Може сфаќа кога и се кака, обично помали го добиваат тој осет, син ми после година блиску мислам беше свесен за какањето особено, ама затоа ми бараше пелена стрикно за какање до 4 години да му ставам . Кај нас проблемот беше што и за мочање доби осет долго пред да ги тргнеме пелените. Едноставно не сакаше. Секое дете е различно и секое искуство исто. Прави како мислиш само нека не ти солат памет многу од страна. Ние извадивме на 3 и 5 месеци. Го посрамија мислам во градинка кога негователката спомна дека само он бил со пелени од групата. Дечкото дома одење кажа сакам гаќи. И не се одвикнувавме. Си знаеше од одма. Дење не згреши ниеднаш, исто за дневно спиење. Големи сте веќе, треба да го има осетот.
Ако навистина е спремна ќе го има рефлексот да држи додека не соблечете пелената. Така да пробај кога бара нокшир, да ја извадите сувата пелена и да седнува на нокширот. И мојава го бара, дури и кажува МОТА Ама додека го земеме или отидеме на нокшир, таа завршила работа А се случува па да ја седнеме, да не завршила работа и да не сака човече гола на нокшир да кака или моча. Стај пелената, ете ја моча или кака
Често си викам да и го имам умот да одморам малку. Нека се живи и здрави, уште читач на мисли да можеше да бидам. Еднаш така, друг пат обратно.
Мами помош или искуство споделете. Имено синко пред една недела наполни веќе 3 годинки. Првиот пат пробавме да се одвикнете на година и пол, му беше повеќе игра, па настина и фати ладно па го оставив. Следно на 2 год и 4 месеци по што почна да се стега. Повторно ништо. Последно викендов без успех, мочкаше на 5 минути и тоа утоп, за да после тоа плаче и не сака да го менувам. Сум пробала и кога кака бидејќи се сеќава повеќе за тоа почнува пак да се стега и правам уште полошо. Од награди, стикери и се тоа пробано не делува. Немам веќе идеа што да правам или да причекам уште малку. Бтв бебе на пат јас уште понервозна
@AngelOfArh мислам ти пишуваше за често мочкање. Дали испитавте нешто? Некако имав замислено, а и не само замислено дека ќерка во памперс и со часови може да е сува што и се случува. Е сега веќе на моменти си бара и нокшир, па полека да почнеме да се одвикнуваме. Попладнево од 17:00-20:00 мочкаше 4 пати, што во гаќи, што во нокшир и некако ми се виде многу и често. Прво попладне и е без памперс после подолго време, претходно сме се обиделе ама неуспешно. Не е некоја голема количина со оглед на тоа што и не пие многу течности ама некако ми се виде често. Во мојава замисла бар по 1,5-2 часа би требало да издржува со оглед на тоа што памперс се случува и после 2 часа да е сув. Ноќе подолго време не мочка, станува со сув памперс и одма седнува на нокшир.