И мене тоа ми беше прашалник, како да направам кога треба да завршиме некоја работа, требаше на клиника некои испитувања да правиме и тука прашував. Совет беше исто како дома, ќе ѝ даваш потсетник ако ѝ се мочка да ти каже. За некаде си носам адаптер ако мислам дека треба. И ок е засега. Повеќе дома се има измочкано, надвор секогаш кажува. Е сега кај нас е полесно дека машко и стоејќи мочка надвор. А пред да имаме пат со кола одиме да мочкаме.
Зошто срамота? Мајка браво за вас. Инаку и јас не ја прашувам дали и се моча. Туку и велам ајде да мочаме ама не сака никако и накрај кога ќе се помоча во гаќи вика јеееј мочав и викам па не треба во гаќи да мочаш Пробав со зборување на многу начини не сака. Дури и бевме нов нокшир купивме сама го бираше и пак ништо. Мислам дека не е спремна или инат тера не знам. Сега памперс носи, не сакам да форсирам. Ќе видиме може пак ќе покаже иницијатива деновиве, се надевам поуспешно.
Да , не ја форсирај.. може не е спремна. Дај и време па за некое време ќе пробате пак. Купи гакички шарени интересни, или пробај со награда кога ќе заврши успешно работа. И јас мислев дека не е спремна , а дури и не ми се замараше сега баш зошто сум бремена и на лежење. Ама дојдовме на гости кај моите и они повише се упорни па си реков ајде ќе пробаме и ете се надевам успешно. Се надевам кога ќе дојде бебе за месец /два нема да сака пак да носи пелени како бебето
Никаде не прашувај, не постои универзален начин за одвикнување, поточно постои - само детето ќе си каже. Ќерка ми ги откажа на 3.5год, ама одма без грешка и плус од старт и ноќе без памперс. Првата ноќ и ставив, втората ноќ пак и ставив, но околу 01 по полноќ си се разбуди сама, кажа дека и се мочка, стана, се измочка, фрлив памперсот облеков гаќи и толку беше. Не ја гледам срамотата каде е, ама со народ како нашиов се е срамота. Батали ги сите, следи си го детето. И мене ми викаа, еее голема е, пушти ја по гаќи нека шета, ќе греши, ќе греши, ќе се научи. Како да не, ќе се бркаме со мочки и џогер по цели денови којзнае колку време и се ќе усмрдиме и ќе се чудам дали да излеземе, дали по гаќи, дали со памперс, дали ич. Зошто, оти некои си таму викале дека е голема. Нема проблем. Кога и дојде време, таа сама почна да си го вади памперсот и јасно беше дека тоа е тоа.
Ај помош мајки. Големиот остави пелени на 2 ипол години директ со седење на адаптер. Ама точно кажуваше што сака.. Малото е 21 месец, и кажува кака кака пред да кака и пред да мочка, и сака да седи на нокшир. Успешно мочкал и какал, ама јас му враќам пелена измеѓу. Ја мислев рано му е, и не знам што да правам со дете што не кажува баш што сака. Некогаш кажува кака и ако се испрља или ако види нешто испрљано. Да го држам во гаќички и да го потсетувам да седи или да чекам да вика кака ?
Ќе го потпрашаш ако пиел течност дали му се мочка. Или ќе приметиш цупкаат во место обично ако им се мочка. Инаку очекувај дека некаде ќе се заборави и нема да каже посебно дури е во игра и како помал. Носете резерва облека и без карање.
Сите најмајки немам ниту една група на ФБ со мамички Не се замарај не е касно воопшто, пробај низ игра како што опиша членката погоре, ќе се одвикни кога тогаш кој останал во пелени Малово мое некогаш кажува, ќе застани вели Мочам вчера надвор цел ден и без пелена беше, кај мајка ми бевме, таа го прашуваше дали му се моча и велеше не, после излегоа надвор и се нафатил да се помоча ама јас нема шанса никаква да пробувам сега ни ба крај памет сега не ми иди да бришам мочки шо теписи, перени ми се