Одвикнување од носење пелени

Discussion in 'Дете' started by slavica999, May 8, 2010.

1. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

И мене тоа ми беше прашалник, како да направам кога треба да завршиме некоја работа, требаше на клиника некои испитувања да правиме и тука прашував. Совет беше исто како дома, ќе ѝ даваш потсетник ако ѝ се мочка да ти каже. За некаде си носам адаптер ако мислам дека треба. И ок е засега. Повеќе дома се има измочкано, надвор секогаш кажува. Е сега кај нас е полесно дека машко и стоејќи мочка надвор. А пред да имаме пат со кола одиме да мочкаме.

Ena0310 likes this.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Зошто срамота?

Мајка браво за вас. Инаку и јас не ја прашувам дали и се моча. Туку и велам ајде да мочаме ама не сака никако и накрај кога ќе се помоча во гаќи вика јеееј мочав и викам па не треба во гаќи да мочаш (facepalm)
    Пробав со зборување на многу начини не сака. Дури и бевме нов нокшир купивме сама го бираше и пак ништо.
    Мислам дека не е спремна или инат тера не знам. Сега памперс носи, не сакам да форсирам. Ќе видиме може пак ќе покаже иницијатива деновиве, се надевам поуспешно.

lackygirl likes this.
  3. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Да , не ја форсирај.. може не е спремна. Дај и време па за некое време ќе пробате пак. Купи гакички шарени интересни, или пробај со награда кога ќе заврши успешно работа.
    И јас мислев дека не е спремна , а дури и не ми се замараше сега баш зошто сум бремена и на лежење. Ама дојдовме на гости кај моите и они повише се упорни па си реков ајде ќе пробаме и ете се надевам успешно.
    Се надевам кога ќе дојде бебе за месец /два нема да сака пак да носи пелени како бебето :D

4. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

На ФБ кога прашав одма почнаа да ме напаѓаат дека е голем,затоа

5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Никаде не прашувај, не постои универзален начин за одвикнување, поточно постои - само детето ќе си каже.
    Ќерка ми ги откажа на 3.5год, ама одма без грешка и плус од старт и ноќе без памперс. Првата ноќ и ставив, втората ноќ пак и ставив, но околу 01 по полноќ си се разбуди сама, кажа дека и се мочка, стана, се измочка, фрлив памперсот облеков гаќи и толку беше. Не ја гледам срамотата каде е, ама со народ како нашиов се е срамота.
    Батали ги сите, следи си го детето.

И мене ми викаа, еее голема е, пушти ја по гаќи нека шета, ќе греши, ќе греши, ќе се научи. Како да не, ќе се бркаме со мочки и џогер по цели денови којзнае колку време и се ќе усмрдиме и ќе се чудам дали да излеземе, дали по гаќи, дали со памперс, дали ич. Зошто, оти некои си таму викале дека е голема. Нема проблем. Кога и дојде време, таа сама почна да си го вади памперсот и јасно беше дека тоа е тоа.

Last edited: Jun 30, 2025
    Bebetoo, 1209, MeowMeow and 6 others like this.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ај помош мајки. Големиот остави пелени на 2 ипол години директ со седење на адаптер. Ама точно кажуваше што сака..
    Малото е 21 месец, и кажува кака кака пред да кака и пред да мочка, и сака да седи на нокшир. Успешно мочкал и какал, ама јас му враќам пелена измеѓу.
    Ја мислев рано му е, и не знам што да правам со дете што не кажува баш што сака. Некогаш кажува кака и ако се испрља или ако види нешто испрљано. Да го држам во гаќички и да го потсетувам да седи или да чекам да вика кака ?

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ќе го потпрашаш ако пиел течност дали му се мочка. Или ќе приметиш цупкаат во место обично ако им се мочка.
    Инаку очекувај дека некаде ќе се заборави и нема да каже посебно дури е во игра и како помал. Носете резерва облека и без карање.

LizzyGrant likes this.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Сите најмајки :lol: немам ниту една група на ФБ со мамички :D
    Не се замарај не е касно воопшто, пробај низ игра како што опиша членката погоре, ќе се одвикни кога тогаш кој останал во пелени :wasntme:

Малово мое некогаш кажува, ќе застани вели Мочам :D вчера надвор цел ден и без пелена беше, кај мајка ми бевме, таа го прашуваше дали му се моча и велеше не, после излегоа надвор и се нафатил да се помоча :D ама јас нема шанса никаква да пробувам сега ни ба крај памет сега не ми иди да бришам мочки шо теписи, перени ми се :D

9. Skyler

Skyler Истакнат член

А да пробаш со голо газе да го оставаш по дома, секако е топло сега. Еве моето второ дете мочаше во гаќи по навика мислејќи дека има пелена. Кога е гол сам си оди по нокширот. Траеше тоа 2-3 дена, се навикна и сега нема проблем.

