Старите така велат оти во нивно време немале многу облека за децата, немале ни машини за перење, ни па машини за сушење и затоа им останало дека на лето треба да се одвикнуваат децата од пелени. Најлесно им било пушти дете голо во двор да трча, нема облека да мочка Ако е дете спремно, нема зашто да се чека одредено годишно време.
Нема врска, од аспект на перење алишта е тоа. Јас мојава во септември ја одвикнував не згреши ни еднаш, згреши 3 месеци подоцна надвор во парк , се по ред помоча, гаќи, тренерки, чорапи и патики. Среќа имав со мене резерва алишта, се разбира без резервни патики. Со помочани патики се вративме дома.
За алишта нема гајле ќе периш ама ако имаш теписони, па и на кревет ми се мочаше првото тогаш е друго Внук од прва брачеда за 1 ден се одвикна, заедно на одмор во ист апартман имаше 3 год и 4 месеци, дотогаш ни да слушни за нокшир, не сакаше никако, само што се сместивме и реков ваѓаме пелена, како нејќи ми вели, ќе го научиме и реков секако голи ќе бидат верувале или не одма значи истот ден почна да кажува, за враќање в кола 6 часа без пелена беше, застануваме да се мочаат по пат мојот одвикнат 1 год пред него на 2 и пол години. Еден месец бришев моч по дома јас, затоа со второво реков дури не кажи сам нема никаква шанса да му ваѓам пелена и еве го 2 год и 5 месеци е, кажува ќе се какам, сакаш нокшир? Не и крај, не го молам. Често кажува сега и дека се моча ама си моча в пелена.
Па и мојот така на 3 и 5 месеци, го усрами негователката од градинка во ходник пред деца, истиот ден попладнето вика не сакам пелена. Дома му ставив гаќи не утна. Од утредента во градинка со гаќи, и за дневно спиење мислам се немаше измочано ич. Големи се тогаш, за бришење мочки по дома, кој има прво време, а после нерви, бласеси му.
Е вака си замислив за второво, исто како внучето, кога видов колку беше полесно така ама најсериозно значи мислам, налет то и за децата далеку полесно и психички е, оти колку и да нејќиш ќе подвикниш, значи кога се моча веќе 3-4т пат денот на теписон неможиш да не викниш