Одвикнување од носење пелени

Discussion in 'Дете' started by slavica999, May 8, 2010.

1. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Ај да пишам тука па може ќе ме посоветувате.
    Ден 1 без пелени (вчера): за какање си кажуваше без проблем, за мочкање се измочка 2 пати играјќи се.
    Ден 2: исто за какање си кажува, за мочкање обично јас го потсетувам, еднаш си отиде сам. Со систем бони топ награда функционираме :D во парк го однесов, го потсетував дека може да си мочка кај дрвата.. малку пушти во гаќички па ми кажа ајде да одам кај дрвото да мочкам и се измочка. Вака мислам ок ни оди.. за ноќе си носи уште пелена иако се буди воглавно сув па одиме одма кога ќе станеме во купатило. Не сум спремна ноќе да станам за мочање и да бидам будна неколку саати, ама ќе си дојде и тоа секако.
    Е утре имаме обврска да одиме на едно испитување. Во детска клиника и не знам може ќе не пратат на друго место од таму, поим немам. И не знам дали да му ставам пелена зашто не знам како ќе биде таму и најверојатно ќе има доста чекање. А не сакам да го бунам и да го враќам назад. Совет?

2. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Има вециња во клиника. Не му ставај. Дефинитивно најголема грешка е тоа. Повеќе алишта со тебе, потсетувај и нема да е проблем.

LizzyGrant likes this.
  3. Change.

Change. Истакнат член

Веќе чим си почнала, не го збунувај.Продолжи си така ко овие денови и земи многу алишта и тоа е.

LizzyGrant likes this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Земи гардероба резерва, дури ако треба и нокшир понеси, ама не попуштај. Јас на клиника на тие вц-иња не би седнала дете, ама нокшир би си носела.

Да не не му одговараат пелените? Да не се многу дебели? Пробај со потенки пелени, тешко ќе го одвикнеш сега.

LizzyGrant likes this.
  5. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Не се, со сите пробавме што ги имаме на дофат, Бејбилав ко најтенки ми изгледаат, и со нив е истото..
    Ќе пробаме некако па ќе видиме

6. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Change. likes this.
  7. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Да да.. го потсетував, го прашував ок беше

PollyPocket likes this.
  9. Rosa123

Rosa123 Истакнат член

Мајки хелп, на детево му е тргнат памперс веќе 3 недели без никаков проблем, кажува за мочкање сегде нема дури ниту еднаш згрешено ( се работи за машко дете) мочка стоечки, но ни се створи друг проблем несака да седне на шоља и во нокшир за какање, секакви финти зборење се и нема ефект. И нормално кака во гаќи… Дали некоја имала ваков случај и како сте си помогнале ?

10. Ив10

Ив10 Истакнат член

Пишав пред некое време за одвикнување, ама малиот изгледа уште не е спремен..веќе некое време не моча вечер, а и кажува кога му се моча и кака ама никако да седне, ни на шоља ни на нокшир. И пробав као награда, и седнував и играчки и постојано е во вц со нас ама нр сака.. Му се моча и се стега и почнува само да врти кругови околу масата и да плаче и да вика, мама стави ми памперс, стави ми памперс..и само што ќе ставам памперс го пуни...ќе го оставам сега за сега, па по некој месец пак ќе пробаме

11. pikachu2

pikachu2 Популарен член

Значи син ми од 2.5 почнав да го одвикнувам и од старт имав тргнато и ден и ноќ памперс, АМА, имаше детето мн траума кога ќе се помочка на спиење и го доживуваше тоа премногу страшно како да е и мн плачеше после цел ден и не сакаше да оди во градинка итн.
    Од зимата до сега сме со памперси на спиење и сега не знам како и дали е време пак да пробам барем во дневните дремки, пелените во спиење не му се суви, дали треба да чекам да бидат суви за да ги тргам или да пробам поинаку.

12. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Ај, пробај уште ова па ако не сака, направи пауза.
    Пробај да го седнеш со памперс на нокширот кога ќе му се кака. Со фино предложи му да седнете и таму да кака иако е со пелена, па постепено ќе пробуваш да ја извадиш ако ти успее воопшто да седне. Ако не, почекај некое време.

Ив10 likes this.
  13. OneMiss

OneMiss Активен член

Majki bebe e skoro 19m sakam da mu gi trgnam pelenite pred da pocne vo gradinka. E sea navecer mocka dosta pred spienje pie ad i 1 stanuva , kako da go odviknam od mleko , preku den ne pie ic , dali mu treba na bebevo mleko da mu go ubacam posle nekoj obrok ili kako

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Не дека е невозможно ама на 19 месеци ми е прерано.
    Инаку почни со презаспивање без млеко ако станува ноќе и пие.
    Евентуално тогаш да го носиш да мочка ама може дополнително би се расонило, па да не може да презаспие.
    Ќерка 2,5 години е, сеуште со памперс. Не ми личи на спремна, а и во градинка не ни посочиле дека покажува таму интерес.

