Да пробаш со награда? Кај мене не функционираше ама кај многу членки функционира. На пример кажи ако се искака и ке најде тоа и тоа што јаде или што сака да играв зад капакот на шољата или позади нокширот. Ние се одвикнавме така што се мочаше во гаќи прво после викаше мочааам и почнуваше во гаќи одма во истата секунда. Зборев зборев ама додека му кликна во главчето грешеше после 3 недели можам да кажам дека целосно беше без грешки иако најмногу знаеше да се измоча ако е заигран занесен само. Како и за се 3дена мака и ке научат.
Неколку недели денски кажува за мочкање и мочка во нокшир. Го оставам и навечер за спиење без памперс, јас станувам еднаш во ноќта го седнувам на нокшир, некогаш мочка некогаш се буни и нејќе да седне. Тогаш го враќам во креветчето и се помочкува таму во 99% од случаевите. Па менувам постелмини, облеки ноќеска... Не знам дали е правилниот начин ова за ноќно одвикнување, ама бесмислено ми е сега на веќе почнат процес да му враќам памперс ноќеска. Е сега.. за какање не сака на нокшир, ни ништо освен во памперс. Кога ќе осети дека му се кака си бара памперс... пробав да го гледа братучед му на шолја, да гледаме песнички анимации на тв, со приказни каде одат гомцата.. не сака да чуе. Совет од вас некој дали да пресечам со памперсот за какање или да чекам да пројави поголем интерес за нокшир? За мочкање стварно неаме проблем, ама ете..
Совет ми треба. Речиси 3 месеци веќе како е без памперс. Ноќно спие некогаш и по 12ч, не згрешила. Супер е. Во градинка исто. Е сега дома преку ден се подмочува повеќе пати. Често перам гаќи. На почетокот беше супер. После некој период кога и да ја прашам ајде да мочкаш викаше не ми се моча. И кога веќе ќе и дојде јајцето на газот, додека седне на шолја ги подмочуваше по некоја капка. Ама сепак и тие мора да се перат. Ама сега со тек на времето не се неколку капки некогаш повеќе се подмочува. Значи и зборувам, дека не треба така и објаснувам. Таа ми се смее во фаца. Кога може цела ноќ да издржи 12 часа без да направи беља значи знае. Не знам зошто вака прави. Ајде некогаш ќе се занесе во игра. Ама еве јас гледам често да ја потсетувам и ќе рече е сега не ми се мочка. И по некое време се подмочала во гаќи.
Еј откако се одвикна моето дете после 2 недели почна така да прави, само дома.. цупка во место и го прашувам, вика не ми се мочка и ќе мочне додека се договориме да отиде во тоалет. Тоа траеше неколку дена, кога ќе се случеше чистевме заедно па одевме под туш го миев, па ајде му викав сега да си донесеш чисти алишта. И му објаснував дека мочање во гаќи е бавно, треба после да се тушираш и пресоблекуваш. Мочање во шоља е многу брзо, мочкаш и после си играш. И прифати и после си викаше мочање во гаќи е бавно мамо кога одеше на шоља. Инат им е ваљда, тестирање граници којзнае..
Мене доаѓа и ми покажува со рацете кон гаќите демек мочани се, и се смее. Не знам дали и е ко некоја игра ова ама веќе претерано стана. И објаснувам мислам устава пена ми фати.
Мојов 3 месеци е без памперс и дење и ноќе И трета недела во градинка им моча во гаќи,му зборувам ама тој дали заигран или се срами не знам...
Чујте и почујте, мојот господин машка коза седна на нокшир. Инаетливото магаренце Марио капна една капка во нокшир, ние направивме овации џанам го наполнил со врв. Торта ќе частам, еве кажувам!
Не знам дали тоа е тоа, ама досега кога и да го прашавме Сакаш да мочкаш? Ќе мочкаш во нокширче? Демонстративно фрлаше нокшир, клоцаше и викаше НЕ! Е сега не е така, он сега сам бара нокшир и вика Да, ќе мочкам, не сакам веќе пелени. Така да драги мои, мислам дека сепак е се до времето, треба да им се даде време на децата малку. Ќе видиме деновиве како ќе биде, ама ете досега сме сосема ок.
Комплетно извадивте памперс? И само прашуваш почесто за мочкање? Ние сме на статус кво, ок бар кажува кога има каки, да ги вадиме. Толку од напредокот.
И мојов така почна сега пред 1 недела посран ми вели и вистина е не лажи. Јас ништо не планирам, не почнувам со одвикнување ама еве ова ново му е сега.