10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Како изгледа спремно дете за да се трга пелена? Како неспремно?
    Кажува за какање, клекнува и кака. Вика: мама ја кака и си клекнува каде и да сме.
    Ја ставив на адаптер вчера ама малку стискаше и се искака. Знае што треба да прави ама валјда не и беше време за какање, па мораше да стисне. За мочкање не кажува ништо, но неколку пати се има измочкано на нокшир/адаптер. Ќе и кажам ајде пробај да мочкаш и ако и се мочка знае што да прави. Ама не кажува сама. И сега не ми е јасно дали да продолжам да бидам упорна или не.
    2 години и 2 месеци е.

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Со првото така почнав несвесно, кога ќе кажеше дека му се кака му слекував пелена и на нокшир се какаше, од 2 год и 2, 3 месеци исто. Потоа му ставав пелена пак. Од тогаш тој не се искака в пелена, си знаеше, слекување пелена и нокшир. Потоа на 2 и пол год (јули беше) му извадив пелена за дење, за ноќе му ставав. 1 месец траеше одвикнувањето дење и тогаш му извадив и навечер пелена. До август беше без пелени и патување во Албанија 6 сати успешно без пелена беше, застанувавме по пат кога ќе речеше ми се мочка. Носевме и нокшир.
    Пробај вака, мене успешно ми беше и како што пишав така почна непланирано. Па здравје и со малово така би пробала прво за какање.

Sun&Moon likes this.
  12. Anturium

Anturium Популарен член

Кога почнавме не кажуваше и мојот пред да моча, или ќе си седнеше сам на нокшир или ќе кажеше откако малку ќе пушти во гаќи. По 3-4 дена почна да кажува. Јас мислам да пробате штом е свесна

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Марио ајде мама да облечеме гаќички, да не носиш пелени, може ли? Не може! Зошто? Не сакам гаќи, сакам пеени! Ова знае се, не знае дека не треба да моча во пелена. Сметам дека нема да сменам ништо ако го гњавам повеќе и решив крај на август да го прашувам пак, тргам пак сега нокширот.

Carolin. and Fenix05 like this.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Јас не се ни трудам. Се знае да кажи, ја слекувам вчера за бањање. Додека спремав вода си се помочка на плочки и како ништо да не било, буквално не се ни помести. Не изреагира на нештото.
    Така да јас сметам дека абер нема од кажување.

15. Ив10

Ив10 Истакнат член

Исто, се знае и кажува и за мочкање и какање, ама за жива глава нејќе во нокшир или адаптер. Пробав и со памперс да се убедиме да седне на нокширче па постепено да фрлам, нехќе ни да го погледне се стиска од савајле ко ќе стане до дремка се стиска и станува нервозен. Страв ми е од толку стискање да не си направи некој проблем и решив да почекам.

16. cocopuff

cocopuff Популарен член

Еве ме мене по не знам кој пат тука. Никско да се одвикнеме од тие пелени, до прво одд ќе носи мислам.
    Најголем проблем е што правевме тргни застани неколку пати ама моево дете ако згреши, а греши ко секое друго на почеток одма бара пелена нејке пак гаќи. Ниту еднаш му немам свикано напротив многу сум смирена и трпелива со овој процес ама не бива.

Последно минатата недела побара гаќи обични, ајде облековме. Го потпрашував на пола саат да не му се мочка. Не не не. Ок. По некој саат гледам се држи за курето. Ти се мочка? Не. А му се мочка ама се стега. Нејке на нокшир да седне. Претходно без проблем седнувал. И ќе отиде во соба и ќе се помоча. Ама мочање 3 литри.
    Што да му правам и како да се научиме?

Инску дома е цел месец дека сме со новороденче. Мислам во градинка кога одеше почесто седеше дома на нокшир деками таму ги седнуваат. Дури и ми кажаа неколку пати да пробаме да тргнеме пелени дека мочкал во нокшир таму цело време. Дома нејќе да го види.

17. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Мене ме интерсира нешто. Во процес на одвикнување сме тоес 2 ден ни е. Мочка во ѓаки во ноксир само еднаш. Е сега кога ќе излезаме надвор да ставам памперс?

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Да пробаш со адаптер на шоља? И мојот не сакаше нокшир, седнавме на телефон заедно избравме адаптер и го нарачавме. Уште си го користи за какање, а 5 год е веќе.

Јас кога тргнав пелени не ги враќав веќе. Во ранче резервна облека секаде носам.

cocopuff likes this.
  19. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Да ама нема осет ако не го ставам јас не кажува. Ете денес 2 пати во гаќи еднаш во ноксир. 2 ден ни е од одвикнување. Во градинка му ставиле памперс ваљда полесно им е.

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Совет, ако одвикнуваш ако е можно дома да е, не соработуваат во градинкиве, ако си решена да тргаш не ставај повеќе пелена, ќе си носиш секаде алишта и ќе преслекуваш, една кеса за мочаните, ако не си спремна на ова мочање насекаде почекај :D

perlaa1 likes this.