За жал немам услови за дома да е. Мора во градинка. Утре ќе морам да купам 193522пара ѓаки. Не бев спремана до толку
Не ставај памперс, и надвор потсетувај го. А во градинка една стави, ако ставаш за спиење, ама кој совет ако мислиш е спремно, не ставај за никаде..
Колкаво е детето? Мора повеќе пара гаќи, шорцеви, сега барем топло е брзо се сушат. Нека се измоча и неколку пати, не е страшно таман да му укажеш како не треба, дека нема пелени и гаќите мокри ќе му бидат. Треба трпение и двајцата да сте спремни.
И моето не зборува, во октомври прави 3 години. Те разбира сигурно, збори си секако, објаснувај. Биди упорна, ќе сфати како треба. Јас ни ноќе не му ставам, а мислев до 4год со пелени ќе биде. Ич немав надеж дека лесно ќе ги откачи, а и не беше едноставно првата недела. Првото дете за 3 дена се одвикна, со второво малку потешко ама нема откажување.
Мене прво на мисла ми е да не го трауматизирам на темата. Ако сме блиску до дома не ставам памперс зашто кажува и издржува додека стигнеме, за подалеку ставам памперс зашто нејќе во друго веце да оди освен некаде на гости кога сме, а и се плаши да мочка во гаќи и стиска и трпи многу нервозен станува и го боли меше после. Исто во градинка не соработуваат и мали сам ми кажа дека таму сака памперс вели “паше моча у гаќи”. 4 пати дневно ги носат да мочкат, а мојот мочка речиси на пола саат и не сакам да се измачува. Веќе 2 недели е вака и супер е, сметам дека е подобро постепено за да не си создаде некој страв па после да треба се одново. И за спиење ставам уште зашто јас моментално не сум во период каде што може да станувам сто пати во ноќта да го ставам на нокшир или да менувам постелнини. Најдобро да слушаш твоја интуиција и да правиш според твојата спремност, не е поента да си го отежнувате периодот, колку порелаксирано за двајцата толку подобро. Туку друго да прашам јас. Откако почнавме со одвикнување ептен му се разбуди интерес за полови органи. Често си го фаќа ама баш е внесен. Како јас да се однесувам на ова? Нејќам да бранам ама и зборувате нешто? И еве денес ми вика “Ован има пиле мамс ти шо имаш пиле ли?” Јас му кажав “путе” па толку се смееше и сега на сите кажува дека мама има путе Најјако преска свекорот ѕвони и тој право како од пушка на цел глас “дедеееее мама има путе”, пропаднав Не знам некако ептен рано ми се случи ова, 2год и 8 месеци е не очекував на ова возраст да ја отвориме темата
Ден 3 без пелени Денес да ја пофалам од сабајле до сега воопшто не згреши. Дури почна и на шолја да мочка. А вчера бев на раб да и ставам памперс, бидејќи стискаше и не сакаше да моча. Денес сосема друга приказна. Се надевам толку беше, и дека приказната ни е успешна. Барем така мене ми делува