OneMiss likes this.
  15. OneMiss

OneMiss Активен член

Strav mi e deka ako pocne vo gradinka so pampers potesko ke mu go trgnam tamu realno nema da go molat vo noksir uste polesno im e so peleni a i ic nesaka pampers ludnica e dodeka mu smenam pribeguva i trca cel sreken niz soba , moram da mu dadam voda da pie pa da smenam, do koga na bebinjata im e potrebno mleko da pijat adaptirano ili kravjo

16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Мајки ми требаат мислења и совети.
    Ќере (2 год и 11 месеци)очигледно одамна е свесна кога и се кака и кога и се моча. Бидејќи кажува, ама никако не прифаќа нокшир или шоља. Сака во памперс.
    Не дека нешто сум форсирала туку има проблем со тврда столица и дури и во најтешките моменти кога не можеше никако да се покака не сакаше на нокшир, едвај еднаш два пати седна само тогаш да се покака и тоа беше тоа.
    Деновиве сама изразува желба за гаќи. Пред некој ден побара и облеков ги носеше некое време се помоча и почна да плаче и ставив памперс. Бидејќи не можев да и се посветам за одвикнување, дека ако се одвикнува треба да не оди во градинка неколку дена барем. Денес пак ми побара гаќи ми кажа дека сув и е памперсот и навистина беше сув. И ставив гаќи ама 3 часа може поминаа не кажува дека и се моча, после пак и ставив памперс за дремка.
    Прееска после пладне пак ми бараше гаќи и облеков и пак трпи ја прашувам ајде да мочаме никако не сака, вика не ми се моча. Не сака да седне на нокшир ни на шолја.
    И нормално после неколку часа се помоча во гаќи. Тоа беше веќе пред спиење и реков дека е ок дека нареден пат ќе знае и ќе моча на шоља. И облеков памперс за спиење.
    Искрено не знам дали е баш спремна. Бара гаќи ама не прифаќа да моча на друго место.
    Што да правам?
    Деновиве во градинка ќе оди. Не знам дали викендот да се обидам.
    Мене ми изгледа дека како игра и е неа ова, и не ми делува баш спремна. Не форсирав до сега, не сакам ни сега да форсирам.
    Помош?

17. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Кога ќе решиш дека имаш доволно време само тоа да следиш облечи гаќички и никако не ставај памперс. И да се измочка во гаќички ништо страшно, за дремка исто не ставај, многу хаотично и е дека еднаш има, еднаш нема гаќички. Обезбеди го креветот каде што спие со заштитен чаршаф. Знам дека ти изгледа страшно ако не мочка долго време, ти прашувај ја на 15на минути и предлагај нокшир/шолја сеедно. Остави ја да се измочка и во гаќи и тоа не е толку страшно, секако од првпат децата не седнуваат да мочкаат успешно, се случуваат и грешки. Треба време и трпение. Јас две недели цело време сум на нога штом каже дека има потреба од нокшир и секаде каде имаме потреба си го носиме со нас нокширот. Процес е и не оди толку брзо, сепак е една од најсложените вештини кои треба да ја совладаат, барем јас така го доживеав сето тоа.
    Смирено, со трпение, залиха од гаќички и панталончиња/фустанчиња и ќе успеете (fingers)

Erika.greeneyes and lackygirl like this.
  18. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

2 год и 10 месеци сме мислев срамота е да пишам ама и други имало за утеха...
    Во септември ќе почне во градинка се никако неможеме да го тргнеме памперсот
    Му облакам и гаќички и нокшир тука ама пак во гаќи си моча

19. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Ние во септември 3 ќе полнеме и сеуште сме во памперс. Несака и несака. Само имитира пшш као демек мочка во нокшир и браво вели. Се надевам до нова година да го тргнеме.

20. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Мајка мојата е 2 години и 7 месеци. 2 дена сме без пелени. И мојата одбиваше да седне на нокшир ама најдов финта. Не ја прашувам дали и се мочка туку и викам мама ајде со мене да мочкам да дојдеш да ми помогнеш да ми дадеш тоалет и да пуштиш вода. И плус и го давам омекнувачот со гранули да тропка со шишето. Па така и стана интересно. Не осеќа притисок дека мора да мочка туку иде со мене да ми "помогне". И така сум трудна мочам на пола саат :D
    Седнуваме јас на шоља она на нокшир и чекаме кој побрзо ќе се измоча. Додека седиме пуштам вода да тече да и се прмоча уште толку.. сега за сега е успешно. Све е уз игра. Кога кака и кажав прави големи "гасеници" и тоа и стана интересно, па ги пуштаме во шоља да пливаат и им кажува чао.
    Пробај нешто така може и кај вас ќе упали. Од вчера само 2 пати згреши. Дневната дремка и е без пелена. Синоќа и ставив пелена.савајле стана ама дека сонлива и не сакаше одма на нокшир па се измоча еднаш у пелената ама одма после тоа пак гаки.
    Сега се мислам дали и вечер да и ја тргнам. Ко што гледам видеа така советуваат да не ја бунам. Више свати што треба и сама кажува понекогаш "газот сака да ми мочка":D

Е сега се мислам како ќе биде за возење во кола. Искачање надвор од дома.
    Излегла сабајле со дедо и да шетка и завршила работа во гаки. Ама он сигурно заборавил да ја праша.
    Совети како да тераме за понатака ?
    За спиење, во кола, на шетање ?