Одвикнување од носење пелени

Discussion in 'Дете' started by slavica999, May 8, 2010.

1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Ех сега, забранам е тежок збор. Ќе си пие вода цел ден, со вечерата си пие и после тоа се спремате за легнување, а последно нешто што прави пред да си легне - се моча.
    Ќе си влезете во шема. И ние возрасни стануваме ноќе ако пиеме вода пред спиење.
    Инаку не знам кога се очекува да се разбуди и да ти каже... мојот кога ќе почнеше ептен немирно да спие и ќе се разбудеше и седнеше во кревет го осеќав и го седнував на нокшир. Не се бунеше, ама пред тоа беше договорено дека ќе го станам вечер, па одма пак ќе си спие. Кажи и' да знае.

Mucika likes this.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Вака, ќерката е 3 ипол, година и кусур е без пелена. Јас одма и тргнав ноќна, не мочкаше навечер. До сега само еднаш се има измочкано пред некои 8 9 мес болна беше многу.
    Сега пред 2 недели грип маше со 39 темп и стануваше да мочка. Значи се очекува да се стануваат ако им се мочка тие години.
    Пробај станувај ја неколку вечери колку да го има концептот дека треба да мочка навечер ако и се мочка, па ќе видиш како е.

Mucika likes this.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Па не и давај пола шише/чаша да испие.
    Ограничи и го пиењето. Забрана, како да не е забрана :rofl:
    Ќерка ми ја научив до 7 вечер нека лока вода колку сака, пред спиење еднаш сама седнува да моча кога мие заби, и после 10-20 минути јас ја седнувам или одам јас у веце па ај успат со мене Да проба. И ако побара вода и полнам малку и го пие цело и сама си вика Веќе нема пиење, ќе ми се моча :)

Инаку издржуваат без мочање по цела ноќ. Ќерка ми откако ја одвикнавме дневно, после 3 дена и ноќните ги извадивме. Ниеднаш нема згрешено ноќе. Некогаш станува кога и се моча во текот на ноќта, некогаш со алармот оди да моча. Како ѕвони, таа рипа и трча во веце :lol:

LivingGlam and Miss_S like this.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Да бе, вие да се расправате со неа. Она не се буни, она се дере најжалосно и цел комшилук ја знае ако не и дадам вода. И тоа му доѓа ко да и бранам од страна. Чашите и се на дофат, си се поткачува на стол и од чешма сама полни ако не и дадам. Ми нема спас :D ќе си станувам.

LiquidLuna likes this.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Е јебига сис :D Тоа е :bandit:

Mucika likes this.
  6. Valentajn_P

Valentajn_P Активен член

Мене ми требаат совети и искуства за какње во нокширче. Ќерка ми е 2год и 3 месеци, веќе две недели не носи памперс, сама го извади, сама се соблака и се мочка или ни кажува па и помагаме во соблекување, ноќе само еднаш се имаше измочкано, или ја будам или таа ме буди, но со какање никако. Еднаш се покака на нокширче и многу се засрами и од тогаш ми кажува само одкако ќе се покака, и зборувам цело време дека тоа не е срамно, дека е нормално, дека сите деца какат но немаме напредок. Иначе не и ставам памперс, или обични гаќички или гаќички за одвикнување. Споделете ве молам ваши искуства, совети, се е добредојдено ❤️❤️

7. Grungie

Grungie Популарен член

Кај син ми сличен проблем, мочкање само еднаш направи беља, а со какањето се намачивме, со таа разлика што тој како да се исплаши кога прв пат заврши работа во нокшир... После може месец дена имавме мака да се убедиме, се стискаше и никако не сакаше да се искака... Помогна полека и смирено зборување, сменивме од нокшир и адаптер и го поттикнував да ми раскажува некоја приказна за да не мисли на тоа и процесот природно да си почне, по 15/20 мин раскажуваше приказни за имагинарно другарче што правело итн... И постепено го надминавме проблемот

Valentajn_P likes this.
  8. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Дали има некое детенце што покасно се одвикнало од пелени? Ја више не знам што да направам, ми се смачи буквално.
    Знам дека нели треба да е спремен ама 3год и 4м е. На страна притисок од страна, не можам више да ги гледам пелениве!
    Од летоска пробуваме и никако не можеме да ги тргнеме. Пробуваме неколку дена, не бива и враќам. Седи без пелена тие денови и буквално секое мочање и какање е во гаќи. И не му смета, што е потрагично.
    Он седнува на адаптер на шоља (нокшир нејќе да види) ама не прави ништо. Ќе стане и оп за кратко си завршил работа во гаќи.
    И во градинка нон стоп го седнуваат ама џабе. Како да не го сфаќа концептот, не знам? Дреме и со мене и со татко му во вц, знае што се прави, меле како воденица знае да каже да праша. Стварно не разбирам.
    Пред 1 месец имале дефектолог и логопед во градинка и на извештајот тоа стоеше, дека уште е во пелени, да се консултираме со нив. Звучи страшно, дали мислите и вие дека е? Вака ве читам сите одвикнати на 2, 2ипол.
    Да напоменам, се нема исплашено нешто, немал запек да го болело, ние многу внимателен пристап имаме, без притисок и слично.
    Аман заман кажувајте чаре, мислење и спасувајте ме од факинг пелениве! :sweat:

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Внуче од братучеда на 3 год и 4 месеци го одвикнавме на одмор, му извадивме пелени и за 2 дена се одвикна без грешка. Дотогаш несакаше ни да седни на нокшир. Не е забаено, само Мк такви мислења ќе слушнеш. Ќе си се научи кога ќе му дојде време.

unearthlysarah likes this.
  10. Anturium

Anturium Популарен член

Јас би чекала, очигледно не е спремен. Нема да е до прво одд со пелени сигурно

11. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Си чекам јас да е спремен, пробувам ете, само ова од дефектологов ме загрижи. Фала ви

12. Anturium

Anturium Популарен член

Баш дефектолог треба да знае што му се случува во главата на детето и дали е спремен. Ако треба разговарај со нив ама верувај му на своето дете и јасно му го покажувај тоа. Кога тогаш ќе посака сам да тргне памперс

13. Leanne

Leanne Истакнат член

upload_2025-2-23_20-36-43.jpeg дали овие се за одвикнување?

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Нели се обични овие, како пелени само гаќички, се кинат од страните?

joy1 likes this.
  15. Leanne

Leanne Истакнат член

Не знам не сум ги користела. Сега почнавме со одвикнување и ги видов во продавница па си помислив да не се такви гаќички ?

16. Mandela

Mandela Истакнат член

Не се такви. Овие се исти како стандарни пелени, само што се облекуваат како гаќички.

Leanne likes this.
  17. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Па баш таа треба да ти каже дека од дете на дете е индивидуално. Постарото дете во јануари наполни 3 години и имав ужасен притисок од сите страни. Ама тој не сакаше ни да чуе. Ама ни седнување ни тргање пелена. Летото јули му стана претопло ваљда дојде еден ден и кажа јас ова толку. И толку беше, нему му засмета. Од тогаш ден никако немаше направено грешка, а ноке се измачивме богами :( Сеа за второво не давам никој да ми соли памет, не го форсирам, летото е пред нас, а и потопло е. Јас капа им симнувам на мајките овде што рано имаат тргнато памперс,ама искрено. Мене не ми успеа ни со двете деца.

unearthlysarah and lackygirl like this.
  18. macalavica

macalavica Популарен член

Моето е 2г и 5 месеци, уште не кажува исто, знае дека во нокширче се кака и мочка ама не сака да седне, сега имаме мал напредок почна да седнува по малку ама како игра му е тоа, ке поседи ама не кака, и не мочка во него, не го форсирам, чекам лето, ке научи.

19. cocopuff

cocopuff Популарен член

@unearthlysarah јас имам слична ситуација со синчето 2 год и 9 месеци е.
    Имавме пред 1 месец неуспешен обид за одвикнување. ВО градинка нон стоп ги седнуваат и неколку пати не советуваа да му ги тргнеме пелените.
    Изнакупив гаќи со интересни шари за да сака да ги носи, и сака да ги носи ама не кажува кога му се мочка/кака.
    Сака да мочка на нокшир и скоро секој ден седнува, ама ако му ставам гаќи не му текнува да каже. А зборено е презборено веќе. И со цртани и со други дечиња кажува дека носат гаќи дека не носат пелени, јас намерно му ја оставам вратата кога одам во вц ама не и не.
    Помочан лом, до чорапи утоп, и ќе го прашам има мочки? Не, а тој утоп хахах.
    Не знам каде грешам и дали да почекаме до лето.
    Инаку на пат е бебе бр.2 и си викам да не утнеме работа да сака и тој пелени пошп бебето носи или нема врска?

20. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Чарето е дека само преку ноќ ќе му дојде. Голем е, си ги сфаќа процесите само уште да се договори сам со себе кога ќе рече нејќам пелена.
    И моето на скоро 3 години ги фрли баш преку ноќ. Сабајлето преполна пелена од ноќта, да ја смениме, рече нејќам и од тогаш не згреши. Ко никогаш да не носел пелени. А убедена бев дека уште долго ќе се влечкаме со пелените, не ни имав обид да му ги тргам. Само трпение (fingers)