нешто што се врти додека се мочка

На M1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.100
    Допаѓања:
    21.727
    Не сака пелена за жива глава..
    Плаче, се убедуваме, некако успеваме ама вришти пишти, жива се дере.

9. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    Ама да не носи постојано, само кога ќе и се кака да ја ставите 5 мин и одма ја вадите од кога ќе се искака

10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.100
    Допаѓања:
    21.727
    Не сака. И го понудив тоа, ми ја фрли у канта. Дури и во када и реков да заврши работа, се шлапавме со вода, се глупиравме, џабе.

11. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    1.101
    :rofl: па голема дада е,
    Нам ни е смешно Ама мора да се испразни детето, мора да попушти за ден два, кога веќе нема да може да издржи (fingers)

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.059
    Допаѓања:
    4.029
    Кај нас упали фората дека киндер јајце ќе му даде шољата ако се измочка во него, а ако се искака две. :D
    Во тој период хит му беа киндер јајца и така почна да мочка и да кака во неговата шоља. Аплаузи, овации се по ред кога ќе се измочкаше во шоља и му стана интересно.

На M1234 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  13. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Здраво, мислење и искуство со гаќички за одвикнување? Имаме 2 години и 3 месеци, планирам на одмор да не им ставам памперс а за спиење гаќички за одвикнување. Инаку само за какање кажуваат за мачкање чат пат ама ретко, сакаат нокшир. Во градинка од септември се надевам ќе ги учат за без памперс, совети ве молам?

14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.657
    Се одвикна мојава и од пелени и од се, ама ја не сфатив кои се тие гаќички за одвикнување. Еднаш прашав кои се тие во Зегин и ми дадоа оние пелени кои не се лепат , pampers pants, а не гледам која разлика имаше меѓу едните и другите, дури и покомплицирани се за менување. Ако се тие ден денес не сфатив која им е улогата за одвикнување, на дете исто му е.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    3.053
    Не, гаќички за одвикнување се всушност гаќи, но подебели. Значи од материјал, ама внатре имаат нешто како заштита, што прави малку побавно да се намокруваат. Значи они пак ќе се направат утоп, ама со побавен интензитет, нз дали објаснив убаво. Имаше моето, ама не ги користев, реално и јас не можев баш да увидам како него ќе му направи разлика дали обични или такви гаќи носи.
    Screenshot_20240816_084955_Amazon Shopping.jpg Screenshot_20240816_085005_Amazon Shopping.jpg

На VirgoStar и Cherry79 им се допаѓа ова.
  16. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.560
    Допаѓања:
    2.958
    Не прашувај дали ти се мочка, околу мочкањето ништо не му збори. Кога ќе се помочка молчи си. Шољата за почеток нека си стои на сред соба. (Со зборување ништо не постигнав со месеци се мачев а вака ми успеа за помалку од 24 часа)

На M1234 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  17. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    1.657
    Фала на инфо. Можеби со вакви има разлика, ама пак мислам дека не се практични. Според мене или пелени или гаќи. Толку, што помалку транзиции тоа подобро.

18. Orange96

Orange96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2020
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    103
    Neka proba so tato da odi vo toalet , kaj nas toa pomogna mnogu. Moevo since ne sakase nikako da odi na solja megjutoa ednas dva pati mu vleze na soprugot i nekako mu stana interesno. Probajte i vie taka

На twoB му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sahira

Sahira Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    2
    Zdravo majki pomos za vecerno odviknuvajne od peleni vo noemvri polni 4 godini za denski odamna ne nosi peleni

20. twoB

twoB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    73
    Да пробаш да не ставаш пелена навечер и да го будиш 2-3 пати да мочка. Нормално да намалиш на течности пред спиење и пред спиење на мочкање прво. Штом веќе е навикнат за денски и кажува валјда полесно е после за ноќе.